hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaçak Kuran kursuna ceza artmıyor

    Kaçak Kuran kursuna ceza artmıyor
    expand

    Anayasa Mahkemesi, kaçak Kuran kurslarıyla ilgili af niteliğindeki yasanın iptal istemini reddetti. Davayı açan CHP, yüksek mahkemenin kararına saygı duyduklarını, ancak bu kararla birlikte kaçak Kuran kurslarının yaygınlaşacağını, çünkü cezanın caydırıcı olmadığını belirtti.

    Kararla birlikte, ilgili yasa doğrultusunda, kaçak Kuran kursları nedeniyle en fazla 1 yıl hapis cezası verilecek, bu cezanın para cezasına çevrilmesi mümkün olabilecek.

    Yani; kaçak Kuran kursu açanlara verilen hapis cezasının indirilmesine, bunun para cezasına çevrilebilmesine ve öğretmenlik yapanların ceza almamasına yüksek mahkeme "sorun yok" dedi.

    Süreç

    Kaçak Kuran kurslarıyla ilgili düzenleme yeni Türk Ceza Kanunu'nun en tartışmalı maddesiydi. Aslında 263. madde, "Kaçak Kuran kursu açanlara, bunları işletenlere ve buralarda öğretmenlik yapanlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir. Bu kurslar kapatılır" ifadesini içeriyordu.

    İktidar partisi, Meclis Genel Kurulu'nda önerge vererek, "3 aydan 1 yıla kadar hapis" ifadesini getirdi. Üstelik, hapis cezasının paraya çevrilmesinin de yolu açıldı.

    Kaçak Kuran kurslarında çalışan öğretmenlerin cezalandırılacağına ve bu kursların kapatılacağına ilişkin düzenlemeler ise maddeden çıkarıldı.
     
    26 Mayıs 2005'te CHP'li Ali Topuz, "Bu değişikliği rejimimizi sulandırmaya dönük değişiklik olarak görüyoruz" demişti.

    CHP'nin o tarihte tepkisi sert oldu; önce Genel Kurul'u terkettiler, sonra da yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürdüler. Kaçak Kuran kursuyla ilgili maddenin iptalini istediler.

    Aradan geçen 3.5 yıllık sürede, Konya'da kaçak bir Kuran kursu çöktü. 17'si çocuk 18 kişi hayatını kaybetti ve yasa bir kez daha tartışma konusu oldu. Anayasa Mahkemesi,  3.5 yılın ardından konuyu esastan görüştü ve 5377 sayılı Kanun'un, kanuna aykırı eğitim kurumu açanların cezalarını indiren ve bu tür yerlerin kapatılmasını öngören Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükmünü kaldıran maddesinin iptal istemini reddetti.

    Kararı CNN TÜRK'e yorumlayan CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, "Kararla kaçak Kuran kursu açanlara verilen cezaların caydırıcılığı azaldı. Kaçak Kuran kurslarının önü açıldı. Bu ülkede açıkçası Tevhid-i Tedrisat'a ve laik düzene aykırı tarikat ve cemaatler çarpık olarak Kuran eğitimi veriyorlar. Bunlar kendi anlayışlarına uygun eğitim veriyorlar ve devlet de bu kursları denetleyemiyor. Caydırıcı olmayan bir ceza verilmesi halinde, kaçak Kuran kurslarının yaygınlaşmasının da önü açılacaktır. Ancak biz CHP olarak mahkemenin kararına saygılıyız" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow