hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'da 35 yıllık bombalı saldırının faili yakalandı mı?

    İranda 35 yıllık bombalı saldırının faili yakalandı mı
    expand

    İran'ın başkenti Tahran'da 1981 yılında İslam Cumhuriyeti Partisi'nin genel merkezine düzenlenen bombalı saldırının faillerinden olduğu iddiasıyla aranan bir kişinin Arnavutluk'ta yakalandığı öne sürüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Said Muntezir el-Mehdi, 1981'de İslam Cumhuriyeti Partisi'nin Tahran'daki merkezine düzenlenen saldırının faili bir kadının Arnavutluk'ta İnterpol'un iş birliğiyle yakalandığını duyurdu.

    İranlı sözcü, yakalanan kişinin ismini açıklamazken Halkın Mücahitleri Örgütü mensubu olduğu bilgisini paylaştı.Sözcü, söz konusu kişinin İnterpol tarafından kırmızı bülten çıkarıldıktan sonra yakalandığına dikkati çekti.

    İran yakalanan kişinin iadesini istiyor

    Emniyet Genel Müdürü Hüseyin Eşteri ise Arnavutluk'un, yakalanan şahsın iadesi için şu ana kadar İran'la iş birliği yapmadığını belirterek, "Cumhuriyet Partisi binasındaki patlamanın faillerinden biri olan bu kişinin iadesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

    İran'da devrimin ilk yıllarına rastlayan 28 Haziran 1981'de İslam Cumhuriyeti Partisi'nin Tahran'daki genel merkezine düzenlenen saldırıda devrim lideri Ayetullah Humeyni'den sonra ikinci lider olarak bilinen Ayetullah Muhammed Beheşti, dönemin bakanları ve milletvekillerinin de aralarında olduğu 73 kişi hayatını kaybetmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran saldırıdan "Halkın Mücahitleri Örgütü"nü sorumlu tutmuş ancak örgüt saldırıyı üstlenmemişti.

    İran Devrimi öncesi kurulan "Halkın Mücahitleri Örgütü", devrim öncesinde devrim güçleriyle birlikte Şah'a karşı mücadele ediyordu. Söz konusu örgüt o yıllarda ülkede "Halkın Mücahitleri Örgütü" olarak adlandırılırken, devrimden Ayetullah Humeyni'yle aralarında çıkan ihtilaftan sonra, rejim tarafından "Halkın Münafıkları Örgütü" olarak anılmaya başlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow