İndex

Toptan Nazım Hikmet'in mezarını ziyaret etti

Toptan Nazım Hikmet'in mezarını ziyaret etti

Haber

Yazı boyutu Azalt Arttır
Meclis Başkanı Köksal Toptan şair Nazım Hikmet'in Moskova'daki mezarını ziyaret ederek dua okudu. Toptan şairin mezarının taşınmasıyla ilgili de, "Mezarın burada kalması Türkiye ile Rusya arasında kültürel köprü rolü oynaması açısından önemli" diye konuştu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, eşi ve beraberindeki Parlamento Heyeti, Rusya Federal Meclisi Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mıronov'un davetlisi olarak geldiği Moskova'da ünlü şair Nazım Hikmet'in mezarını da ziyaret etti.

Toptan ve beraberindeki heyet resmi temaslarına bu gün ilk olarak Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Boris Grızlov ile heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi.

Ardından kısa bir şehir turu atan heyet daha sonra Nazım Hikmet'in Moskova'da ki Novadeviç Mezarlığı'nda bulunan kabrini ziyaret etti. Topatan, Nazım'ın mezarına kırmızı karanfil bırakıp Fatiha okudu.

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Nazım'ın mezarı başında yaptığı konuşmada, "Büyük şairlerimizden birisi olan Nazım Hikmet'in burada mezarının bulunması, buraya gelen bütün Türklerin onu ziyaret etmesi onun vatanına duyduğu hasretin karşılığı olarak bizimde Nazım'a karşı duyduğumuz sevgiyi ifade etmesi bakımından önem taşır. Ne olursa olsun Nazım Hikmet'in bir Türk şairi olduğu gerçeği ortadan kalkmaz" dedi.

Dileği Anadolu'da bir köyde defnedilmesi olduğunu da hatırlatan Toptan, "Nazım'ın mezarının Türkiye getirilmesi ile ilgili tartışmalar var. Kültür Bakanlığı o konu ile ilgili çalışmalarda yapıyor. O konu ile ilgili bir değerlendirme yapmak istemem. Acaba burada mı kalsa daha iyi olur? Yurda mı getirilse daha iyi olur? Ama Türkiye'nin Nazım konusunda almış olduğu kararları da Nazım'ın Türkiye ye ait olduğu gerçeğini bir kez daha teyit etmesi bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. Kurtuluş savaşını onun kadar güzel anlatan şairimiz hemen hemen yok gibidir. Vatan hasretini onun kadar güzel anlatan şairimiz çok az vardır diye düşünüyorum. Allah rahmet eylesin burada sevgili eşi ile kucak kucağa olması da onun için önemlidir diye düşünüyorum" dedi.

Toptan, bir gazetecinin, 'Nazım'ın burada bir kültür elçisi olarak bulunduğunu düşünüyormusunuz' diye sorusuna ise, "Mezarı burada mı kalsın yurda mı getirilsin tartışmasında hangisi çok doğrudur diye bir şey demek istemiyorum. Belki burada kalması daha iyi. Burada bulunduğu müddetçe Türkiye ile Rusya arasında zaten var olan tarihi ve kültürel derinliği olan ilişkilere ivme ve katkı sağlaması bakımından önemli" şeklinde cevap verdi.

Servisler » iPhoneMobilHaber SMSGörüntülü HaberFacebookTwitterSitene Ekle

Diğer Haberler

ADnet

Diğer Haberler

Reklam

Reklam

Test

TEST

Sevgililer Günü'nü nasıl geçirmelisiniz?
Canınız bir şeylere sıkkın. Kendinizi toplamak için bunlardan hangisini yaparsınız?





Devam