hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkan Saylan'ın ardından...

    Türkan Saylanın ardından...
    expand

    Bu sabaha karşı yaşama gözlerini yuman ÇYDD Başkanı, Prof. Dr. Türkan Saylan'ın ardından önemli isimler yorum yaptı. İşte, o yorumlar...

    Sanatçı Fazıl Say, Ergenekon kapsamında Türkan Saylan'ın evinin ve ÇYDD şubelerinin aranmasının ardından, ÇYDD'ye destek için verdiğimiz konser haksızlığa karşı duygusal bir tepkiydi. Türkan Hanım'ın bizleri yanında hissetmesini istedik. Ergenekon kapsamında evi aranınca yalnız bırakmak kendisine istemedik. Haksızlığın önüne geçmek istedik. Kendisine verdiğimiz destek bundandır.

    Bugün Türk aydınlarının sanatçılarının acı bir günü. Türk halkının başı sağolsun. Türkan Hanım'la 15 yıldır tanışıyorum. Evrensel bir tavrı vardı. Sanatçılara da çok destek veren bir aydındı."

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,
    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın vefatından duyduğu üzüntüyü ifade ederek, Saylan'ın, özellikle cüzzam hastalığıyla mücadele konusundaki çalışmaları ve eğitim alanındaki hizmetlerinin takdirle karşılandığını bildirdi.

    Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Saylan'ın vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladığı kaydedildi.

    Gül'ün, "Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı, değerli bilim insanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Prof. Dr. Türkan Saylan'ın, özellikle cüzzam hastalığıyla mücadele konusundaki çalışmaları ve eğitim alanındaki hizmetleri takdirle karşılanmıştır. Kendisine Allah'tan rahmet diliyor, ailesine, arkadaşlarına, eğitim ve bilim dünyamıza başsağlığı dileklerimi iletiyorum" dedi.

    TBMM Başkanı Köksal Toptan,
    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Türkan Saylan'ın vefatından büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, "Özellikle kızların eğitimi konusunda uğraş veren eğitim sevdalısıydı" dedi.

    Toptan, "Büyük üzüntü duydum. Özellikle kızların eğitimi konusunda uğraş veren eğitim sevdalısıydı. İnandığı fikirleri savunan ve çok başarılı bir bilim insanıydı. Üzüntü içindeyim. Kendisi uzun süredir kanserle savaşıyordu" diye konuştu.

    TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu, Prof. Dr. Türkan Saylan'ın vefatı dolayısıyla mesaj yayımladı. Mumcu, "Sevgili Saylan; ülkene, toplumuna ve insanlığa karşı sorumluluğunu fazlasıyla yerine getirdin. Ülkemizde gericiliğe, tutuculuğa ve cehalete karşı
    verilen mücadeledeki yerin hiçbir zaman unutulmayacak. Özellikle kız çocuklarımızın çağdaş eğitim alması konusunda gösterdiğin çabalar uğruna karşılaşmış olduğun haksız ve yürek burkan davranışlar hafızalarımızdan asla silinmeyecek" dedi.

    Mumcu, "Ülkemizde kız çocuklarımızın eğitimsiz kalmaması için senin korkmadan ve yılmadan verdiğin bu çabalar boşa gitmedi ve gitmeyecek. Sen rahat uyu sevgili Saylan. Ülkemizin başı sağolsun" ifadelerini kullandı.

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay
    , birçok çocuğun okulla, eğitimle tanışmasının Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr.Türkan Saylan'ın gayreti sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

    Günay, "Türkan Saylan'a Allah'tan sonsuz rahmet diliyorum. Kendi alanında ve özellikle eğitim alanında önemli hizmetlere katkı yaptı. Birçok çocuğumuzun okulla, eğitimle tanışması onun gayretleri sonucunda gerçekleşti. Yaptığı bütün hizmetler, iyi niyetler, gayretler için ülkem adına, milletimiz adına teşekkürlerimi iletmek istiyorum manevi huzurunda. Sevenlerine sonsuz sabırlar diliyorum. Kendisini yeniden rahmetle anıyorum" ifadelerini kullandı.

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,
    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Türkan Saylan'ı örnek yaşamıyla, uğrunda mücadele ettiği hedef ve değerleriyle gelecek kuşaklara taşımanın, herkesin görevi olduğunu bildirdi.

    Baykal, Prof. Dr. Saylan'ın kaybından dolayı büyük üzüntü içinde olduklarını belirtti ve "Bu aydınlık düşüncenin öncüsü insanın, saygın mücadelesinin son dönemlerinde, bir yandan ağır bir hastalıkla, öte yandan maruz bırakıldığı haksız, baskı, yıldırma ve sindirme girişimleriyle mücadele etmek zorunda bırakılmış olması, acımızı daha da ağırlaştırmaktadır. Ona yaşatılan acı ve ızdıraplar, eğitim, aydınlanma ve çağdaşlaşma mücadelesinin, hukuk adalet ve Cumhuriyet değerlerinin ne kadar önemli olduğunu hepimize bir kez daha göstermiştir" dedi.

    CHP lideri, "Prof.Dr. Türkan Saylan'ı örnek yaşamıyla, uğrunda mücadele ettiği hedef ve değerleriyle gelecek kuşaklara taşımak, hepimizin görevidir. Kendisini, acı, üzüntü, inanç umut ve kızgınlık duygularımızın buruk karmaşası içinde sevgiyle selamlıyor ve uğurluyoruz" ifadelerini kullandı.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de,
    "Gerçekten çok üzüldüm. Halk sağlığı, cüzzam, eğitim gibi konularda gerçekten takdire şayan çalışmaları oldu" dedi.

    Saylan'ın vefatını sabah saatlerinde öğrendiğini belirten Hayrünnisa Gül, "Gerçekten çok üzüldüm. Halk sağlığı, cüzam, eğitim gibi konularda gerçekten takdire şayan çalışmaları oldu, ülkeye hizmetleri oldu. Ailesine baş sağlığı diliyorum. Herkesin başı sağolsun" diye konuştu.

    ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras
    , Prof. Dr. Türkan Saylan'ın Türkiye için yeri kolay doldurulamayacak bir insan olduğunu belirterek, "Onun yıllar boyu her türlü güçlüğün ve imkansızlığın üstesinden gelerek, bu topraklardan bir daha geri gelmemek üzere sildiği cüzzam hastalığına karşı tıp alanında yürüttüğü mücadele, dünyanın unutulmazları arasına girmesine yol açmıştır" dedi.

    Uras, Saylan'ın kız çocuklarının okutulması alanında, yaşamının son dakikalarına kadar inanç ve kararlılıkla sürdürdüğü mücadelenin de hafızalardan silinmeyeceğini kaydetti.

    ÇYDD Beyoğlu Şube Başkanı Oya Adalı da,
    Ergenekon kapsamında ÇYDD şubelerinin ve Türkan Saylan'ın evinin aranmasına değinerek, ''Neden ve neye yarar sağladığı konusunda anlamlı bir cevap veremiyorum. İnsanları azminden döndüren birşey olmuyor" dedi.

    Türkan Hanım, ÇYDD Derneği'nin Başkanı'yd, şubeler ve üyeler ekip ruhuyla çalışır. Türkan Hanım ekiple birşeylerin sağlananacağını düşünür. Son derece çabuk, düzenli ve zamanını hoş harcar. Demokrat tarafını vurgulamak isterim. Bütün yönetim sırasında hiçbir kimseyi zorlamadı, baskı kurmadı. Kendisiyle çalıştığım ve kendisini tanıdığım için onur duyuyorum. "

    ÇYDD Onur Kurulu Üyesi İbrahim Kaboğlu,
    "Yaptıklarıyla konuştuklarıyla toplumun önünde, saydam bir insandı. 13 Nisan günü derneğin şubeleri ve evinde arama yapıldı, yöneticiler gözaltına alındı. Ama onların yasadışı olaylara bulaşmadıkları biliniyordu. Türkan Saylan'ın suçu ne idi? Ajandalarına ulaşamadan aramızdan ayrıldı. O nedenle Sayla'na karşı yapılmış hukuk dışı bir faaliyet var ortada. Henüz nedenini öğrenemeden ayrıldı aramızdan. Nerede hata yapıldı ve neden yapıldı? Kamu otoriteleri bunları açıklamadı."

    Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ,
    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Türkan Saylan'ın vefatının, Türk toplumu için büyük bir kayıp olduğunu bildirdi.

    Yalçındağ, "Türkan Saylan, bir bilim kadını olarak insanlığa sunduğu katkıların yanı sıra çağdaş eğitimin önemine duyduğu inançla ömrünün büyük bir bölümünü sivil toplum çalışmalarına vakfetmiştir. Başta kız öğrenciler olmak üzere, ekonomik olanakları kısıtlı gençlerimizin eğitimi için gönüllü olarak çok kutsal bir görevi yerine getiren Saylan'ın vefatı, Türk toplumu için büyük bir kayıptır. Türkan Saylan'ın idealizminin, kurmuş olduğu derneğin bundan sonraki çalışmalarında da devam edeceğine inanıyoruz. TÜSİAD camiası ve iş dünyası olarak, Prof. Dr. Türkan Saylan'ın Türkiye'ye yaptığı hizmetleri her zaman hatırlayacağız. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı dilerim" dedi.

    Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı,
    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın olağanüstü enerjisiyle Türkiye'nin çağdaş eğitim konularında yaptıklarıyla unutulmayacak bir kişi olduğunu belirtti.

    Güler Sabancı, "Prof. Dr. Türkan Saylan'ın vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Türkan hoca, olağanüstü enerjisiyle Türkiye'nin çağdaş eğitim konularında yaptıklarıyla unutulmayacak bir kişidir. Yakın çalışma arkadaşlarına ve Türkiye'ye baş sağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun" dedi.

    Milliyet gazetesi Ankara temsilcisi Fikret Bila
    , "Atatürk'ün arzu ettiği Türkiye'yi simgeleyen bir isimdi."

    Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan, "Dünya görüşü olarak çok yakın değiliz.  Saygı duyulacak bir insandır. Aynı fikirleri paylaşmasak bile. Benim üzerimde saygı uyandırmış bir isim. Bütün toplumun üzerinde saygı uyandıran bir isimdi. Türkan Saylan daha çok konuşulacak, kendisi üzerinde daha çok şey söylenecek."

    Hürriyet gazetesi yazarı Tufan Türenç
    , "İnsan değildi, bir melekti bana göre. Maalesef Türk toplumu yeterince kıymet bilemiyor..."

    Milliyet gazetesi yazarı Meral Tamer, "Ölüm de bu kadar güzel olur mu diyorum. Türkan hoca bunu maharetle başardı. Kendi yerine gelecekleri belirledi. Çok endişe ediyordu Ergenekon soruştrmasında evi basılınca. Evraklarınmıza el konuldu diyordu. Buna rağmen toplandılar ve kendi yerine gelecekleri belirledi. Rol modeldi."

    Milliyet gazetesi Genel yayın Yönetmeni Sedat Ergin
    , "Bazı insanlar vardır, onlar hayatlarını tolumun ilerlemesine, tolumun ileri gitmesine adarlar... Kız çocuklarının okullaşması konusuna kendisini vakfetti. Türkan hocanın önemi, kişilerin nasıl bazı şeyleri değiştirebildiklerini göstermesindedir."

    Star Haber Grup Başkanı Uğur Dündar, "Tarihe damgasını vurmuş, saygın bir öyküye sahip. Cüzzam hastalarının tedavisinde gösterdiği olağanüstü çabalar, Gandhi ödülünü almasını sağladı. İnsanlarınn yaklaşmaktan korktuğu cüzzamlı insanları kucakladı ve şefkat gösterdi. Bir Türkan hoca ölür, bin Türkan hoca doğar..."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow