hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkan Saylan'ı onbinler uğurladı

    Türkan Saylanı onbinler uğurladı
    expand

    İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat eden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın cenazesi toprağa verildi. Saylan için ilk tören Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Saylan'ın naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.


    Lütfi Kırdar

    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, son yolculuğuna uğurlandı. Saylan için ilk tören Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlendi.

    Törene katılmak isteyenler, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nın önünde kalabalık oluşturdu. Salon, merdivenler ve fuaye tamamen dolarken, çok sayıda kişi de dışarıda kaldı.

    İçeriye girmek isteyen, ancak kalabalık nedeniyle alınmayanlar, kapıdaki görevlilere tepki gösterdi.

    Türkan Saylan'ın dev bir posterinin asıldığı salonda, Saylan'ın tabutunun bulunduğu platformun önüne torunlarının isminin yazılı olduğu iki çelenk konuldu.

    Bir erkek ve bir kız öğrenci, ellerindeki papatyalarla tabutun her iki yanında nöbet tutarken, tabutun arkasında da çok sayıda öğrenci tören boyunca bekledi.

    Konuşmacılar, cenazeyi selamladıktan sonra konuşmalarını yaparken, törene katılanlar gözyaşlarını tutamadı.

    Törenin sonunda, sahnedeki Saylan'ın tabutunun yanına giden katılımcılar, ellerindeki karanfil, papatya ve diğer çiçekleri bıraktılar. Bazı katılımcıların da Türk bayrağına sarılı tabutu öptükleri görüldü.

    Törenin sonunda, Saylan'ın oğulları, torunları ve derneğin üst düzey temsilcileri, tabutun yanında toplandı.

    Saylan'ın tabutu, en sevdiği çiçek olan papatyalarla süslendi. Öte yandan, tören sırasında fenalaşan bir kadına görevlilerce müdahale edildi.

    Türkan Saylan son yolculuğuna uğurlandı

    Teşvikiye Camii

    Türkan Saylan'ın cenazesi, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camisi'ne getirildi.

    Lütfi Kırdar Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenine ardından Saylan'ın Türk bayrağına sarılı tabutu cenaze aracına konuldu. Cenaze aracının arkasında oğlu, torunları, ÇYDD görevlileri, CHP'liler ve vatandaşların katılımıyla kortej oluşturuldu.

    Korteje katılanlar ellerinde Türk bayrakları ile "Türkiye laiktir laik kalacak", "Hepimiz Mustafa Kemal'in askerleriyiz" şeklinde sloganlar atarak Teşvikiye Camisi'ne kadar yürüdü.

    Yürüyüş güzergahı trafiğe kapatılırken, cenaze namazının kılınacağı camide izdiham oluştu.

    Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine, siyasetçiler, sanatçılar, akademisyenler ve ÇYDD bursiyerlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

    Cami avlusunda büyük bir Türk bayrağı açılırken, üzerinde Saylan'ın fotoğrafının bulunduğu "Hoşçakal Atatürk'ün kızı" yazılı pankart ile "Hepimiz Türkan Saylan'ız, hepimiz Türk'üz", "19 Mayıs'ta bir Saylan öldü, bire bin veren Saylanlar doğacak", "Huzur ile ölmek istiyoruz, zulüm ile değil", "Hukuk yasalara esir olmaz" dövizleri dikkati çekti.

    Törene katılan eski başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, Saylan'ın ailesine taziyelerini iletti.

    Bu arada, törene katılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, yoğunluk nedeniyle Saylan'ın tabutunun yanına yaklaşmakta zorluk yaşayınca, Saylan'ın torununa, "Tüm aileye baş sağlığı dileklerimi iletin" dedi.

    Cenaze namazı ve konuşmanın ardından Saylan'ın tabutu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da aralarında bulunduğu katılımcılar tarafından cami dışındaki cenaze aracına kadar omuzlarda taşındı. Cami avlusu ve sokaktaki kalabalık nedeniyle tabut, güçlükle cenaze aracına konuldu.

    Teşvikiye Camisi'ndeki cenaze törenine, Saylan'ın oğulları ve torunlarının yanı sıra DSP Genel Başkanı Masum Türker, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, eski bakanlardan Yaşar Okuyan ve Mehmet Moğultay, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, sanatçılar, akademisyenler, ÇYDD bursiyerleri ve vatandaşlar katıldı.

    Türkan Saylan son yolculuğuna uğurlandı

    Zincirlikuyu Mezarlığı'nda son görev

    Türkan Saylan'ın cenazesi, binlerce vatandaşın oluşturduğu kortej eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirildi.

    Saylan'ın ailesi, ÇYDD yöneticileri ile bursiyerleri, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve vatandaşların oluşturduğu kortej, cenaze aracının arkasında yürüyüşe geçti. Bursiyer öğrenciler, kortejin başında el ele tutuşarak yürüdü. Kortej, Teşvikiye ve Rumeli caddeleri boyunca yavaş bir şekilde ilerlerken, katılımın sürekli olarak arttığı görüldü. Kortejdekiler, Türk bayrakları, Atatürk posterleri, Türkan Saylan'ın fotoğrafları ve çeşitli dövizler taşıdı.

    Kortejdekiler, Şişli'deki Atatürk Evi'nin önüne gelindiğinde kısa bir süre duraklarken, katılımcılardan bazıları "Türkiye laiktir, laik kalacak" şeklinde slogan attı.

    Katılımlarla sayıları on binleri bulan vatandaşların oluşturduğu kortej, daha sonra Büyükdere Caddesi üzerinden Mecidiyeköy Meydanı'na ulaştı. Kortej, yaklaşık 2 saatlik yürüyüşün ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na geldi. Korteji, burada da çok sayıda vatandaş karşıladı.

    Saylan'ın cenazesi, binlerce vatandaşın katıldığı kortej eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirildi. Cenaze, okunan Kur'an-ı Kerim ve edilen dualar eşliğinde defnedildi.

    Saylan'ın oğulları Çağlayan ve Çınar Örge, annelerinin kabrine ilk toprağı attı. Kabre toprak atılması sırasında kalabalık nedeniyle izdiham yaşandı. Daha sonra Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, ÇYDD yöneticileri ve bursiyerleri ile bazı vatandaşlar mezara karanfil, gül ve papatya bıraktı.

    Törene katılan bazı kadınların, Saylan'ın çok sevdiği papatyalardan oluşan buketleri mezarına bırakmak için bekledikleri görüldü. Cenazeye katılanlar, Saylan'ın fotoğrafının bulunduğu "Hoşçakal Atatürk'ün kızı" yazılı pankart açtı.

    Saylan'ın kabrinin yanında Türk bayrağı açılırken, mezarın başındaki "19 Mayıs'ta bir Saylan öldü, binlerce bire bin veren Türkanlar vatanında doğacaktır" yazılı pankart açıldı. Cenazenin defnedilmesi sırasında Saylan'ın ailesi, sevenleri ve bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

    Genelkurmay: "Unutulmayacaktır..."

    Genelkurmay Başkanlığı, Türkan Saylan'ın yaşamını yitirmesi nedeniyle bir açıklama yaptı ve, "Yaptığı hizmetler unutulmayacaktır" dedi.

    Baykal: "Nice Türkan Saylan'lar yetişecektir"

    Bu arada Teşvikiye'deki törene katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Toplum daha nice Türkan Saylan'ları yetiştirecektir. Türk milletinin ve bütün insanlığın başı sağolsun" dedi.

    Baykal, Saylan'ın bütün yaşamı boyunca insanlığın acılarını azaltmaya, ilerlemesini ve gelişmesini sağlamaya adadığını söyledi.

    Baykal, kendisini insanlığa, topluma, gençlere, eğitime ve sağlığa adamış bir insanın, her toplumun iftiharı olduğunu ve öyle de olması gerektiğini vurgulayarak, "Fakat yaşamının son döneminde çektiği acılar ve ızdıraplar, ne yazık ki hepimizi derinden üzen, yaralayan bir durum oluşturmuştur. Bunu kesinlikle hak etmiyordu" dedi.

    Baykal, "Yaşamının son döneminde kansere karşı verdiği mücadele, örnek bir mücadeledir. Saygıyla anılacak bir mücadeledir. Bu kişisel acılarını yaşarken, sürekli bir sorumluluk duygusu içinde olması etkileyici bir tablo oluşturmuştur. Onun ötesinde, insan hayatının kaçınılmaz acılarının dışında, ona çektirilen ızdıraplar, yaşatılan acılar... İşte o yüreğimizi çok sıkıştırıyor" diye konuştu.

    Cenaze törenine katılan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkan Saylan, yaşamını eğitime adamış bir bilim insanıdır, bir abidedir. ÇYDD en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi. Devlet yaşamının son günlerinde onun hak etmediği acıları yaşattı. Ben devletin, hayatta olmayan Türkan Saylan'dan ve Türk halkından özür dilemesini bekliyorum. Bu görevini yerine getirirse Türkiye Cumhuriyeti yücelecektir" dedi.

    Kılıçdaroğlu, "Bu özrü yerine getirmek aynı zamanda bir insanlık borcudur. Diliyoruz ve istiyoruz, bunu yerine getirsinler.
    ÇYDD Türkan hanımın bize bıraktığı bir mirastır. Her yurtseverin bu mirasa sahip çıkacağına, maddi, manevi katkı vereceğine inanıyorum" diye konuştu.

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de cenaze törenine katılmak üzere geldiği sırada, basın mensuplarının soruları üzerine, "Şimdi Türkan Saylan'dan özür dileme zamanıdır. Kimler özür dileyeceğini iyi biliyor" dedi.

    ÇYDD Başkan Yardımcısı ve Eski Adalet Bakanı Aysel Çelikel kamuoyuna malolmuş çok özel bir insanın arkasından konuşmanı çok zor olduğunu kaydetti ve Saylan Türkan Saylan'ın kız çocuklarını okuttuğunu, çağdaş insan haklarını savunduğunu, hukukukun üstünlüğünün savunduğunu , laik eğitim isteğinde olduğunu söyleyerek, " Bu mu darbecilik ? Eğer bütün bunlar darbecilikse hepimiz darbeciyiz " dedi.

    ÇYDD Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, "İnsan Hakları Danışma Kurulunda konu mankeni olmak istemiyoruz' dediniz. Emin olun Türkan hocam gençliğe armağan ettiğiniz umut güneşi, insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyet yolunda ilerlemeyi sürekli kılmış bulunuyor" dedi.

    ÇYDD'den burs alan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Pelin Bardakçı , "Lise yıllarımdan itibaren bana verdikleri maddi ve manevi destek bana her zaman güç vermiş, üniversiteyi kazanmam da büyük bir rol oynamıştır. Bana daha iyi bir gelecek sağlayan Türkan Hocamı her zaman minnetle anacağım" diye konuştu.

    ÇYDD'den burs alan öğrencilerden Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencisi Volkan Düzenli, "Genel Başkanımız Türkan Hocamız bizlere iki büyük öğüt ve iki büyük miras bıraktı. Öğütlerinden biri dününü bilmeyen bugünün tayin edemez sözünden yola çıkarak, tarihini dününü bilen gençler olmamızdı. İkinci öğütü ise, dünyaya yabancı kalmamak adına öğrenebildiğimiz kadar dil öğrenmemizdi. Türkan Hocamız bu iki temel öğüdün de okuyarak, ancak ve ancak çok çalışarak tutulabileceğini eklerdi sözlerine" dedi.

    ÇYDD'nin okuma yazma kurslarına katılarak , okuma yazma öğrenmenin yanı sıra, iki de roman yazan Zeynep Baygören, "Ben bir ev hanımıyım. Hayatımda hiç okula gitmemiş bir insanım .Küçücük bir dünyam vardı.Ta ki Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğini tanıyana kadar " diye konuştu.

    Lepra Hastanesi hemşirelerinden Leyla Koç ise, Saylan'ın cüzzamla mücadele çalışamalarında önemli bir yere sahip olduğunu anlattı ve Saylan'ın sözlerinde hep cüzzam hastalarının sadece tedaviyle iyileşmeyeceğini, onların yaralarına ve yüreklerine dokunmak gerektiğini ifade ettiğini belirtti.

    Ergenekon kapsamında evi aranmıştı

    13 Nisan'da Ergenekon soruşturması kapsamında Saylan'ın evinin polis tarafından aranması ve derneğin bürolarının basılması tepkilere neden olmuştu.

    Türkan Saylan öncülüğündeki ÇYDD, 20 yılda 29 bin öğrenciye burs sağlamıştı.

    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, 18 Mayıs günü sabaha karşı tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde vefat etti. Saylan ismi son dönemde Ergenekon soruşturması kapsamında aranan ÇYDD ile gündeme gelmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow