hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    6 ilde eş zamanlı "Vasat" operasyonu

    6 ilde eş zamanlı Vasat operasyonu
    expand

    Yasa dışı islami terör örgütü Vasat'a yönelik Gaziantep merkez olmak üzere 6 ilde eş zamanlı yapılan operasyonda aralarında örgütün lideri ile 2 imamım da bulunduğu 52 kişi gözaltına alındı.

    Vasat terör örgütüne yönelik Gaziantep, Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Osmaniye'deki operasyonlarda, gözaltına alınan örgütün elebaşı olduğu iddia edilen Şahimerdan Sarı ve 2 imamın da aralarında bulunduğu 52 zanlının sorgusu yapılıyor.

    Gözaltına alınan zanlıların, ev, iş yeri ve araçlarında bulunan çok sayıda bilgisayar, örgütsel dokümanlara el konuldu.

    Gaziantep Emniyet Müdürlüğü koordinesinde yürütülen operasyonlarda yakalanan zanlıların, daha önce çökertilen Vasat terör örgütünü yeniden canlandırmak istedikleri ve bu amaçla söz konusu illerde hücre evleri oluşturdukları iddia edildi.

    Hücre evlerinde haftanın belli günlerinde bir araya gelen örgüt mensuplarının, örgüte adam kazandırmaya çalıştıkları ve örgütsel faaliyetlerde kullanmak amacıyla para topladıkları öne sürüldü.

    Zanlıların, silahlı eylemlerde bulunacakları bilgisi üzerine bu sabah erken saatlerde 6 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendiği bildirildi.

    Vasat örgütü


    Vasat örgütü, Mısır'daki dini fikirlerden esinlenen kişilerce 1988'de kuruldu.

    Örgütün elebaşı olduğu iddia edilen Şahmerdan Sarı, 1988'de Durum ve 1992'de Sahabe dergisini çıkardı.

    Sarı'nın fikirleri etrafında toplanan örgütün, "mevcut düzeni yıkarak, yerine teokratik bir devlet kurmak amacında" oldukları iddia edildi.

    1996 yılında Sahabe Dergisi'nin adının "Vasat" olarak değiştirilmesiyle örgüt de bu ad altında yapılanmaya gitti.

    Türkiye'yi "Dar'ül Harp" olarak nitelendiren örgütün, Türkiye'deki imamların arkasında ve camilerinde namaz kılınamayacağı, vergi verilmeyeceği, askerlik yapılmayacağı, kanunlara uyulmaması ve seçimlerde oy kullanılmaması gerektiği yönünde propaganda yaptığı ve bunlara uymayanların "kafir" olduğunu söyledikleri öne sürüldü.

    Ağırlıklı olarak Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Malatya'da faaliyet yürüten örgütün 4 aşamalı bir programla önce "kendi fikirlerinin öğrenilip benimsenmesi için çalışma yaptığı", ikinci aşamada "belli bir eğitimden geçen ve örgütün ideolojisini benimseyen kişilerin örgütün fikirlerini halka anlattığı" daha sonra "belli bir ideolojiyi benimseyen örgüt mensuplarının toplumda çoğunluğu sağlamaya" çalışacakları ve son olarak da "devrim" amaçladıkları öne sürüldü.

    Örgüt, ilk olarak 1997 yılında Gaziantep'te bir kitap fuarında İncil satılan bir standa atılan bombayla ortaya çıktı.

    Bu olayla ilgili örgütün elebaşı olduğu öne sürülen Şahmerdan Sarı yakalandı, 20 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Sarı, 10 yıl tutuklu kaldıktan sonra 2 yıl önce Silifke Kapalı Cezaevi'nden cezasını tamamlayıp çıktı. Örgütün üst düzey yöneticileri de yine 1997'de Adana'da yakalanmıştı.

    DTP mitinginde Vasat üyeleri

    Geçen yıl DTP mitinginde elinde Kur'an-ı Kerim ile kürsüye çıkarak açıklama yapan emekli imam Muhittin Eryılmaz'ın da Vasat örgütü içinde yer aldığı belirlenmişti.

    Eryılmaz, 25 Şubat'ta, DTP Diyarbakır milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk ve Gültan Kışanak ile Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu bir grup DTP'linin katıldığı gösteri sırasında elinde Kur'an-ı Kerim ile açıklama yapmış, ardından yaptığı konuşma nedeniyle "terör örgütünün propagandasını yapma" suçundan tutuklanmıştı.

    1997'de Gaziantep'te İncil satan bir yayın evinin standının bombalanmasının ardından düzenlenen operasyonda da gözaltına alınan ve o yıllarda örgütün Şanlıurfa sorumlusu olduğu öne sürülen Eryılmaz, 3 ay tutuklu kalmış, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

    İrtica ve ayrılıkçı terör örgütü olarak ortaya çıkan ve ilk eylemini 12 yıl önce Gaziantep'teki Müjde Yayıncılığın fuardaki standına yönelik gerçekleştiren Vasat örgütünün lideri imam Şahmerdan Sarı ise, Adana'da yakalanıp dönemin Adana Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanıp, hapis cezasına çarptırıldıktan sonra tahliye oldu.

    Örgüt Türkiye'yi 'Dar-ül Harp' sayıp, militanlarına 'Firavunlara memurluk etmeyin, okullarında eğitim almayın, askerlikten kaçın' çağrısında bulunuyordu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow