hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul afet yeri!

    İstanbul afet yeri
    expand

    İstanbul son yılların en büyük afetini yaşıyor. Geceyarısı başlayan şiddetli yağış nedeniyle kentin en işlek otoyollarından İkitelli Basın Ekspres Yolu tamamen kapandı; göle döndü; sürücüler ve yolcular araçları üzerinde kurtarılmayı bekledi. İstanbul'da 2 gündür yaşanan felakette 26 kişinin öldüğü açıklandı. İkitelli'de ise şiddetli yağış yeniden başladı.

    Felaketin ardından İstanbul'a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinde İstanbul'da 26, Tekirdağ'da 5 kişinin hayatını kaybettiğini ve kaybolan 9 kişinin de arandığını söyledi.

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ise, İstanbul'da selden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulundu. Aksu, Çatalca, Silivri ve İkitelli'deki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, "Çok üzücü bir afetle karşı karşıyayız" dedi.

    Aksu, "Başta İstanbul Valisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve komutanlar olmak üzere hepsine çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir çalışma yürüttüler. Başbakanlık tarafından da mağdur vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için para yardımı gönderilmiştir ve buradaki mağdur kişiler belirlenerek yardım edilecektir" diye konuştu.

    MHP ise Trakya ve İstanbul'da yaşanan sel felaketi ile ilgili heyet oluşturdu.

    İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya başkanlığında, İstanbul Milletvekilleri Ümit Şafak ve Ali Torlak, Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu ve Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı'da oluşan heyet, selin sonuçlarını ve sebeplerini yerinde inceleyecek.

    ÖLÜ SAYISI SON DURUM:

    İçişleri Bakanı Beşir Atalay, aşırı yağışlar sonucu dünden bu yana Tekirdağ'da 5, İstanbul'da 26 olmak üzere toplam 31 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirtti.

    Arama kurtarma çalışmalarında 6 helikopter, Büyükşehir Belediyesi 863 personel, 228 araç, 104 motopomp, 32 bot, Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü 3 bot, 40 personel, Sağlık Bakanlığı UMKE ekipleri de 13 personel 3 araçla görev yapıyor. Ayrıca Askeri Birlikler ile Polis Teşkilatı'na ait ekipler çalışmalara katılıyor.

    Başta İkitelli Basın Ekspres Yolu olmak üzere, Arnavutköy, Sultangazi, Bağcılar, Eyüp, Esenler, Bahçelievler, Başakşehir, Büyükçekmece ilçelerinde su baskınları, sele neden oldu. Ayamama, Tavukçu ve Papaz dereleri taştı.

    Son yılların en büyük yağışını alan bölgeye, saatte metrekareye 181 kilogram yağış düştü. Vali'nin açıklamasına göre bu, 4-5 ayda yağacak yağmurun 1 günde ve kısa süre içinde gerçekleşmesi anlamına geliyor.

    Genelkurmay: 97 kişi kurtarıldı"

    Genelkurmay Başkanlığı, İstanbul'daki sel felaketi nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nce icra edilen arama kurtarma faaliyetlerinde havadan ve karadan toplam 97 kişinin kurtarıldığını duyurdu.

    Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan TSK'nın yürüttüğü arama-kurtarma faaliyetlerine ilişkin duyuruda, İstanbul'un Çatalca ve Silivri ilçelerinde aşırı yağışların yol açtığı sel felaketinde mülki makamlar tarafından arama kurtarma maksadıyla yardım talebinde bulunulduğu belirtildi.

    Duyuruya göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait Skorsky helikopteri ile 36 kişi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na mensup 5 kişiden oluşan bir arama kurtarma timi tarafından 26 kişi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 2 UH-1 helikopteri ile 17 kişi, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait 2 helikopterle 10 kişi, ayrıca Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait 5 bot tarafından 8 kişi kurtarıldı.

    Tekirdağ'ın Saray ilçe Merkezi ve ilçeye bağlı Güngörmez, Bahçe ve Çayla köylerindeki sel felaketleri sonrasında gerçekleştirilen arama kurtarma faaliyetlerine de Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na mensup 60 personelden oluşan askeri birliğin iştirak ettiği belirtildi.

    AYAMAMA DERESİ'NDE SON DURUM

    Ayamama Deresi'nin debisini yükseltmesi nedeniyle dere çevresinde bulanan yerleşim alanlarını su basma tehlikesi ile karşı karşıya. TEM bağlantı yolu paralelinde ilerleyen Ayamama Deresi, E-5 kara yolunun altından geçerek CNR Fuar alanı, WOW İstanbul Otel ve Dünya Ticaret Merkezi'nin bulunduğu alanda sel tehlikesi oluşturuyor. Fuar ve otel çalışanları, yükselen suları sürekli kontrol ederek, olası bir baskına karşı önlem almaya çalışıyor.

    E-5 yolunda yağış nedeniyle kilitlenen trafikte yolcular uzun kuyruklar oluştururken, ambulanslar, itfaiye araçları ve kurtarıcılar yolda güçlükle ilerliyor. Ayamama Deresi ve çevresinde helikopterlerin sürekli uçarak durumu kontrol ettikleri gözleniyor.
     
    BASIN EKSPRES YOLU'NDA SON DURUM

    Yol şu an tamamen kapalı. İstanbul Valisi Muammer Güler, Basın Ekspres Yolu'nun yarın da kapanacağını açıkladı.

    Yer yer 2 metreyi bulan sel sularında mahsur kalanlar araçlarının üzerinde yardım bekliyor. Bazı araçlar ise sel sularına kapılarak sürüklendi.

    Çakmak, "İnsanların çaresizlik içinde oldukları görülüyor. Ama bunlardan kendilerine ulaşılıncaya kadar kendi güvenliklerini sağlamaya gayret etmelerini istiyoruz. Biz de Afet Koordinasyon Merkezi'nde ekipleri yönlendirme çalışmalarımızı aldığımız bilgiler doğrultusunda sürdürüyoruz" dedi.

    İstanbul su altında

    HALKALI'DA SON DURUM

    Servis minibüsünden inerken sel sularına kapılan 7 kadın hayatını kaybetti. İkitelli-Halkalı sapağında, tekstil atölyesi çalışanlarını taşıyan bir minibüs, sel suları arasında mahsur kaldı. Servis minibüsü yolcusu 10 kadın, araçtan inmeye çalışırken sel sularına kapıldı. Sel sularına kapılan kadınlardan 3'ü ekiplerce kurtarıldı, diğerleri sele kapılarak kayboldu. Daha sonra 7 kadının cesedine ulaşıldı ve Bakırköy Cumhuriyet Savcısı tarafından incelemeye alındı.

    İKİTELLİ TIR GARAJI'NDA SON DURUM

    İkitelli TIR garajında 4 kişinin cesedi bulundu.  Sel sularının sürüklediği TIR içerisinde sıkışarak hayatını yitiren sürücünün cesedi bulunduğu yerden çıkarıldı;  kişinin daha cesedi bulundu. Bulunan cesetler garajın girişindeki şantiyeye getirildi. Şoförlerin araçlarında uyumakta olduğu belirtildi.

    Mahsur kalan vatandaşlar helikopterlerle kurtarılmaya devam ediyor.

    E-5 KARAYOLUNDA SON DURUM

    Trakya bölgesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Silivri Ortaköy Selimpaşa ve Kavaklı Köyü derelerinin taşması sonucu bu bölgede kapanan E-5 Karayolu henüz trafiğe açılamadı. Yoğun yağış nedeniyle taşan derelerden az miktarda da olsa yerleşim yerlerine halen su akıntısının devam ettiği, tahliye çalışmalarının başlatılması için de su akıntısının azalmasının beklendiği bildirildi.

    Yolun trafiğe açılamaması nedeniyle tahliye çalışmaları yapılamadığı için insanların vinçlerle taşındığı bölgede, en çok hasar gören yerlerin başında Denizkent, Yalıkent, Spor ve Erseven sitelerinin geldiği belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait iş makinesi ve kepçelerin selin getirdiği ağaç, taş gibi kalıntıları da temizledi.

    İSTOÇ'TA SON DURUM

    İSTOÇ yanyolda bulunan bir TIR garajındaki araçlar sele kapılarak havalimanına gidiş yolunu tamamen kapadı. Göl haline gelen yolda bazı hususi araçlar da sele kapıldı.

    BAŞAKŞEHİR'DE SON DURUM

    Başakşehir'de yollarda biriken sel sularında araçlarıyla mahsur kalan vatandaşalar itfaiye ekiplerince kurtarılıyor.

    Ziya Gökalp Mahallesi'nde çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Bankalar Caddesi çevresindeki sanayi sitelerinde ise gece su baskınına uğrayan iş yerlerinde itfaiye ekiplerince suları tahliye çalışması başlatıldı.

    Sabah saatlerinde araçlarıyla yola çıkan vatandaşlar, Başakşehir ve İkitelli'yi TEM otoyoluna bağlayan yollarda biriken sel sularında mahsur kaldı. Mahsur kalan vatandaşlar itfaiye ekipleri ve iş makineleriyle kurtarılmaya çalışılırken sel sularının tahliye işlemleri de sürüyor. Bu arada, TEM otoyolu ve E-5 kara yolunda sel sularının sürüklediği taşlar da trafikte aksamalara yol açıyor.



    DİĞER İLÇELERDE DURUM

    - Yeni Bosna'daki bazı fabrikaları su bastı. Fabrikalardaki bazı eşyalar suyla birlikte çevreye yayıldı.
    - Trakya bölgesindeki cezaevlerinde kalan tutuklular Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine getirilemedi. Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesinde bulunan ve adliyede duruşması olan tutukluların Beşiktaş'a getirilmesinde ise bir sorun yaşanmadı.
    - Bahçeşehir Hamam Deresi civarında da sel baskını yaşanıyor.
    - Sultançiftliği, Alibeyköy, Sultangazi, İkitelli, Bağcılar ve Hadımköy'de çok sayıda ev ve işyerini su bastı.

    HAVALİMANINDA DURUM

    Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur, İstanbul'daki yoğun yağış nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda alınan önlemlerin artırıldığını, uçuşlarda herhangi bir aksaklık yaşanmadığını ve her üç pistin de açık olduğunu bildirdi.

    DENİZ ULAŞIMINDA DURUM

    İstanbul Deniz Otobüsleri'nin saat 09:45'te Bostancı ve Yenikapı'dan; Marmara ve Avşa Adası'na yapılması gereken seferi hava şartları nedeniyle iptal edildi.

    TOPLAM HASAR

    İstanbul'daki ilk hasar durumuna bilgilerine göre, Silivri'de 1700 ev ve yazlık konut ve iş yeri su baskınına uğradı. Hasar gören 20 dairelik bir blok tedbir amaçlı boşaltıldı. Silivri ve Selimpaşa'da 7-8 okul ile Çatalca, Silivri ve Selimpaşa Devlet Hastaneleri su baskınlarından zarar gördü. 58 araç ve 15-20 tekne hasar gördü. Hasar tespit çalışmaları sürdürülüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow