hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül, "Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları"yla görüştü

    Gül, Çocuklar İçin Adalet Çağrıcılarıyla görüştü
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları" platformu temsilcilerini kabul etti. Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen kabule, platform temsilcileri oyuncu Derya Alabora, oyuncu ve yönetmen Mehmet Atak, avukat Mehmet Uçum, yazar Yıldız Ramazanoğlu ve gazeteci Balçiçek Pamir katıldı.

    Kabul, yaklaşık 45 dakika sürdü.

    Mehmet Atak, görüşmenin ardından Köşk'ten ayrılırken yaptığı açıklamada, Türkiye'de 3 bine yakın çocuğun terörle mücadele suçları kapsamında mağdur olduğunu ifade ederek, kendilerinin bu konunun çözümü için bir araya gelmiş, yaklaşık 5 bin 200 kişilik bir girişim olduklarını anlattı.

    Avukat Mehmet Uçum da Terörle Mücadele Kanunu yürürlüğü girdikten sonra böyle bir konunun gündeme geldiğini belirterek, mevcut koşullarda konunun daha çok Güneydoğu coğrafyası ve "Kürt sorunu" ile bağlantılı olarak ele alındığını ifade etti.

    Uçum, "Bu, Türkiye'nin bütün çocuklarını ilgilendiren bir sorun. Dolayısıyla bu sorunun 'demokratik açılım' ya da 'Kürt açılımı' içerisinde bir boyut olarak ele alınması yetersizdir. O tartışmalı alanda tutulması yanlıştır. Bunun ondan bağımsız olarak ele alınması, Terörle Mücadele Kanunu'nun 6 maddesinde ve Türk Ceza Kanunu'nun 223/6 maddesinin çocuklar yönünde uygulanmamasına yönelik olarak değişikliklerin bir an önce yapılması gerekir" diye konuştu.

    Konuyla ilgili olarak mayıs ayında TBMM'ye geldiklerini ve partilerin temsilcileriyle görüştüklerini anlatan Uçum, "O zaman 'demokratik açılım' ya da 'Kürt açılımı' yoktu. Biz 2009'un başından itibaren bu sorunla ilgileniyoruz, bu açılımın bir parçası olarak o zaman da görmedik. Elbette politik boyutları olan bir sorundur. Bunu inkar etmiyoruz ama çocuk hukukuna uygun bir çözüm için o açılımın dışında, üstünde tutulması gerekir" dedi.

    Yeni yasama yılında TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den de randevu talep edeceklerini bildiren Uçum, 1 Eylül'de İstanbul'da "Barışın Adı Çocuk" adlı bir etkinlik düzenleyeceklerini söyledi.

    Cumhurbaşkanı Gül'ün konuya son derece duyarlı ve ilgili olduğunu belirten Uçum, "Son derece geniş zaman ayırdı ve konuyu bütün boyutlarıyla biliyor. Bizim konuya yaklaşımımızla da birebir mutabık kaldı" dedi.

    Mehmet Atak da Gül'ün "bunun bir çocuk meselesi olduğunu, başka şeylerin içine hapsedilmemesi gerektiğini, acil olduğunu, bu çocukların çoğalmaması için ciddi bir rehabilitasyon çalışması yapılması gerektiğini, bütün partilerin mutabık kalıp bir an önce diğer açılıma endekslemeden hayata geçirilmesi gerektiğini" söylediğini aktardı.

    Oyuncu Derya Alaborada ise görüşmede "demokratik açılım" çalışmalarının konuşulmadığını, çocuklar için Çankaya Köşkü'ne geldiklerini belirterek, "Çocukları her şeyin üzerinde tutmaya çalışıyoruz. Çocuk bayramı olan tek ülkeyiz biz. Çocukların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Başka bir sorunla bağlantılı olarak değil. Sayın Cumhurbaşkanı da son derece sıcak, duyarlı yaklaştı ve çözüm için o da biz de elimizden geleni yapacağız" dedi.

    Gazeteci Balçiçek Pamir de umudu olmayan çocukların olduğu bir ülkenin geleceğinin karanlık olduğunu ifade ederek, "Biz de bunu Cumhurbaşkanı'na hatırlattık bir anlamda. Zaten konuyu çok çok iyi biliyordu. Beni şaşırtan bölümü o oldu aslında. Neredeyse bütün detaylarıyla biliyordu. Kaç çocuğun terör mağduru olduğunu, kaçının tutuklu olduğunu detaylarına kadar biliyordu. Bu da ne kadar hassas olduğunu gösterir aslında çocuklara" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow