hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Binlerce kişi Yazıcıoğlu'nu uğurladı

    Binlerce kişi Yazıcıoğlunu uğurladı
    expand

    Helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, bugün son yolculuğuna uğurlandı. Yazıcıoğlu için TBMM'de son yılların en geniş katılımlı cenaze töreni düzenlendi. Kocetepe Camii'ndeki cenaze törenine de katılım çok büyük oldu; protokol tören alanına çevik kuvvetin çabasıyla girebildi. Törenlere siyasi partilerden üst düzeyde katılım oldu. BBP lideri Tacettin Dergahı'na defnedildi.

    Polis, cenaze töreni dolayısıyla geniş güvenlik önlemleri alırken, bir helikopter de cami üzerinde güvenlik uçuşu yaptı. Cadde ve sokaklardaki kalabalık nedeniyle protokol, çevik kuvvetin yoğun çabasıyla tören alanına girebildi. Cami çevresindeki yollar da tören dolayısıyla araç trafiğine kapatıldı.

    BBP Genel Merkezi'ndeki törende bir konuşma yapan BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu ise, konuşmasının ardından baygınlık geçirdi.

    TBMM'DEKİ TÖREN

    Yazıcıoğlu'nun cenazesi saat 10.30'da Gazi Hastanesi morgundan alınarak kalabalık bir kortej eşliğinde Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi ve İnönü Bulvarı güzergahını izleyerek TBMM'ye getirildi. TBMM'de son yılların en geniş katılımlı töreni düzenlendi.

    Yazıcıoğlu'nun üzeri çiçeklerle süslü naaşının tören alanındaki yerine konulması sırasında özgeçmişi okundu ve saygı duruşunda bulunuldu.

    Cenaze törenine, Yazıcıoğlu'nun annesi Fidan Yazıcıoğlu, eşi Gülefer Yazıcıoğlu, çocukları Furkan ve Firuze Yazıcıoğlu, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,  Bakanlar Kurulu üyeleri, Muhsin Yazıcıoğlu'nun kayınbiraderi olan TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'in de aralarında bulunduğu TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, eski başbakanlardan Tansu Çiller ve Yıldırım Akbulut, eski TBMM Başkanları Bülent Arınç, Mustafa Kalemli, Ömer İzgi ve İsmet Sezgin, eski ve yeni milletvekilleri, çok sayıda partili ile vatandaşlar da katıldı.

    Tören boyunca sandalyede oturan Yazıcıoğlu'nun annesi Fidan Yazıcıoğlu, gözyaşlarını tutamadı. Yazıcıoğlu'nun oğlu Furkan, babasının resmini taşırken, kızı Firuze, karısı Gülefer ve kız kardeşi Mavuş Ocak, tören öncesi taziyeleri kabul etti.

    Törene ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gelirken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise törenin sonuna doğru protokoldeki yerini alabildi. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan'ın da katıldığı törene, eski milletvekillerinden Muharrem Şemsek tekerlekli sandalye ile geldi.

    Kızılay görevlileri kırmızı yelekleri ile törende yerlerini aldı. Meclis bahçesinde iki ambulans bekletilirken, alınan geniş güvenlik önlemleri çerçevesinde Meclis'in üzerinde de bir helikopter tur attı.

    TBMM yerleşkesi içinde ve dışında çok sayıda insan Muhsin Yazıcıoğlu'nu son yolculuğuna uğurlamak için büyük bir kalabalık oluşturdu. Cenaze töreninin yapıldığı alandaki merdivenler dahil her yer tıklım tıklım dolarken, protokoldekilerin bu yüzden yerlerini almada sıkıntı yaşadığı görüldü.

    Yazıcıoğlu'na veda...Tekbir getirdiler

    Törene Türk Cumhuriyetlerinden kalabalık bir grup da katıldı. Cenazenin tören alanından çıkarılarak araca taşınması sırasında izdiham yaşandı. Bu sırada bir grup tekbir getirerek protokolün önüne geçti. Protokolün cenazenin ardından yürüyememesi üzerine, Yazıcıoğlu'nun oğlu Furkan cenazenin önünde tek başına yürümek zorunda kaldı.

    Tekbir atan kişilere görevlilerin müdahale etmesi, tartışmaya neden oldu. Bir grup, tekbir atarak işaret parmağını havaya kaldırırken, bir grup da bozkurt işareti yaptı ve "Ya Allah bismillah, Allahu ekber", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" diye bağırdı. Bir başka grup ise "Biz de üşüyoruz koca reis" yazılı pankart taşıdı.

    TBMM Başkanı Köksal Toptan, Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu ve kayınbiraderi TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, törenin ardından taziyeleri
    kabul etmek için kendilerine ayrılan bölümdeki yerini aldılar, ancak yaşanan izdiham nedeniyle taziyeleri kabul edemeden Meclis Başkanlığı makamına geçti.

    KOCATEPE CAMİİ'NDEKİ TÖREN

    Kocatepe Camii'nde düzenlenen cenaze törenine Muhsin Yazıcıoğlu'nun annesi Fidan Yazıcıoğlu, eşi Güleser Yazıcıoğlu, kızı Firuze Yazıcıoğlu, oğlu Furkan  Yazıcıoğlu ve aile yakınları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı, Bakanlar Kurulunun bazı üyeleri, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, İstanbul Valisi Muammer Güler, Ankara Valisi Kemal Önal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ATO Başkanı Sinan Aygün, eski DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, eski Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, RTÜK Başkanı Zahid Akman, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, eski Diyanet
    İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, emekli Yarbay Korkut Eken, çok sayıda siyasi parti
    temsilcisi, partililer, Alperen Ocakları üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
     
    Törende, Sivas başta olmak üzere, yurdun değişik yerlerinden otobüs, otomobil ve trenlerle Ankara'ya gelen çok sayıda vatandaş ve partili de hazır bulundu.

    Namazı Bardakoğlu kıldırdı

    Yazıcıoğlu'nun cenaze namazını, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu kıldırdı. Bardakoğlu, cenaze defnedilinceye kadar geçen sürenin ibadet süresi olduğunu belirterek, slogan atılmayarak dua edilmesini istedi.

    Muhsin Yazıcıoğlu için öğle namazının ardından kılınan cenaze namazına, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Toptan, Başbakan Erdoğan, Anayasa  Mahkemesi Başkanı Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, CHP Genel Başkanı Baykal ile MHP Genel Başkanı Bahçeli de katıldı. Yazıcıoğlu'nun oğlu Furkan Yazıcıoğlu da protokolle birlikte saf tuttu.

    Yazıcıoğlu'nun cenazesi namazın ardından tekbirler eşliğinde polislerin omzunda cenaze aracına kadar taşındı. Partililer, Yazıcıoğlu'nun cenazesinin avludan geçişi sırasında kırmızı ve beyaz karanfiller attılar. Yazıcıoğlu'nun cenazesinin üstüne Doğu Türkistan bayrağı da konuldu.

    Cenaze, partili ve vatandaşların oluşturduğu kortej eşliğinde camiden BBP Genel Merkezi'ne doğru hareket ederken, aracı takip etmek isteyen partili ve vatandaşlar kısa süreli izdihama neden oldu. Partililerin tekbirleri eşliğinde hareket eden cenaze aracı, kalabalık nedeniyle güçlükle ilerliyor.



    Evlilik töreni de buradaydı

    Başbakan Erdoğan, cenaze töreni için geldiği Kocatepe Camii'nde öğle namazını da kıldı. Camiye giremeyen bazı vatandaşlar da cami avlusunda öğle namazını kıldı. Cenazenin kaldırılmasının ardından protokolün bulunduğu bölümde kısa süreli sıkışmalar yaşandı.

    Başbakan Erdoğan'ın camiden ayrılışı sırasında bir grup partili "Şehitler ölmez vatan bölünmez" şeklinde slogan attı. Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan, cenaze töreninden aynı araçla ayrıldı.

    Yazıcıoğlu'nun annesi Fidan Yazıcıoğlu ve eşi Güleser Yazıcıoğlu'nun güçlükle ayakta durdukları görüldü.
     
    Bazı partililer yakalarında "Üşüyoruz Koca Reis" yazılı Muhsin Yazıcıoğlu fotoğrafları takarken, bazılarında da BBP amblemli siyah kurdeleler dikkati çekti. Partililer, tören süresince tekbir getirdi.

    Parti yöneticileri, yaklaşık 20 yıl önce Yazıcıoğlu'nun, eşi Güleser Yazıcıoğlu ile evlendiği gün Kocatepe Camisi'nde mevlit düzenlendiğini, cenazesinin de bugün aynı yerden kaldırıldığını anımsattı. BBP Genel Merkezi önünde toplanan partililer de Kocatepe'deki tören sırasında gıyabi cenaze namazı kıldı.

    Kızılay görevlileri ise cenaze töreni öncesinde cami avlusundaki vatandaşlara küçük kutularla lokum dağıttı.

    Yoğun katılım

    Polis, cenaze töreni dolayısıyla geniş güvenlik önlemleri alırken, bir helikopter de cami üzerinde güvenlik uçuşu yaptı. Cadde ve sokaklardaki kalabalık nedeniyle protokol, çevik kuvvetin yoğun çabasıyla tören alanına girebildi. Cami çevresindeki yollar da tören dolayısıyla araç trafiğine kapatıldı.



    BBP GENEL MERKEZİ ÖNÜNDEKİ TÖREN

    Yazıcıolu'nun cenazesi, Kocatepe'den kalabalık eşliğinde Mithatpaşa Caddesi'ni takiben Tuna Caddesi'nden BBP Genel Merkezi önüne bir buçuk saatte getirildi.

    Kortejin yürüyüşü sırasında Mithatpaşa Caddesi'ndeki üst geçitlerin bazıları güvenlik gerekçesiyle boşaltılırken vatandaşlarla polis ekipleri arasında da zaman zaman küçük çaplı gerginlikler yaşandı. Yazıcıoğlu'nun cenazesini taşıyan aracın geçişi sırasında sık sık "Başbuğ Muhsin", Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez" sloganları atıldı. Genel merkez binasının balkonlarında ve camlarda toplanan partililer cenaze aracının üzerine güller ve karanfiller attı.

    BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu, burada yaptığı konuşmaya, "Hoşgeldin sayın Genel Başkanım" diyerek başladı. Topçu, güçlükle yaptığı konuşmada, "Sonsuzluğun sahibine yaptığınız müracaat tartışmasız emri iradeye binaen vuslat kurultayımız toplanmış bulunmaktadır. Kurultaya İslam dünyasından ve ülkemizden 1 milyon yiğit insan katılmaktadır. 1 milyon insan çocuklarından süt parasını keserek kurultaya geldiler" dedi.

    Topçu, Yazıcıoğlu'nun siyasi yaşamı boyunca ülkenin birliği ve bütünlüğünü, devletin tekliğini savunduğunu ifade ederek, "Çanakkale'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da Atatürk ile bir olanlar, tarihte de Alparslan, Selahaddin Eyyubi ile bir olanlar şimdi de burada beraber" dedi.

    Yazıcıoğlu'nun sevgi ve cesaretle "insan, vatan ve ezan" söylemini hiç terk etmediğini dile getiren Topçu, Yazıcıoğlu'nun görüşlerinin takipçisi olacaklarını vurguladı.

    BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu, Topçu, konuşmasının ardından baygınlık geçirdi. Daha sonra Kuran-ı Kerim okundu ve dua edildi. Duanın ardından Yazıcıoğlu'nun cenazesini taşıyan kortej Tacettin Dergahı'na hareket etti.



    NOTLAR

    Cenaze aracı, parti genel merkezine ulaşmadan önce güvenlik gerekçesiyle BBP Genel Merkezi'nin bulunduğu sokaktaki araçlar çekildi. BBP Genel Merkezi'nin çevresindeki binaların üst katlarında Özel Harekat Ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı ve bir helikopter keşif uçuşu yaptı.

    Yazıcıoğlu'nun cenazesi beklenirken BBP Genel Merkezinde Kuran-ı Kerim okundu. Din görevlileri de zaman zaman kasideler okudular. Genel merkez önünde kurulan ses sisteminden Yazıcıoğlu'nun Mamak Cezaevi'ndeyken yazdığı "Üşüyorum" şiiri de dinletildi.

    Genel merkezin girişine Muhsin Yazıcıoğlu'na adanan şiirlerin asıldığı görüldü. BBP Genel Merkez binasını ön cephesi, üzerinde Muhsin Yazıcıoğlu'nun
    resminin ve "üşüyorum" şiirinden alıntı olan "Ey sonsuzluğun sahibi, sana ulaşmak istiyorum" mısralarının yazılı olduğu posterle kaplandı.

    Genel Merkez önünde toplananlar, "Üşüyoruz be koca reis", "Aziz Türk milletinin başı sağolsun", "Seccadeden miraca, Mamak'tan devlete, Maraş'tan cennete" pankartlarıyla Yazıcıoğlu'nun cenazesini beklediler. Yazıcıoğlu'nun cenazesini ulaşmasına az bir süre kala genel merkez önünde izdiham yaşandı. Kalabalık, parti yöneticilerini tekinleriyle Sıhhiye yönüne doğru genişledi.

    Bu sırada bazı partililerin de baygınlık geçirdiği görüldü. Partililer genel merkezde açılan özel defterlere Yazıcıoğlu'na ilişkin duygu ve düşüncelerini yazdı. Genel merkez önünde kurulan Kızılay çadırından partililere çay ve su dağıtıldı.



    TBMM'de Yazıcıoğlu için saygı duruşu

    Yerel seçimler dolayısıyla "ara tatil" yapan TBMM Genel Kurulu, çalışmalarına başladı.

    TBMM Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında saat 15.00'de toplanan Genel Kurul, çalışmalarına başlamadan önce, helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

    Saygı duruşu sonunda "Allah rahmet eylesin, ruhu şad olsun" diyen Akşener, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili söz talebi olduğunu bildirdi.

    Akşener, talep ederlerse siyasi parti gruplarına da söz vereceğini belirtti.

    Daha sonra, Atalay, kazayla ilgili açıklama yapmaya başladı.

    Dergaha defnedildi

    Muhsin Yazıcıoğlu'nun cenazesi, Tacettin Dergahı'nda toprağa verildi. Yazıcıoğlu'nun cenazesi, BBP Genel Merkezi'nden kalabalık eşliğinde Mehmet Akif Ersoy'un evinin bulunduğu Tacettin Dergahı'na getirildi.

    Dergahın girişinde bulunan alanın defin için kazıldığı ancak daha sonra Yazıcıoğlu'nun dergahın arka kısmına defnine karar verildiği öğrenildi. Yazıcıoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutu, omuzlarda dergahın arka bahçesine getirildi. Yazıcıoğlu'nun cenazesi, başka mezarların da bulunduğu hazireye defnedildi.

    Muhsin Yazıcıoğlu'nun kabrine ilk toprağı kızı Firuze Yazıcıoğlu attı. Medine ve Sivas'ın yanı sıra çeşitli illerden getirilen toprakların konulduğu mezara, zemzem ve gül suyu döküldü. Defin sırasında dua edildi ve kalabalık tekbir getirdi.

    Tacettin Dergahı'nda, izdiham nedeniyle kalabalık uyarıldı. Yazıcıoğlu'nun kızı Firuze Yazıcıoğlu, mikrofondan kalabalığa seslenerek, sakin olmalarını istedi.

    Cezaevi arkadaşı olduğunu söyleyen bir kişi de Yazıcıoğlu'nun "Üşüyorum" şiirini okudu. Güvenlik güçlerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı defin sırasında, bir
    polis helikopteri dergah üzerinde denetim uçuşu yaparken, çevredeki binalarda özel harekat polisleri konuşlandırıldı.

    Defin sırasında Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, aile yakınları, BBP yöneticileri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, Namık Kemal Zeybek ve eski DP Genel Başkanı Mehmet Ağar da bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow