hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Balbay ile Aydın Ergenekon'dan tutuklandı

    Balbay ile Aydın Ergenekondan tutuklandı
    expand

    Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve Neriman Aydın, Ergenekon soruşturması kapsamında, "hükümeti düşürmeye teşebbüs" suçlamasıyla tutuklandı.

    Balbay Metris Cezaevi'ne, Aydın da Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'ne götürüldü.

    Balbay ve Aydın, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde savcılıktaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından tutuklanması talebiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme, yaklaşık 6 saat ifade veren Balbay ile Aydın'ın tutuklanmasına karar verdi.

    Balbay ile Neriman Aydın dün sabah erken saatlerde Ankara'daki evlerinden alınarak İstanbul'a getirilmişti.

    Balbay ve Aydın'a incelemesi tamamlanan bilgisayarlarında ele geçirilen belgelere ilişkin sorular sorulduğu öğrenildi. Balbay'ın bilgisayarında çok önemli bilgi ve belgeye ulaşıldığı öne sürülüyor.

    Sorgu usulüne tepki

    Bu arada İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatının, Balbay'ın yorgun olduğu gerekçesiyle sorgusuna ara verilmesi talebini reddetti. Balbay'ın avukatı Akın Atalay, mahkemenin bu şartlarda devam etmesinin uygun olmadığını, bunun, Sorgu Usulü Kanunu'na göre geçerli sayılmayacağını savundu.

    Müvekkilinin yaklaşık 24 saattir yorgun ve uykusuz olduğunu kaydeden Atalay, "Zaten müvekkilim yaklaşık 10 saatlik savcılık sorgusunda 95 sayfa ifade verdi. Dolayısıyla mahkemede hakkını layıkıyla savunamayacağı için mahkemeden böyle bir talebimiz oldu. 23 saat ayakta kalmış bir insan sorulara cevap veremez. Mahkeme bu konuda bir karar verecek" diye konuştu.

    CHP'li Soysal adliyeye geldi

    Mustafa Balbay’ın savcılık tarafından ek ifadesi alındığı sırada CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi.

    Soysal, “Bir Ergenekon’dur gidiyor ama ne yazık ki bu Ergenekon’a baktığımızda ne içi belli, ne dışı belli, ne olduğu belli değil. 1 yıldır cezaevinde yatan insanlar var. Bu insanların iddianameleri hazırlanmamış. Her gün ortaya yeni yeni şeyler atılıyor. Sorgu aşamasında mahrumiyet ortadan kalkmış. Bütün her şey deşifre olmuş. Yani böyle enteresan bir davadır gidiyor. Bu dava artık sonlanmalıdır. Ve ne yazık ki burada görüyoruz ki iddianame hazırlanmamış ve daha da ötesinde sanıktan delile doğru giden bir anlayış var. Delilden sanığa değil" dedi.

    Sorgu aşamasında bütün sorgulamaların basında deşifre edildiği bir ortam olduğunu ifade eden Soysal, "Yani işin mahrumiyeti kalkmış. Böyle bir kepaze durumla karşı karşıyayız. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bugün de yine bir köşe yazarımız, yine bir şekilde gözaltında. Bu konuda bilgi almak için geldim. Onu izlemek istiyorum. Onun için buradayım" diye konuştu.

    Soysal, "Hangi aşamada olduğunu izlemeye çalışıyoruz. Aynı zamanda İnsan Hakları Komisyonu üyesiyim. Yani bu gelişmeleri ibretle izliyoruz. Bu bir Abdülhamit anlayışıdır. Bu anlayışı kabul etmek mümkün değildir. Yani 12 Eylül’de de 12 Mart’ta da, askeri darbelerde de bunlar yaşanmış, görülmüştür. Demokrasimizin 21. yüzyıla geldiği bir süreçte Abdülhamit anlayışı içerisinde bir korku imparatorluğu yaratılmaya çalışılması kabul edilebilir gibi değil. Ne yazık ki bugün bununla karşı karşıyayız. Yani önümüzdeki süreç birçok şeyi tartışmamıza neden olacak gibi görülüyor" şeklinde konuştu.

    TGC: "Üzgünüz"

    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç de, "Ergenekon" soruşturması kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Balbay ile Neriman Aydın'ın tutuklanması dolayısıyla üzgün olduğunu bildirdi.

    Erinç, yaptığı yazılı açıklamada, "Meslektaşlarımın tutuklanmaları nedeniyle üzgünüm. Ancak mahkeme kararıile ilgili bir değerlendirme yapmam olanaksız. Fakat şunu söyleyebilirim. Uzun bir zaman diliminde sürmekte olan soruşturma konusunun mahkemelere aktarılması sürecini de uzatıyor. Bu durum, yargının işlevselliğini azalttığı gibi, yargı-siyaset ilişkileri konusundaki iddiaların da gündemde kalması sonucunu yaratıyor" dedi.

    Erinç, açıklamasında, "İddianamelerin bir an önce hazırlanmasını vedavanın görülmeye başlamasını beklediklerini" belirterek, "Siyasetin medyaya son günlerdeki yaklaşımı ise ifade özgürlüğü ve gazetecilerin haber vermehaklarını olumsuz etkiliyor. Dilerim ki hukuk devleti kavramı eksiksiz olarakülkemizde de geçerli olur" ifadesini kullandı.

    8 ay önce de gözaltına alınmıştı

    Mustafa Balbay 8 ay önce, 1 Temmuz'da Hurşit Tolon, Şener Eruygur ve Sinan Aygün ile birlikte Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmış, 6 gün boyunca İstanbul'da sorgulanmıştı. Aynı operasyonda gözaltına alınan Neriman Aydın da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

    CNN TÜRK Haber Paketi üyelerinin Balbay ile ilgili yorumlarını okumak için tıklayın
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow