hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ruhban okulu konusunda iyimserim"

    Ruhban okulu konusunda iyimserim
    expand

    Fener Rum Patriği Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması konusunda ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinden sonra 'iyimser' olduğunu açıkladı.

    Fener Rum Patrikhanesi'nden yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Barack Obama, Conrad Oteli'nde Fener Rum Patriği Bartholomeos ile saat 08.15'te görüştü.

    Amerika Rum Ortodoks Başpiskoposu Dimitrios ve Beyaz Saray Protokol Şefi R. Emmanuel'in de katıldığı basına kapalı görüşme 15 dakika sürdü.

    Görüşmede, Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Çok mütevazı ve dostane bir şahsiyet" olarak nitelendirdiği Obama'ya, hem Heybeliada Ruhban Okulu konusunda TBMM kürsüsünden verdiği destek, hem de Türkiye'nin AB'ye girmesini desteklediği için teşekkür etti.

    Rum Ortodoks Kilisesi'nin ABD'deki temsilcisi Aleksandr Karlutsos'un verdiği bilgiye göre, Batholomeos, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği için erdiği destekten ötürü Obama'ya ayrıca şükranlarını iletti.

    Obama, Bartholomeos ile görüşmesinde, "dini özgürlüğün tüm dünyada tesis edilmesine çalışacağını" teyit etti.

    Uzun zamandan beri gerek Patrikhane olarak, gerek de şahsen Türkiye'nin AB üyeliği adaylığını desteklediğini ifade eden Bartholomeos, görüşmede "Çünkü bizim de yaşadığımız bu ülkenin refahı ve buradaki cemaatimizin ve diğer azınlıkların yıllardan beri süregelen problemlerinin çözülebilmesi için bu üyeliğin zaruri olduğu kanaatindeyiz" görüşünü dile getirdi.

    Heybeliada Ruhban Okulu'nun, kendileri için bir prestij meselesi olmadığını vurgulayan Bartholomeos, görüşmede, "Bu okulun açılması bizim için gerçek bir ihtiyaçtır. Patrikhanemizin dini vazifelerini yerine getirebilmesi için, yani Hristiyan kiliseleri ile ve diğer tek tanrıya inanan dinlerle olan diyalogların pekiştirilmesi için okulun yeniden açılması elzemdir" ifadelerini kullandı.

    Bartholomeos, görüşmede Obama'ya, hazırlamakta oldukları Missisipi Sempozyumu'ndan bahsetti.

    Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayrıca "patrikhane olarak Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması konusunda çok daha iyimser olduklarını" ifade etti.

    Türkiye Hahambaşılığı açıklaması

    Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva'nın, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde, Obama'nın tüm dünyaya
    hakim olmasını temenni ettiği barış ve esenlik ortamıyla ilgili niyet ve gayretlerini övdüğü bildirildi.

    Türkiye Hahambaşılığı'ndan yapılan açıklamada, Haleva'nın, ülkedeki diğer dini lider ve temsilcileriyle ABD Büyükelçiliği'nin daveti üzerine ve önceden kararlaştırılan program gereğince sabah saatlerinde Conrad Oteli'nde ABD Başkanı Obama tarafından kabul edildiği anlatıldı.

    Görüşmenin yarım saati aştığı belirtilen açıklamada, toplantının başında Obama'nın, kendisinin ve ülkesinin dini çoğulculuk karşısındaki olumlu yaklaşımını ifade ettiği ve dini temsilcilerin görüşlerini dinlemek istediği aktarıldı.

    Açıklamada, "Türkiye Hahambaşısı İshak Haleva, bu kabul için teşekkürlerini sunmuş, Başkan Obama'nın tüm dünyaya hakim olmasını temenni ettiği barış ve esenlik ortamıyla ilgili niyet ve gayretlerini överek, kendisinin de bir baba ve aile reisi olarak gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya bırakmakla sorumlu olduğumuzu düşündüğünü, Başkan Obama'nın da bu alanda başarılı olacağına dair inancını ifade etmiştir" denildi.

    Açıklamada, Hahambaşı Haleva'nın özetle dinlerin tarih boyunca savaşlara gerekçe kılındığını, ancak bu çağda savaşmak için nedenler bulmanın zor olmadığını, bu nedenle de artık din adamlarının, dinlerin asli amaçları olan barışı tesis yolunda çalışmaları gerektiğini vurguladığı kaydedildi.

    Açıklamada ayrıca, içtenlikli bir ortamda gerçekleşen buluşma sonunda karşılıklı iyi dileklerin ifade edildiği belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow