hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koruculuk sistemi kalkacak mı?

    Koruculuk sistemi kalkacak mı
    expand

    Hükümet Sözcüsü ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Mardin'deki kanlı baskının ardından gündeme gelen koruculuk sistemi tartışmaları için, "Islahı gerekiyorsa ıslah edilebilir, kaldırılması gerekiyorsa kaldırılabilir. Ama değerlendirmeleri tepkisel olarak yapmamalı" dedi. Çiçek'in ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den de, "Koruculuk sistemi gözden geçirilebilir" açıklaması geldi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, koruculuk sisteminin büyük bir sistem olduğunu belirterek, "Koruculuk sistemi büyük bir
    sistem. Aksaklıkları varsa gözden geçirilebilir" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Prag'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

    Gül, "Mardin'deki olay çok üzücü. Tamamen cehaletle ilgili bir iştir bu. Bunun giderilmesi için en önemli konu eğitimdir. Bu konular ayaküstü konuşulacakkonular değil. Devletin organları, uzmanlar bütün bunları değerlendirir. Birolaya dayandırılarak söylenecek şeyler değil. Bu, Türkiye'de büyük bir sistemdir" dedi.

    "Aksaklıkları varsa gözden geçirilebilir. Sistemin eksiklikleri neyse bunlara bakılabilir. Bunlar en iyi şekilde değerlendirmeyle yapılır" diyen Gül, "Çünkü bu nihayetinde güvenlik boyutu olan bir meseledir. Bu konulara dikkatli bir şekilde bakarak ne yapılacaksa yapılması gerekir" diye konuştu.

    TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmelerde koruculuk konusunun ele alınmadığını belirten Abdullah Gül, görüşmelerin anayasa değişikliği odaklı olmadığını da kaydetti.

    Bakan Çiçek: "Çok yönlü bakmak lazım"

    Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yeni hizmet binasının açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çiçek, Mardin'deki olayın münferit bir olay olduğunu vurguladı ve "Bir olayla sistem eleştirilmemeli. Sadece bu sebeple koruculuk sistemini kaldırmak doğru değil" dedi.

    Çiçek, "Devlet bu konuyu uzun süre düşündükten sonra karar verdi. Sistem içerisinde zaman zaman yanlış yapanlar olabilir. Bugün de bu tartışma gündemde. Konuyu böyle ayaküstü, hemen bir olayın arkasından değerlendirmek yerine, çok yönlü değerlendirmekte fayda var. Aksi taktirde birçok insanı da zan altında bırakmış oluruz" dedi.

    Bakan Çİçek, "Bunların hepsini aynı kefeye koyarak bir tartışmanın içine çekmek ne kadar doğru olur? Onun için konuya çok yönlü bakmakta fayda var. Yani tartışılacak yönleri olabilir ama hemen bir karalama tarzında herkesi böyle bir töhmet altında bırakmak doğru olmaz. Islahı gerekiyorsa ıslah edilebilir, kaldırılması gerekiyorsa kaldırılabilir, o ayrı konu. Ama değerlendirmeleri hemen tepkisel olarak yapmak bazı sakıncaları geçmişte de beraberinde getirdi" diye konuştu.

    Çiçek, "Koruculuğun kaldırılması gerektiğini söyleyenler var. Ayaküstü hemen kaldırılsın, kaldırılmasın demek yerine olaya çok yönlü bakmak lazım" dedi.

    Mardin'de 44 kişinin öldüğü baskında kullanılan silahların tamamının koruculara ait olduğu ortaya çıkmıştı. Tutuklular arasında korucular da bulunuyor.

    Demokratik Toplum Partisi de, koruculuk sisteminin yol açtığı tahribatların neden ve sonuçlarıyla birlikte araştırılması için Meclis' araştırma önergesi verdi.

    Nişanda katliam: 44 ölü


    Türkiye, 4 Mayıs'ta tarihindeki en büyük silahlı saldırı olayını yaşadı... Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde nişan törenini basan silahlı saldırganlar 6'sı çocuk, 17si kadın 44 kişiyi öldürdü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow