hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    12 korucunun cesedi Tabur'da mı gömülü?

    12 korucunun cesedi Taburda mı gömülü
    expand

    Hakkarili kayıp yakınları 1994'te 12 korucunun öldürülüp Şemdinli'deki Derecik İç Güvenlik Tabur Komutanlığı'na gömüldüğüne ilişkin ihbar mektubunun araştırılmasını istiyor. Talebi değerlendiren Şemdinli savcılığı taburda kazı yapılmasına karar verdi. Kazı çalışmalarına bugün başlanacak.

    Oysa iddialar daha önce de soruşturma konusu olmuştu. İddiaları Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na taşıyan dönemin ANAP Milletvekili Naim Geylani'ye göre olay yeterince incelenmeden kapatıldı.

    Bu kişiler tam 15 yıldır kayıp. Yakınlarına göre 12 korucu 23 Temmuz 1994'te Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Ortaklar köyü yakınlarında PKK'lı teröristlerle askerler arasında çıkan çatışma çıktığı saatlerde ilçe merkezindeydiler.

    Çatışmayı haber alıp köye dönerlerken gözaltına alındılar. O tarihten sonra onlardan bir daha haber alan olmadı.

    Bir süre sonra Hakkari'den ANAP Milletvekili seçilen Naim Geylani kayıpların peşine düştü. Konuyu Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na taşıdı.

    Kayıp ailelerinin Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptıkları suç duyurusu ise 2003'te takipsizlikle sonuçlandı. Konu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde.

    Meclis İnsan Hakları Komisyonu da 12 kişinin gözaltında kaybolduğuna ilişkin iddiaları inceledi. Ama dosya kapandı.

    Eski milletvekili Naim Geylani, komisyonda olayın örtbas edildiğini söylüyor.

    Fakat yıllar sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na Afyonkarahisarlı eski bir askerin gönderdiği öne sürülen ihbar mektubuyla olay yeniden yargı gündemine taşınıyor.

    İhbar mektubunda 12 kişinin öldürüldüğü ve cesetlerinin Derecik İç Güvenlik Taburu arazisine gömüldiğü iddia ediliyor. Cesetlerin gömüldüğü ileri sürülen yerin krokisi de savcılıkta.

    Henüz bu ihbar mektubu ve kroki şemdinli cumhuriyet savcılığına gönderilmedi. Ama kayıp yakınlarının avukatları, tabur komutanlığında kazı başlatılması için savcılığa başvuruda bulundu.

    Talebi değerlendiren Şemdinli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Dağlı, krokide belirtilen Derecik İç Güvenlik Taburu arazisinde kazı yapılması yönünde karar aldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow