hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'un sağanak kabusu: 3 ölü

    İstanbulun sağanak kabusu: 3 ölü
    expand

    İstanbul'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle binlerce evi su bastı. İstanbul Valiliği daha önce 4 olarak açıkladığı ölü sayısını, 3 olarak düzeltti. Pendik'te 4 katlı bir binanın çatısına yıldırım düştü, Çatalca Devlet Hastanesi'ni su bastı. Yağıştan otoyollar da etkilendi; kilometrelerce araç kuyruğu oluştu.

    İstanbul Valiliği, İstanbul'da Çatalca ve Silivri ilçelerinde yaşanan sel ve taşkınlar nedeniyle Çatalca ilçesinde 2 kişinin sele kapılarak, Silivri merkezde de 1 kişinin evini su basması nedeniyle geçirdiği kalp krizinden hayatını kaybettiğini açıkladı.

    İstanbul Valiliği'nin yazılı açıklamasında, ayrıca, Silivri ilçesine bağlı Selimpaşa Beldesinde 1'i çocuk olmak üzere 4 kişinin, Çatalca merkezde ise 4 kişinin sele kapılarak kaybolduklarının yakınlarının da ifadelerine dayanılarak tespit ve teyit edildiği belirtildi.

    Kaybolan vatandaşları arama çalışmalarının bölgedeki arama kurtarma ekiplerince yoğun bir şekilde sürdürüldüğü ifade edilen açıklamada, Meteoroloji yetkililerince aşırı yağışın önümüzdeki günlerde de devam edileceğinin bildirildiği, ilgililerin ve vatandaşların duyarlı olmaları ve bu konudaki uyarıları dikkatle izlemeleri gerektiği vurgulandı.

    Yağış sürecek

    İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da son yıllarda hiç yaşanmayan bir doğal afet yaşandığını belirterek, etkili yağışın yarın da İstanbul'da sürmesinin beklendiğini söyledi.

    Güler, sel bölgesinde helikopterle yaptığı incelemelerin andından İstanbul Valiliğinde düzenlediği basın toplantısında, Silivri ve Çatalca'da etkili olan yağışın can ve mal kaybına neden olduğunu kaydetti.

    "İstanbul'da son yıllarda hiç yaşamadığımız bir doğal afet yaşandı" diyen Güler, geçen yıl Eylül ayının tamamında 44 kilogram yağmur yağmışken, uzun yılların Eylül ayının ortalaması 35 kilogram iken, sadece dün ve bugün 220 kilogram yağmur olduğunu belirtti.

    Böylesine bir yağmurun beraberinde getirdiği taşkınlar ve selin kaçınılmaz sonuçlar yarattığını ifade eden Güler, "Olayın başından itibaren hem uyarı aşamasında, hem de kurtarma çalışmalarında zamanında ve etkin müdahale sağlanabilmiştir. Kurumlar arasında örnek bir işbirliği ve koordinasyon sağlanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

    Helikopterden yeni indiğini ve bölgenin tamamında gerekli incelemeleri yaptıklarını ifade eden Güler, "Özellikle olayın meydana geldiği andan itibaren can güvenliği açısından çok yoğun tedbirler uygulandı. 10 helikopterle havadan müdahale yapıldı. Bu helikopterler arama kurtarma, ambulans ve keşif helikopterleriydi" dedi.

    Silivri'de 900 evi su bastı

    Hem Çatalca, hem Silivri, hem de kırsal alanlarda mahsur kalan vatandaşlara öncelikle botlarla müdahale edildiğini belirten Güler, Selimpaşa'da sahildeki sitelerin bulunduğu bölümde 3 binanın yıkıldığını, 800 konutun su altında kaldığını, Silivri'de de 900 evin su baskınına maruz kaldığını bildirdi.

    Silivri'de 8 okul, devlet hastanesi, sağlık ocağı ve spor tesislerinin de sudan etkilendiğini ifade eden Güler, Silivri'de 8 aracın sele kapıldığının ve 20 sandalın battığının tespit edildiğini kaydetti.

    4 ölü

    Selimpaşa'da da 50'den fazla aracın denize sürüklendiğini belirten Güler, 55 yaşındaki Faruk Donat ile 30 yaşındaki Havvanur Korkmaz'un yaşamını yitirdiğini, Selimpaşa'da 1.5 yaşındaki bir bebeğin annesinin kucağından sele düşerek kaybolduğunu, arama çalışmalarının da sürdüğünü, ayrıca Silivri merkezde de 67 yaşındaki bir vatandaşın bodrumunu sel basması nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini anlattı.

    Çatalca'da yollar açıldı

    Güler, Çatalca'da da yoğun bir sel baskını yaşandığını, bazı köylerin sulan altında kaldığını ve köprülerinin yıkıldığını belirterek, etkili yağış sırasında E-5 Karayolunun Selimpaşa'dan itibaren Silivri istikametinde trafiğe kapandığını ve yolun o sırada TEM'den verildiğini, şu anda ise yolların açık tutulduğunu kaydetti.

    Yola çıkmayın uyarısı

    Vali Güler, şunları söyledi: "Daha önce de vatandaşlarımıza gerekli ikazlarda bulunduk. Etkili yağışın yarın da özellikle İstanbul'da süreceği beklenmektedir. Yağış Perşembe ve Cuma günü de aralıklarla devam edecek. Ancak Cuma gününden itibaren tekrar etkili bir yağış İstanbul'da beklenmekte. Bu nedenle vatandaşlarımıza gerekli uyarıyı yeniden yapmak istiyorum. Yağışın yoğun olduğu alanlarda mümkünse araçlarıyla yola çıkmasınlar. Yola çıkanların da TEM otoyolunu kullanmalarını öneriyoruz. Çünkü E-5'te zaman zaman su baskınları yaşanabiliyor.

    Bir diğer uyarım da; özellikle E-5 ve TEM dışındaki köy ve belde yolları da taşkın ve sele maruz kalan yollar. Bu yollarda yolun yumuşaması neticesinde zaman zaman kopmalar, çökmeler yaşanabilmektedir. Bizzat yaptığımız tetkikte yolların bir kısmının asfaltlarının kalktığını, yolların çökmekte olduğunu gördük. Vatandaşların ısrarla bu yollardan geçmekte olduğuna şahit olduk. Vatandaşların can emniyetlerinde bu tür olaylar sıkıntı yaşatıyor. Güvenlik güçlerimiz bu yollarda seyrüseferi engellemek için gerekli çalışmaları yapıyor."

    Hasar gören bölgelerde vatandaşlara sıcak yemek, battaniye, yatak gibi yardımların yapıldığını da anlatan Güler, kurtarma çalışmalarından sonra hemen hasar tespit çalışmalarına da geçileceğini, hasarların tümünün tespit edileceğini ve devletin bu konuda her türlü yardımda bulunacağını söyledi.

    13 yaralı

    Güler, 13 yaralı vatandaşın bulunduğunu da belirterek, tedavilerinin sürdüğünü kaydetti. Bir soru üzerine de Güler, bugün alınan tedbirlerin yarın, Perşembe ve Cuma günleri ve hafta sonunda da uygulanacağını, ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu dile getirdi.


    Sağanak İstanbul'u teslim aldı

    İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama

    İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Selimpaşa Acil Yardım ve Travmatoloji, Silivri Prof. Dr. Necmi Ayanoğlu Devlet ve Çatalca İlyas Çokay Hastanelerinin su baskınından etkilendiği açıkladı.

    Yapılan yazılı açıklamada, Çatalca, Silivri ve Selimpaşa'da su baskınından etkilenen hastanelere ilişkin şu bilgilere yer verildi:

    "Çatalca İlyas Çokay Hastanesinde durumu iyi olan 13 hasta taburcu edilmiştir. 2 hasta gözlem altında izlenmektedir. Büyükşehir ve Çatalca belediyeleri ile iletişime geçilerek hastanede su tahliyesi ve temizlik yapılmıştır. Selimpaşa Acil Yardım Ve Travmatoloji Hastanesinde bulunan 23 hasta taburcu edilmiştir. Bu hastaların evlerine naklini 112 ambulans ekipleri sağlamıştır. Hastanedeki zemin katta meydana gelen sel baskınının tahliyesi devam etmektedir.

    Silivri Prof. Dr. Necmi Ayanoğlu Devlet Hastanesinde bulunan 10 hastadan 9'u taburcu edilmiştir. 1 hasta ise özel bir hastaneye nakledilmiştir. Hastaların büyük çoğunluğunun evlerine naklini 112 ambulans ekipleri sağlamıştır. Hastane zemin katında meydana gelen su baskının tahliyesi devam etmektedir."

    Sel baskını sebebi ile Uluslararası Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) olay yerine gönderildiği belirtilen açıklamada, şu hususlara yer verildi: "UMKE ekiplerimiz 3 adet araçla olay yerine intikal ettirildi. Merkez ve periferde 7 adet personel ile lojistik destek ve yardım organizasyonu yapılmıştır. UMKE ekipleri itfaiye ve sivil savunma ekipleri ile beraber kurtarma organizasyonlarına iştirak etmiştir.

    Ayrıca UMKE görevlisi 15 kişi, gerekli görüldüğü zaman olay yerine gitmek üzere hazır tutulmuştur. Selimpaşa Acil Yardım Ve Travmatoloji Hastanesine UMKE ekiplerimiz tarafından çöken elektrik sistemlerinin desteği için jeneratör takviyesi yapılmıştır. 112 Komuta Kontrol Merkezince olayın başladığı saatlerde Çatalca ve Silivri ilçelerine 14 adet ambulans ile intikal ettirilmiştir.

    17 kişiye olay yerinde müdahale edilmiştir ve 30 kişi en yakın hastanelere taşınmıştır. Ayrıca sivil savunma ve askeri ekiplerce ulaşılmayan yerlerden aldıkları kişiler belirli noktalarda bekleyen 112 ekipleri ve UMKE ekipleri müdahale etmeye devam etmektedirler. 1 boğulma vakası Selimpaşa Acil Yardım Ve Travmatoloji Hastanesinden hava ambulansı sistemi ile alınarak, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesine taşınmıştır. UMKE ve 112 ekiplerimiz halen olay yerinde kurtarma çalışmalarına devam etmektedirler."

    Silivri'de hasar tespit çalışmaları başladı

    Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, sele maruz kalan ilçede hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını belirterek, ilçenin ciddi şekilde desteği ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

    Işıklar, yaptığı yazılı açıklamada, Trakya'yı etkisi altına alan yağışın Silivri'yi büyük zarara uğrattığını, bir çok ev ve iş yerinin sular altında kaldığını bildirdi.

    Bir can kaybının olduğu ve 4 kişiden de hiçbir haber alınamayan felaketin telafisinin çok zor olduğunu ifade eden Işıklar, bir hafta önce Boğluca Deresinin temizliğinin yapıldığını, dere üzerindeki sazlar temizlendiğini anımsattı.

    Kurtarma çalışmaları

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce sel nedeniyle Silivri'de 550, Çatalca'da 277 vatandaş evlerinden ve mahsur kaldıkları yerlerden itfaiye ekiplerince kurtarıldı.

    Sağanak İstanbul'u teslim aldı

    Ayrıca itfaiye 206 personel, 67 araç, 30 bot, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü 65 personel, 33 araç, İSKİ'nin 51 personel, 29 araç, Belediye Arama Kurtarma Birliği 10 personel ve 2 bot olmak üzere toplam 332 personel, 129 araç, 32 bot ile çalışmalara katılıyor.

    İstanbul'da sağanak yağışın başlamasıyla birlikte sabah saatlerinden saat 15.30'a kadar İSKİ, İtfaiye, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ile AKOM'a toplam 1100 su baskını ihbarı geldi.

    Bölgede sahil güvenlik ve askeri birliklilere ait 8 adet helikopter kurtarma çalışmalarına katıldı.

    Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı da 30 personel, 7 mobil ekip ile bölgeye 2 bin 600 adet iftarlık, 2 bin 600 bardak su, 2 bin 600 sıcak çorba, köfte ve makarnadan oluşan 400 kişilik sıcak yemek, 25 kampet ve 200 battaniye sevk etti. Ayrıca çeşitli noktalara da mobil büfeler yönlendirildi.

    Sağanak İstanbul'u teslim aldı

    3 gün daha sürecek

    Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, kentte sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların aralıklarla devam ettiğini kaydetti.

    Kente şimdiye kadar düşen yağış miktarının Terkos'ta 75, Çatalca'da 50, Kartal'da 18, Büyükada'da 17, Silivri ve Hadımköy'de 11 kilogram olarak tespit edildiğini aktaran Yıldırım, "Yağışların yarın daha da yoğunlaşmasını bekliyoruz. Perşembe ve Cuma günü de yağışlar aralıklarla devam edecek" dedi.

    Sağanak ve gökgürültülü sağanak şekilde görülecek yağışların su baskınlarına neden olabileceğini hatırlatan Yıldırım, "Vatandaşların su baskınlarına ve yıldırıma karşı da dikkatli olmalarını istiyoruz" diye konuştu.

    Yıldırım, hava sıcaklarının ortalama 6 derece düşerek mevsim normallerinin altına indiğini, rüzgarın bugün poyrazdan kuvvetli olarak estiğini, yarın ise kuvvetli yağış anında zaman zaman kuvvetli olarak fırtına şeklinde esmesinin beklendiğini bildirdi.

    Mustafa Yıldırım, yarın ve 10 Eylül Perşembe günü en yüksek sıcaklığın 24 derece, 11 Eylül Cuma günü ise 25 derece olmasının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.



    ÇATALCA

    Çatalca'nın Gökçeali mevkisinde ev ve iş yerlerinde mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için bölgeye çok sayıda itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri ile 2 adet helikopter sevk edildi. Çalışmalar sırasında bir jandarma aracı ile 2 iş makinesi sele kapıldı. Bölgeye gelen dalgıçlar da su altında arama-kurtarma çalışmalarına başladı.

    Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, bölgede yaşanan yoğun yağış nedeniyle Kovukdere mevkinde bir vatandaşın kaybolduğunu bildirdi.

    Gökçeali Köyü'nde gazetecilere açıklama yapan Kara, dün akşam saatlerinde başlayan yağışın, sabah saatlerinde şiddetini arttırdığını ifade ederek, "Yıllardan beri Çatalca'da böyle bir yağış söz konusu olmamıştı. Birçok noktada, Gökçeali, Subaşı, Kestanelik, İzzettin Mahallesi, Bayır Mahallesi, Çatalca'nın merkezi hemen hemen her noktada ciddi sel baskınlarıyla karşı karşıya kaldık" dedi.

    Şu ana kadar bir can kaybının olmadığını ve bunun sevindirici olduğunu belirten Kara, su baskını altında olan yerlerden kurtarılan ve iş makineleriyle getirilen insanları göstererek, "Burada gördüğümüz insanlarımız, en son kurtarılan insanlarımız. Bunun dışında ulaşılmayan bir nokta yok. Yalnız Kovukdere mevkinde bir vatandaşımız kayıp. Sabah saatlerinde otomobille sele kapıldığı haberini aldık. İstanbul'dan AKUT ekipleri bekleniyor" diye konuştu.

    Gazetecilerin, kaybolan kişinin kim olduğu sorusuna Kara, "Bir iş adamı. Şu anda ismi aklımda değil. Umut ediyorum o da sağ salim kurtarılacaktır. Hiçbir şekilde ulaşamıyoruz. Ulaştığımız noktada da sabahleyin telefonlar çekmiyordu. O nedenle o konuda biraz endişemiz var" yanıtını verdi.

    Kayıp kişinin yerinin tespit edilip edilmediği şeklindeki soruya da Kara, "Tespit edildi. Boğaziçi İplik Fabrikası'nın karşısındaki bölgede. Orada ciddi anlamda bir sel baskını var. Bir tane yaralımız vardı. Onu aldık hastaneye sevk ettik. Durumu iyi" dedi.

    Öte yandan Çatalca'da sel baskınında mahsur kalan 13 vatandaşı kurtarmaya giden 4 itfaiye personeli de mahsur kaldı. Bölgeye sevk edilen başka birlikler tarafından 3 kişi kurtarıldı. Ekiplerin, 4 itfaiyeci ile 10 vatandaşı kurtarma çalışmaları sürüyor.

    Askeri helikopterler de bölgede kurtarma çalışmalarına başladı. Askeri birliklerle ortak çalışan İstanbul itfaiyesi, askeri birliklerin kurduğu seyyar köprüler ile kurtarma çalışmalarına devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri sel bölgesine, sıcak yemek ve battaniye sevk etmeye başladı.

    Hastane polikliniklerini su bastı


    Dün akşam saatlerinden itibaren kentte etkisini artıran ve gece boyunca da devam eden sağanak yağış, Silivri, Çatalca, Küçükçekmece, Avcılar, Kartal, Pendik ve Tuzla'da etkili oldu.

    Çatalca Devlet Hastanesi'nin bazı polikliniklerini su basarken, önündeki yollarda da su göletleri oluştu.

    SİLİVRİ

    Silivri'de dün geceden bu yana aralıksız şekilde devam eden yağış nedeniyle ilçe merkezindeki Boğluca deresi taştı. Bu nedenle birçok sokak, bahçe ve araç sular altında kalırken çok sayıda ev ve iş yerini de su bastı.

    Bölgede Merkez Mahallesi, Kumburgaz, Yeni Mahalle, Selimpaşa, Denizkent, Başkent, Basınkent, Koyukent, Kıyıkent siteleri, Çatalca bölgesinde Ferhatpaşa Mahallesi, Kaleiçi Mahallesi, Elbasan Köyü, Muratbey Belediyesi, Gökçeali Köyü, Subaşı Köyü, İzzettin Köyü, İnceğiz Köyü sağanak yağıştan etkilendi.

    Yazlıkçıların çoğunlukta olduğu Selimpaşa Mahallesi de sağanak yağıştan olumsuz yönde etkilendi.

    Selimpaşa TEM Otoyolu bağlantı yolunun en çukur bölümü, şiddetli yağış nedeniyle yakınından çeken derenin taşması sonucu sular altında kaldı. Yolun bir bölümü çökerken, derenin taşmasıyla oluşan sel suları yolun karşı tarafında bulunan evlere doğru aktı ve evleri yer yer bir metreye varan sularla doldurdu.

    Evlerinde mahsur kalan vatandaşların bazıları balkon ve çatılara çıkarak, bazıları da ağaçlara tırmanarak sel sularından korunmaya çalıştı.

    Sivil Savunma ekipleri de evlerinde mahsur kalanları botlarla kurtarıyor. Görgü tanıkları, denizle sel sularının birleşmesi sonucu 20-30 metre genişliğindeki kumsalın da sular altında kaldığını, çok sayıda aracın da sel sularıyla denize sürüklendiğini kaydetti.

    Park halindeki bir aracın dereye yuvarlandığı öne sürüldü, ilçenin sahil şeridi de sular altında kaldı. Evlerini su basan bazı vatandaşlar kendi imkanları ile suyu tahliye etmeye çalışırken, bazıları da sel tehlikesine karşı eşyalarını kamyonlara yükleyerek evlerini boşalttı.

    Kurtarılanlara olay yerindeki İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı ambulanslarda sağlık ekiplerince ilk müdahale yapılıyor, gerek görülmesi halinde hastaneye sevkleri gerçekleştiriliyor.

    Sel bölgesinde, itfaiye 170 personel, 47 araç, 24 bot, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü 65 personel, 33 araç, İSKİ 51 personel, 29 araç, Belediye Arama Kurtarma Birliği 10 personel, 2 bot ile kurtarma ve tahliye çalışmalarını sürdürüyor.

    Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Elif Uzun, Selimpaşa'daki tatil köylerinde su baskınları nedeniyle zor anlar yaşandığını bildirdi. Bölgede etkili olan sağanakla ilgili bilgi veren Uzun, sevk ettikleri ekiplerin yetersiz kaldığını, bu nedenle de Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece ve Çorlu belediyelerinden yardım istediklerini ifade etti.

    Selimpaşa'daki tatil köylerinde su baskınları nedeniyle zor anlar yaşandığını belirten Uzun, Mimarsinan ve Yenimahalle'de durumun çok kötü olduğunu kaydetti. Yetkililerden bölgede ikinci bir yağışın beklendiğini öğrendiklerini bildiren Uzun, vatandaşlardan dikkatli olmalarını istedi.

    Uzun, bölgede kaybolduğu öne sürülen çocuğun ise daha sonra bulunduğunu sözlerine ekledi.

    Pendik'te yıldırım düştü


    Pendik Esenler Mahallesi Yayalar Caddesi Lale Sokak'taki 5 katlı bir binanın çatı katına yıldırım düşmesi sonucu yangın çıktı. Yangın, olay yerine gelen itfaiye görevlilerince diğer katlara sıçramadan söndürüldü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow