hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    19 Mayıs coşkusu

    19 Mayıs coşkusu
    expand

    Tüm yurtta coşkuyla kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla başta Ata'nın Türkiye Cumhuriyeti'ni emanet ettiği gençler olmak üzere binlerce vatandaş Anıtkabir'i ziyaret etti.

    FOTO GALERİ: Devletin zirvesi Anıtkabir'deydi

    ANKARA:


    Anıtkabir:
    Anıtkabir'in önünde devlet töreni öncesinde toplanmaya başlayan vatandaşların ziyaretleri resmi törenin ardından başladı. Vatandaşlar, ziyaretlerini öğleden sonra da sürdürdü.

    Anıtkabir'in merdivenlerine kırmızı-beyaz karanfillerle Türkiye haritası üzerinde Türk bayrağı motifinin bulunduğu bir pano yerleştirilirken, vatandaşlar panonun önünde fotoğraf çektirdi.

    Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kabrinin çevresi de Türk bayrağının renklerindeki karanfillerle donatıldı. Özellikle Misak-ı Milli Kulesi'nin önünde de ziyaretçiler uzun kuyruklar oluşturdu.

    Anıtkabir'in ziyaretçilerinin büyük çoğunluğunu gençler oluştururken, çocuklar da aileleriyle birlikte ziyaretçiler arasında yer aldı.

    Ata'ya şiir yazdı

    Sivaslı olan ve emekliliğinin ardından Ankara'ya yerleşen 81 yaşındaki çiftçi Mehmet Şimşek de Anıtkabir'in ilgi çekici ziyaretçileri arasında yer aldı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için şiir yazan Şimşek, Ata'nın fotoğraflarıyla süslediği şiiri ve kendi nüfus cüzdanını göğsüne iğneleyerek Ulu Önder'in manevi huzuruna çıktı. Şimşek, küçüklüğünden beri Ata'nın manevi huzuruna çıktığını, milli bayramlarda ve 10 Kasım'da O'na şükranlarını sunduğunu dile getirerek, "Ben 81 yaşındayım. Eğer Atatürk yaşasaydı, O'na derdim ki, 'Ata'm bak şimdi dünyanın haline'. Bugün de saygımı göstermek için huzurundayım" sözleriyle duygularını aktardı.

    Rüzgarla yarışanlar Anıtkabir'de

    Anıtkabir'in ziyaretçileri arasında farklı bir grup da dikkatleri üzerine çekti. Ankara'da bulunan 20 motosiklet sürücüsünün oluşturduğu "Süvariler" adlı grup da Ata'nın manevi huzurundaydı.

    Grubun kurucusu Kaan Şibil, milli bayramlarda Anıtkabir'i ziyaret ettiklerini belirterek, "Bugün de buraya motosikletlerimizle geldik. Anıtpark'a motosikletlerimizi bırakıp Ata'nın manevi huzuruna çıktık" dedi. Anıtkabir'de askerlerin nöbet değişimi de alkışlarla ve ilgiyle izlenirken, vatandaşlar fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla bu anı görüntüledi.

    Ata'ya dualar

    Anıtkabir'de vatandaşlar, Ata'nın kabrinin önünde saygı duruşunda bulunduktan sonra dualar okurken, bazılarının mozoleye kapandıkları, kimilerinin de gözyaşı döktüğü gözlendi.

    Ziyaretçilerden bazıları, yanlarında getirdikleri Atatürk fotoğraflarını da mozoleye bıraktı.

    Ata'nın ebedi istirahatgahı Anıtkabir, engelli vatandaşlardan pusetteki bebeklere, ileri yaşta olmasına rağmen yıllara meydan okuyarak birbirinin kolunda Anıtkabir'e gelen yaşlılardan Türkiye'nin dört yanından gelen ailelere kadar milli mücadele meşalesinin ateşlendiği bu anlamlı günde ziyaretçileri ağırladı.



    Resmi tören
    Kutlamalar kapsamında Ankara'da ilk tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı.

    Anıtkabir'deki törene, Gül'ün yanı sıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, kuvvet komutanları, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Danıştay Başsavcısı Yılmaz Çimen, milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

    Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Cumhurbaşkanı Gül, deftere şunları yazdı:

    "Aziz Atatürk,

    Vatanın bağımsızlığını sağlamak amacıyla Samsun'a çıkışınızın 90. yıl dönümünde gösterdiğiniz hedeflere emin adımlarla ilerlemenin gururunu hep birlikte yaşıyor ve geleceğe umutla bakıyoruz. Büyük fedakarlıklarla kurulan, büyük emeklerle bu seviyeye ulaşan Cumhuriyetimiz emin ellerdedir. Türk gençliği kendisine emanet ettiğiniz Cumhuriyetimizi her alanda daha da güçlendirmeye kararlıdır. Bu kararlılık nesilden nesile aktarılacak, demokratik, laik, sosyal
    hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır. Bizler millet olarak eminiz ki genç nesiller geçmişten devraldığı sorumluluğun bilinciyle çalışacak, ülkemizi uygarlık yarışında yeni ufuklara taşıyacaktır. Türk gençliği bunun bir bayrak yarışı olduğunun idraki içindedir. Geleceğimizin teminatı gençlerimize armağanınız olan milli bayramımızda sizi saygıyla, minnetle, şükranla, anıyoruz. Ruhunuz şad olsun."

    19 Mayıs Stadyumu:
    Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki devlet erkanı, Anıtkabir'den sonra 19 Mayıs Stadyumu'na geçerek buradaki kutlamalara katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, alana gelmeden önce protokoldeki yerlerini alan konuklardan Yargıtay Başkanı Gerçeker, Cemil Çiçek'le, Danıştay Başkanı Birden de Bülent Arınç ile bir süre sohbet etti.

    Öğrenciler ve vatandaşların hazır bulunduğu törende, Samsun ve Selanik'ten getirilen bayrak ve toprak, Cumhurbaşkanı Gül'e sunuldu. Gül, kendisine sunulan kutu içerisindeki toprak ile bayrağı öperek teslim aldı.

    THK paraşütçülerinin gösterisinin ardından Silahlı Kuvvetler Bando Okulları orkestrasının çaldığı marşlar eşliğinde geçit töreni başladı. Bayrak grubunun geçişini Gül ayakta izledi. Öğrencilerin geçit töreniyle sahada yerlerini almasından sonra gösteriler başladı.

    Öğrencilerin yaptığı gösteriler, tribünlerdeki fon grubunun oluşturduğu çeşitli mesajlar eşliğinde gerçekleştirildi. Fon grubu öğrencileri, "90. Yıl", "Sana Selam Ey Şanlı Türk Bayrağı", "Tek Bir Kitleyiz Atamızın İzinde", "Ey Atam Türk Gençliği Yolundadır" yazılı mesajları oluşturdu.

    Öğrencilerin, Şeker Oğlan, Şeyh Şamil, Delilo ve Kolbastı gibi çeşitli yörelerden derlenen türküler eşliğindeki halk oyunları gösterisi, tribündekilerce ilgiyle izlendi. Özellikle öğrencilerin kolbastı gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı.

    Polis gösteri grubunun "Ata Yurttan Ana Yurda" isimli gösterisinin ardından tüm grupların katılımıyla "Cumhuriyetin Doğuşu" gösterisi sunuldu. Finalde, öğrencilerin açtıkları dev boyuttaki Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti bayrakları alkışlandı.

    Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün şeref tribününden ayrılmasıyla sona erdi.

    19 Mayıs coşkusuİSTANBUL:

    İstanbul'daki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen törenle başladı.

    Törende, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, anıta çelenkler koydu. Daha sonra AK Parti ve CHP'nin de aralarında bulunduğu siyasi partiler ile kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri de anıta çelenk bıraktı.

    Beşiktaş İnönü Stadı'nda da anma törenleri saat 10.00'da başladı. Törene, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı.

    Gençler adına konuşan Bahçelievler Adnan Menderes Anadolu Lisesi öğrencisi Gürkan Büyüksel ise 19 Mayıs 1919'da geleceğinden ümit kesilen, kaderine terk edilen bir ulusun kötü talihinin döndüğü ve bir lidere kavuştuğu tarih olduğunu kaydetti.

    Şiirlerin okunmasının ardından da öğrenciler, Türk ulusu ve Cumhurbaşkanı adına 3 defa "Sağol" şeref çağrısında bulunduktan sonra bando eşliğinde Gençlik Marşı'nı seslendirdi.

    Daha sonra Kuleli Askeri Lisesi öğrencisi İlker Arslan, "Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi"ni, Çemberlitaş Anadolu Lisesi öğrencisi Ahmet Tortum ise "Gençliğin Ata'ya Cevabı"nı okudu.

    Törende, 19 Mayıs konulu resim, kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş verdi.

    Askeri ve sivil okullara mensup öğrenciler de askeri bando eşliğinde geçit töreni yaptı.

    Tribünlerde oturan öğrenciler de ellerindeki renkli kartonlarla fonda "90. Yıl Kutlu Olsun", "İstanbul 2009", "Atam izindeyiz", "Ne Mutlu Türküm Diyene" gibi çeşitli yazılar yazdı.

    Öğrencilerin halk oyunu gösterilerinin ardından tören sona erdi.

    İZMİR:


    19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında yapılan gösteriye, İzmir'de 8 bin 888 öğrenci katıldı.

    Atatürk Stadı'ndaki törene, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök katıldı.

    Törende, Vali Kıraç, Orgeneral Kıvrıkoğlu ve Belediye Başkanı Kocaoğlu, tören aracıyla vatandaşları ve öğrencileri selamladı.

    Gençlik ve Spor İl Müdürü Sabri Sadıklar, burada yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ın Türk milletinin yeniden dirilişinin, Cumhuriyetin kuruluşunun başlangıç günü olduğunu söyledi. Türk milletinin makus talihini bu tarihte yenmeye başladığını ifade eden Sadıklar, "Bugünkü özgürlüğümüzü o günlere borçluyuz. Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız milli iradedir. Bunun için gençlere büyük iş düşmektedir" diye konuştu.

    Atatürk Stadı'nda 62 okuldan 8 bin 888 öğrenci ve 95 öğretmenin yer aldığı gösteriler, ilgiyle izlendi. Etkinliklerde, "İlkelerin İlkemizdir" ana temasıyla öğrenciler, "Huzurunuz onurumuzdur", "Sevdalıyız Anadolu'ya", "Parlasın Ay Yıldızlı Bayrağım" "Bayrak Vatan Hürriyet", "Atam İzindeyiz" konulu gösteriler sundu.

    Gençliğin Ata'ya Cevabı ve Gençlik Marşı'nı öğrenciler hep bir ağızdan okudu. Çeşitli şiirlerin okunduğu tören sonrasında Vali Kıraç, etkinlikte görev alan öğretmen ve öğrencileri kutladı.

    KKTC:

    19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Türkiye'yle birlikte KKTC'de de törenlerle kutlanıyor. Başta Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, İskele ve Lefke olmak üzere yerleşim birimlerinde törenler düzenlendi.

    19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı çerçevesinde ilk tören başkent Lefkoşa'da Atatürk Anıtı önünde yapıldı.

    Protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başlayan törende, Anıtkabir'den getirilen toprak Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir subay tarafından Atatürk Anıtı'na sunuldu.

    Ardından Lefkoşa Atatürk Stadyumu'nda yer alan törende KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst'ün, okulların ve halkın bayramlarını kutlamasıyla devam etti.

    Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Gençlik Marşı'nın okunmasıyla süren törende, Türk ulusu adına “sağ olö çağrısında bulunuldu ve Anıtkabir'den getirilen toprak, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı tarafından KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a sunuldu.

    Büyükelçi Fakılı, Anıtkabir'den gelen toprağı KKTC Cumhurbaşkanı Talat'a takdim etmekten onur duyduğunu ifade ederken, KKTC Cumhurbaşkanı Talat da, Anıtkabir'den gelen toprağı Türkiye'nin KKTC'ye eksilmeyen desteğinin göstergesi ve şehitlere arz etmek üzere aldığını söyledi. Daha sonra okulların hazırlanmış olduğu gösterileri ile tören son buldu. 

    19 MAYIS 1919'DA NE OLDU?

    Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak, kurtuluş mücadelesinin meşalesini yaktı.

    Mustafa Kemal, Mondros Mütarekesi'nin 30 Ekim 1918'de imzalanmasından sonra Yıldırım Orduları Grup Komutanlığından 3 Kasım 1918'de İstanbul'a döndü. Samsun'a gidinceye kadar 6 ay İstanbul'da kalan Mustafa Kemal, çeşitli temaslarda bulundu.

    19 Mayıs coşkusuMustafa Kemal, kendi deyimiyle "kendisini İstanbul'dan uzaklaştırmak ve Anadolu dağlarında çürütmek" isteyenlerce 9. Ordu Müfettişliği ile görevlendirildi. Ancak Mustafa Kemal, müfettişliği kabul ederken görevinin geniş yetkilerle donatılmasını sağladı. Öyle ki Ankara'nın doğusunda kalan her yerden sorumlu hükümet yetkilisi konumundaydı.

    Mustafa Kemal, 14 Mayıs'ta Damat Ferit Paşa'nın Nişantaşı'ndaki evindeki akşam yemeğinde yeni görevi konusunda görüşmelerde bulundu.

    Mustafa Kemal, Sadrazam'ın yanından ayrıldıktan sonra, Cevat (Çobanlı) Paşa ile arasında şu konuşma geçti:

    - Bir şey mi yapacaksın Kemal?
    - Evet Paşam, bir şey yapacağım.
    - Allah muvaffak etsin.
    - Mutlaka muvaffak olacağız.

    İzmir'in işgal edildiği 15 Mayıs günü ise Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanlığı'nda Cevat (Çobanlı) ve Fevzi (Çakmak) paşalara, sonra da Babıali'de bazı hükümet üyelerine veda etti. Aynı gün Yıldız Sarayı'nda Padişah Vahdettin tarafından kabul edilen Mustafa Kemal, daha sonra Bandırma Vapuru'nun kaptanı İsmail Hakkı (Durusu) Bey'i, Şişli'deki evine çağırarak yolculukla ilgili bilgi aldı.

    16 Mayıs'ta Mustafa Kemal'i taşıyan Bandırma Vapuru'nda Kız Kulesi açıklarında iken İtilaf Devletleri denetim görevlilerince, silah ve kaçak malzeme araması yapıldı. Arama sürerken, "kaptan yerinde" bulunan Mustafa Kemal'in kararlılığını göstermek amacıyla hareket hazırlıklarını çabuklaştırmasını söylediği yirmi yedi yıllık ihtiyar kaptan, demir aldırmaya başladı.

    Subayların gemiyi terk etmelerinin ardından Karadeniz'e yönelen Bandırma'nın güvertesinde Mustafa Kemal Paşa, yanındakilere şunları söyleyecekti:

    "Bunlar işte böyle yalnız demire, çeliğe, silah kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, Anadolu'ya ne silah ne cephane götürüyoruz. Biz ideali ve imanı götürüyoruz."

    Mustafa Kemal Paşa, Boğaz'dan Karadeniz'e çıkarken kaptana, tehlike ihtimallerini anlattığında İsmail Hakkı Bey, "Ne aksi, bu denizi pek iyi tanımam, pusulamız da bozuk..." cevabını vermişti.

    Güç koşullar altında süren yolculuktan sonra 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun'a ulaşan Mustafa Kemal ve beraberindekiler, askeri bando eşliğinde halk tarafından sevgiyle karşılandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow