hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yüksek Öğretim Çalıştayı'nda protesto

    Yüksek Öğretim Çalıştayında protesto
    expand

    Yyüksek öğretimin sorunları ve çözüm önerileri İstanbul'da bir çalıştayda ele alınıyor. 2 gün sürecek çalıştayın ilk oturumuna öğrencilerin protestosu ve polisin gözaltı girişimi damgasını vurdu. Gergin saatler öğrenci temsilcisine söz hakkı verilmesiyle son buldu.

    Çalıştayın düzenlendiği The Marmara Oteli önünde toplanan "Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç-Sen)" ve "Öğrenci Kolektifi" üyesi bir grup, çalıştayın yapıldığı salona girmek istedi.

    Otel güvenliği ve daha sonra gelen emniyet güçlerinin buna izin vermemesi üzerine grup, çeşitli sloganlar attı.

    Grup adına basın açıklaması yapan Genç-Sen MYK üyesi Emre Öztürk, üniversitelerin geleceğiyle ilgili sendika olarak taleplerini dile getirmek istediklerini, ancak öğrencilerin muhatap alınmadıklarını öne sürdü.

    Çalıştaya bir dosya sunmak istediklerini, ancak önlerinde polisin kordon oluşturduğunu belirten Öztürk, kendileriyle polisin değil, hocalarının konuşması gerektiğini söyledi.

    "Öğrenci Kolektifi" adına hazırlanan yazılı basın açıklamasını okuyan Ekin Can Kınık da çalıştay toplanırken üniversite öğrencilerinin her zaman olduğu gibi dışarıda bırakıldığını belirterek, "Siz içeride üniversitelere, dolayısıyla üniversiteleri oluşturan biz öğrencilerin hayatlarını ilgilendiren kararlar alırken, biz bu sürecin dışında bırakılıyoruz. Öğrenciler olarak başta kendi üniversitelerimizde olmak üzere bütün yönetim ve karar mekanizmalarında yer almak istiyoruz. Bu organların da devletten, YÖK'ten ve rektörlüklerden bağımsız olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

    Öğrencilerin protestoları sürerken, öğretim üyeleri içeriye otelin yan kapısından alındı.

    Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Eser Karakaş ile görüşen bir grup öğrenci, daha sonra çalıştayı izlemek üzere otele girdi. Dışarıda kalan grup ise protestolarını sürdürdü.

    Toplantının ilk günü: YÖK'e eleştiri


    Toplantıda konuşmacılar, özerk üniversite isteğinde birleştiler. YÖK'ü ve üniversitelerarası kurulun yapısını eleştirdiler: "140 üniversite var. 280 kişilik üniversitelerarası kurul üyesi. Bu artık kurul değil meclis olmuş. Ayda 1 defa nasıl toplanıp da karar alabilir ki?"

    YÖK'e en sert eleştiriyi yapansa Galatasaray Üniversitesi'nden Ahmet İnsel'di.

    Konuşmalar sürerken dışarıda bekleyen bazı öğrencilerin gözaltına alındığı haberi salonda tansiyonu yükseltti. Söz sırası bekleyen öğrencilerden birinin bağırmaya başlamasıyla salon karıştı.

    Bazı öğretim üyeleri polisin tavrını eleştirdi. Bazıları ise sessiz kalmayı tercih etti. Sessiz kalanlardan biri de Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ydu.

    Çalıştay'ı düzenleyen isimlerden Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Eser Karakaş dışarı çıkarılan 2 öğrencinin önce salona girmesine ardından da kürsüde konuşmasına izin verdi.

    İki günlük çalıştayın sonuçları YÖK ile paylaşılacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow