hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kaza nedenlerini kimse saptıramaz"

    Kaza nedenlerini kimse saptıramaz
    expand

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Hollanda'nın Schiphol Havaalanı'na inişisırasında düşen Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçakla ilgili olarak, "Kaza nedenlerini hiç kimse o yana yahut bu yanasaptıramaz. Her şey ayan beyan ortaya çıkacaktır" dedi.

    Yıldırım, Türkiye Havayolları Pilotları Derneği'ne (TALPA) taziye ziyaretinde bulundu.

    Derneğe, THY Genel Müdürü Temel Kotil'le gelen Bakan Yıldırım'ı, dernek Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ziya Yılmaz, İkinci Başkanı Mete Dane ve Genel Sekreter Savaş Şen karşıladı.

    Dernek yöneticileri ile basına kapalı görüşen Yıldırım, daha sonra ziyaretine ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Kazayla ilgili tahkik heyetinin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Yıldırım, konuyla ilgili zaman zaman içeride ve dışarıda çeşitli spekülasyonların yapıldığını söyledi.

    Kaza nedenine ilişkin kesin sonucun, tahkik heyetinin çalışmalarını tamamlamasıyla ortaya çıkacağını belirten Yıldırım, "O bakımdan bizim medyadan beklentimiz bu çalışmaların sonucunu beklemeleridir" dedi.

    Yıldırım, yapılacak her türlü değerlendirmenin birçok yönden fayda yerine zarar vereceğini dile getirerek "Bu değerlendirmeler hem Türk havacılık sektörünün imajının bozulmasına haksız yere neden olacak, hem de hayatını kaybeden ve bu olayda sebep ne olursa olsun ölü sayısının sınırlı olması amacına yönelik olarak hayatlarını riske atan kahraman pilotlarımızın ruhaniyetlerini de incitecektir. O bakımdan bizim sizden istirhamımız çalışmaları herhangi iç ve dış etkilerden uzak olarak olarak takip etmeniz" diye konuştu.

    Kazaya, "Amsterdam Schipol Havaalanı kulesinden kaynaklanan hataların neden olduğuna" yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine Yıldırım, "Maalesef uzmanlara işi bırakmak yerine, tahmin yürüterek, kazanın hemen neden olduğu söylenmeye çalışılıyor" dedi.

    Bu yaklaşımın ciddi bir hata olduğunu vurgulayan Yıldırım, kaza öncesinde "Tekirdağ" uçağının motorlarının ikisinin birden durduğunun söylendiğini de anımsattı.

    Yıldırım, bu iddiayı yetkili ya da yetkisiz kişilerin dile getirmesinin bir anlamı olmadığını ifade ederek "O zaman kaza için kırım heyeti oluşturmaya hacet yok. Herkes istihareye yatsın, kalksın bir sebep ortaya atsın" şeklinde konuştu.

    Bu kazayla ilgili onlarca neden bulunabileceğini belirten Yıldırım, kazanın bir nedenden kaynaklanabileceğini söyleyenlerin, "kazanın asıl nedenlerini gölgelemeye çalışmak ya da yapılan teknik çalışmayı anlamsız hale getirmek" amacıyla hareket edebileceklerini söyledi.

    Uçakta, biri bilgileri, diğeri de sesleri kaydeden 2 cihaz bulunduğunu anımsatan Yıldırım, bu cihazların resmi çözümleri elde edilmeden çeşitli yollardan elde edilen kayıtların kendileri açısından hiçbir anlamı olmadığını vurguladı.

    "Asıl sorumluluk Hollanda Sivil Havacılık İdaresi'nde"


    Kazanın oluş nedeni, sonuçları, hepsinin değerlendirileceğini belirten Yıldırım, bu değerlendirmede asıl sorumluluğun Hollanda Sivil Havacılık İdaresi'nde olduğunu kaydetti.

    "Onların dışında bizim de gözlemci arkadaşlarımız var. Bu çalışmaların her kademesinde beraber olacaklar" diyen Yıldırım, bu gözlemcilerin, herhangi bir yanlış yapılmadığından da emin olacaklarını anlattı.

    Kimsenin bu konuda tereddüt taşımaması gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Kaza nedenlerini hiç kimse o yana yahut bu yana saptıramaz. Her şey ayan beyan ortaya çıkacaktır" dedi.

    Söz konusu kazanın THY'nin kurumsal kimliğine ve yolcu sayısına ne gibi etkisi olabileceğinin sorulması üzerine Bakan Yıldırım, bu konuda bir şeyler söylemek için henüz erken olduğunu dile getirdi.

    Yıldırım, kazalara rağmen, en güvenli yolculuğun hava yolu olduğunu, bütün istatistiklerin de bunu gösterdiğini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow