hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sel bölgesinde 6 kişinin cesedi bulundu

    Sel bölgesinde 6 kişinin cesedi bulundu
    expand

    Tekirdağ'ın Saray ilçesinde sel bölgesinde kaybolan 7 kişiden 6'sının cesedi bulundu. Kayıp 1 kişiyi arama çalışmaları ise sürüyor.

    Cesedi bulunanların Azra Çakar (6), Berna Çakar (8), Büşra Çakar (12)  ve annesi Handan Çakar ile Mustafa Bilgin (82) ve Fatma Bilgin (79) çiftinin olduğu öğrenildi.

    Çakar ailesinden baba Fatih Çakar'ı (50) arama çalışmaları sürüyor.

    Büşra Çakar ve anne Handan Çakar'ın cesetlerine, askeri birlikler ile polis ekipleri, evlerinden 3 kilometre mesafede ilçe merkezine yaklaşık 100 metre uzaklıktaki Galata Deresi'nde ulaştı.

    Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, olay yerinde arama kurtarma çalışmaların devam ettiğini, askeri birliklerin de çalışmalara destek verdiğini söyledi.

    Bu arada bölgedeki sel felaketi nedeniyle Güngörmez Köyü'de 6-7 ev ile bazı araçların su altında kaldığı bildirildi.

    Bölgedeki Lala Deresi köprüsünün ulaşıma kapanması nedeniyle bölgedeki ulaşım Kırklareli-Vize yolundan sağlanıyor.

    Saray Belediyesi ekipleri de bölgede kuvvetli yağış beklendiğinden vatandaşları sel ve su baskınları konusunda uyarıyor.

    Felaketi önceden haber vermiş

    Bu arada, selin vurduğu çiftlik evinde çalışarak geçimini temin eden Fatih Çakar, felaketi önceden haber vermesine rağmen kendisini ve ailesini sel sularına kapılmaktan kurtaramadı.

    Fatih Çakar (50), gece yarısı sağanaktan dolayı sel meydana gelebileceğini çiftlik sahibi Ahmet Topal'ı arayarak haber verdi.

    Bekçi Çakar, Topal'ı olayla ilgili haberdar etmesine karşın kendisini ve ailesini sel sularına kapılmaktan kurtaramadı.

    Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, çiftlik evinin imar alanının dışında bulunduğunu belirtti.

    Belediye olarak sel tehdidi altında bulunan dere yataklarına bu tür yapıların yapılmasına izin vermediklerini ifade eden Çoban, "Umarım bundan sonra herkes daha dikkatli olur ve bu tür felaketlerle bir daha karşılaşmayız" dedi.

    Olay anını anlattı

    Güngörmez Köyü'nde evi yıkılan Berafiye Demirkaya, gece 22.00 sıralarında başlayan sağanağın saat 24.00 sıralarında şiddetini artırdığını söyledi. Dışarıyı kontrol etmek amacıyla evin kapısını açtığında içerinin suyla dolduğunu ve bunun sonucunda dışarıya çıktığını anlatan Demirkaya, "Evin kapısını açtığımda sel suları ile karşılaştım, dışarı çıktıktan bir kaç dakika sonra ise evim yıkıldı. Canımızı zor kurtardık" dedi.

    Geceyi köy kahvesinde geçirdiklerini ifade eden Demirkaya, bütün emeklerinin yaşanan sel nedeniyle gittiğini, bir hayvanının kaybolduğunu kaydetti.

    Yaşanan felaket nedeniyle ahırı, samanlığı ve garajı yıkılan Recai Bayram da gece geç saatlerde başlayan sağanağın, saat 04.00 sıralarına kadar şiddetini artırarak devam ettiğini belirtti. Bayram, evinin yakınından geçen Güngörmez deresinin taşması sonucu ahırının, samanlığının, garajının yıkıldığını ve minibüsünün sel sularına kapıldığını belirterek, "Canımızı zor kurtardık. Köyümüzde yaklaşık 10 ev zarar gördü, 1 ev yıkıldı" dedi.

    Ulviye Özsatış da iki katlı evinin birinci katını su bastığını ifade etti. Bütün eşyalarının kullanılmaz hale geldiğini anlatan Özsatış, "Gece sağanak şiddetli şekilde devam ettiği için uyanıktık. Evi su basan komşumuz bizi uyarmak için geldiğinde evimiz sularla doldu. Birinci kattan ikinci kata nasıl çıktığımızı anlayamadık. Canımızı zor kurtardık. Zararımız çok büyük" diye konuştu.

    Bu arada Güngörmez Köyü'nden geçen dere kenarında oturan vatandaşlara ait traktörler, römorkörler ile tarım aletleri, iş makineleri sel sularına kapılarak dere kenarına kadar sürüklendi. Evleri selden zarar gören vatandaşlar, ıslanan eşyalarını dışarı çıkartarak yaralarını sarmaya çalışıyor. Olası taşkına karşı evlerine girmeyen vatandaşlar komşularına sığındı.

    Saray'da 25 ev zarar gördü

    Saray İlçesi Kaymakamı Zeki Kaya, ilçe merkezinde 20-25 kadar evin su baskınından zarar gördüğünü ve 50 kadar hayvanın telef olduğunu bildirdi.

    Çiftliklerdeki 50 kadar hayvanında sel suları dolayısı ile telef olduğunu kaydeden Kaya, "Bu konu ile ilgili incelemeler sürüyor. Sayın Valimiz de olay yerinde bulunuyor" dedi. İlçe merkezindeki 20-25 evinde su baskını nedeniyle zarar gördüğünü sözlerine ekleyen Kaya, meydana gelen hasarın belirlenmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

    250 bin TL yardım

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trakya'daki sel felaketiyle ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı.

    Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, Trakya'daki sel felaketiyle ilgili Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Müsteşarı ve Tekirdağ Valiliğinden son durum hakkında bilgi aldı.

    Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla bölgede acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla Tekirdağ Valiliği emrine 250 bin TL kaynak gönderilirken, Tekirdağ valiliğinden, vatandaşların sorunlarının giderilmesi için her türlü yardımın beklemeksizin yapılmasını istedi.

    Sel felaketinden zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanacağı, taşınma, barınma, giyecek, ulaşım gibi ihtiyaçların valilikçe ücretsiz yerine getirileceği bildirildi. Bölgede, vatandaşlar için sıcak yemek verildiği, temel ihtiyaçların karşılandığı ifade edilirken, arama ve kurtarma çalışmalarına askeri birliklerin, sivil savunma ekiplerinin ve balık adamların katıldığı kaydedildi.

    Türk Kızılay'ı yardım gönderdi


    Türk Kızılayı, Silivri ve Saray'da yaşanan sel nedeniyle bölgeye ekip ve insani yardım malzemesi gönderdi.

    Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, yaptığı yazılı açıklamada, selden şu ana kadar 8 vatandaşın hayatını kaybettiğinin kesinleştiğini, Silivri ve Saray'daki bazı yerleşim yerlerinin de su altında kaldığını ve bölgedeki çiftliklerde büyükbaş hayvanların da telef olduğun hatırlattı.

    Bölgeyi etkileyen sağanağın ardından Türk Kızılayı'nın acil olarak harekete geçtiğini kaydeden Küçükali, Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nde kriz masası oluşturulduğunu bildirdi.

    Küçükali, mağdur vatandaşlara ve bölgede çalışan ekiplere destek amacıyla Marmara Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi ile Büyük Karıştıran Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi ve Tekirdağ Şubesi'nden 6 afet aracı, 1 mobil ekmek fırını, 16 afet müdahale uzmanı ile 10 çadır, 233 yatak, 620 battaniye, 230 gıda kolisi ve bin 160 şişe suyun bölgeye gönderildiğini duyurdu.

    Türk Kızılayı'nın insani yardım ekiplerinin yardım malzemelerini ihtiyaç duyan vatandaşlara dağıtacağını ifade eden Küçükali, günde 10 bin ekmek üretme kapasitesine sahip mobil ekmek fırınında da ekmek hazırlanıp dağıtılacağını kaydetti.

    Meteorolojik uyarı!

    Tekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü, bugün merkez, Saray, Çerkezköy ve Çorlu ilçelerinde kuvvetli yağışın etkili olacağını belirtti. Kent merkezinde 19 derece olan hava sıcaklığının 13 dereceye düşeceğini ifade eden yetkililer, son 24 saatte ise metrekareye 74,6 kilogram yağış düştüğünü bildirdiler.

    Marmara Denizi'ndeki fırtınanın da devam edeceğini belirten yetkililer, vatandaşları, sel ve su baskınlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardılar.

    DİĞER BÖLGELERDE DURUM

    KIRKLARELİ:
    Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, dünden beri devam eden yağış nedeniyle Kırklareli ve çevresine metre kareye 48 saatte 106,8 kilogram yağış düştü. Yayla Mahallesi Yayla Caddesi'ndeki Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930 yılında toplantı yaptığı, 1990 yılında koruma altına alınan ve onarılmayı bekleyen binanın bahçe duvarları yıkıldı. Ayrıca Yayla Mahallesi'ndeki tarihi 15 bina zarar gördü.

    Bu arada, Karadeniz'e açılan balıkçılar, fırtınadan etkilendi. İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık, Karadeniz'de balıkta olan 15 teknenin de fırtınanın şiddetini artırmasının ardından İğneada Balıkçı Barınağı'na sığındığını kaydetti. Kırklareli Vali Vekili Volkan Köksal, Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde yağmurun şiddetini arttırdığını, çok sayıda ev ve ahırı su bastığını söyledi.

    EDİRNE:
    Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, dünden beri devam eden yağış nedeniyle Edirne ve çevresine 24 saatte metre kareye 41,5 kilogram yağış düştü. Yağışın, akşam saatlerine kadar sürmesi bekleniyor. Cuma günü tekrar sağanak olarak başlayacak yağışların kısa süreli olacağı tahmin ediliyor. Keşan ilçesinde de sağanak etkisini kaybetmekle birlikte devam ediyor. Keşan Kaymakamı Metin Borazan, yağış nedeniyle yol kenarlarında su birikintilerinin oluştuğunu, sağanağın devam etmesiyle artacak birikintilerin sürücüler için tehlike oluşturabileceğini kaydetti.

    ÇANAKKALE:
    Çanakkale Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, son 24 saatte kent merkezine 8.5 kilogram yağmur düştüğünü, yağışlı havanın akşam saatlerine kadar süreceğini ifade etti.

    Biga ilçesinde gece geç saatlerde başlayan ve etkisini sürdüren yağmur nedeniyle, Tokatkırı köyünde dereler taştı. Ev ve tarım arazileri su altında kalırken, ağıllarda bulunan pek çok tavuk telef oldu.

    17 gemi demir alamadı

    Çanakkale Boğazı'nı geçmek isteyen ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle dün Şarköy sahillerine sığınan yerli ve yabancı bayraklı 17 gemi, saatteki hızı 80 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle Şarköy'den demir alamadı.

    Bu arada, Çanakkale Boğazı'ndan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden 8 gemi daha Şarköy sahillerine demirledi. Şarköy'de demirli olarak bekleyen gemilerin, hava koşullarının düzelmesinin ardından boğazlardan geçmek üzere rotalarına göre demir alacakları belirtildi.

    Fırtına nedeniyle dün Şarköy, Mürefte ve Hoşköy Balıkçı barınağına sığınan balıkçı tekneleri de 2 gündür balığa çıkamıyor.

    BALIKESİR:
    Balıkesir'in Bandırma ilçesinde etkili olan şiddetli yağış nedeniyle birçok bölgede elektriklerin kesildiği bildirildi. Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Mirza, yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde başlayan yağmurun, öğleden sonra şiddetini artırdığını söyledi.

    Yağış nedeniyle birçok ev ve iş yerini su bastığını ifade eden Mirza, bu gelişmeler üzerine belediye bünyesinde kriz masası oluşturduklarını ve çalışmalara başladıklarını anlattı. Mirza, ilçenin büyük bölümünde elektrik kesintisi yaşandığını belirterek, sorunların çözülmesi için ilgili kuruluşlarla çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

    Öte yandan, Bandırma Belediyesine ait hal binasının birinci katındaki dükkanların sular altında kaldığı bildirildi. Yağışın, ilçe merkezinde trafiği olumsuz etkilediği, ulaşımın kontrollü olarak sağlanmaya çalışıldığı kaydedildi.

    İZMİR:
    İzmir'de yağış beklentisi nedeniyle vatandaşların tedbirli olmaları yönünde uyarıda bulundu. İzmir Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, bugün bölgede kuvvetli yağış beklendiği belirtildi.

    Etkili olması beklenen gök gürültülü sağanak yağışın neden olabileceği olumsuzluklara karşı, gerekli tedbirlerin alınması istendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow