hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Günay isim vermeden Saylan'ı andı

    Bakan Günay isim vermeden Saylanı andı
    expand

    Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 90. yıldönümü dolayısıyla "19 Mayıs Gençlik Konseri" verdi. Konserin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay isim vermedi ama Türkan Saylan'ı şükranla andığını söyledi.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi'nin işbirliği çerçevesinde Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen konseri, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Talu, bazı milletvekilleri, büyükelçiler ve çok sayıda davetli izledi.

    Konserin açılışında konuşan Bakan Günay, 19 Mayıs 1919'un; bağımsız ve özgür Türkiye'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, işgal ve istila altındaki vatanı kurtarmak için Anadolu'ya çıktığı ve yüreğindeki büyük özlemleri halkın gücüyle birleştirerek, mutlak bir başarıya yürüdüğü gün olduğunu vurguladı.

    Türkiye'nin yoklukları ve zorlukları aşarak önce genç bir Cumhuriyet olduğunu, daha sonra demokrasisini, katılımcılığı, çoğulculuğu, özgürlüğü kurumsallaştırmaya çalıştığını ifade eden Günay, "Bu geride kalan yıllar içinde bize özgür bir vatan ve mutlu bir yaşam bırakmak için emek sarf eden, katkı yapan herkesi başta sevgili Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, sınır boylarımızdaki çocuklarımızdan, bugün toprağa verdiğimiz bilim insanlarına kadar herkesi şükranla ve saygıyla anmak istiyorum" dedi.

    Günay, 19 Mayıs'ın yüzüncü yılına 10 yıl, Cumhuriyet'in yüzüncü yılına ise 14 yıl kaldığını belirterek,  konuşmasını gençlere seslenerek, şöyle tamamladı:

    "Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında, ülkemizi, güzelim Türkiyemizi siz yöneteceksiniz. Geleceğe bu sorumlulukla bakmalısınız. Arkanızda onurlu bir tarih, önünüzde umutlu bir gelecek var. Türkiye Cumhuriyeti'ni akılla, bilimle, yüksek ahlakla yöneteceksiniz. Geçmişin şekilci, anlamsız, kısır, çözümsüz tartışmalarını tarihin çöplüğüne bırakacaksınız.

    Biçimle değil, üretimle, verimle, bilimle uğraşacaksınız. Sizin bilgili ve onurlu ellerinizle ve emeğinizle Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacak. İnsan ve doğa sevgisi, eşitlik, kardeşlik ve barış duygusuyla gelişen Türkiye'nin aydınlık geleceğini sizler temsil ediyorsunuz."

    CSO'nun konseri

    Konuşmaların ardından Şef Rengim Gökmen'in yönettiği Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ve Devlet Çok Sesli Korosu konser verdi.

    Konsere, Carl Orff'un "Carmina Burana" adlı eserle başlayan orkestraya daha sonra solist olarak Hakan Aysev ve Görkem Ezgi Yıldırım eşlik etti. Konser arasında dinleyicilere seslenen Şef Rengim Gökmen, "CSO adına en güzel konsere hoş geldiniz. CSO'yu hiç böyle görmemiştiniz, ben de görmemiştim" dedi.

    19 Mayıs'ın bütün dünya gençliğine kutlu olması dileğinde bulunan Gökmen, "Türkiye, önemli bir Cumhuriyet kadınına veda etti. Büyük hizmetler yapmıştır. Onun anısı önünde de saygıyla eğiliyoruz" dedi.

    Daha sonra Atatürk ve silah arkadaşları anısına "10. Yıl Marşı'nı" seslendiren orkestraya, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile davetliler ayakta bayrak sallayarak eşlik etti.

    CSO, konserin ikinci yarısında da konuk solist Alexander Markov ile "Rock" şarkılar seslendirdi. Gecede, Devlet Halk Dansları Topluluğu da Ulvi Cemal Erkin'in "Köçekçe" adlı eseri eşliğinde gösteri sundu. Konseri, salonda bulunanlar beğeniyle izledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow