hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sabancı Vakfı 'Fark Yaratanlar'ın peşinde

    Sabancı Vakfı Fark Yaratanların peşinde
    expand

    Sabancı Vakfı, Türkiye'de toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların öykülerini ve çalışmalarını gündeme getirerek, onları teşvik etmek ve topluma ilham vermek amacıyla "Fark Yaratanlar" projesini hayata geçiriyor.

    Sabancı Vakfı, toplumsal gelişme odaklı bir projeye daha imza atıyor,  toplumsal gelişmeye katkıda bulunan iyi örnekleri  "Fark Yaratanlar" projesi ile gün yüzüne çıkararak örnek bir model oluşturmayı hedefliyor.

    Fark Yaratanlar Projesi'nin ilk ayağı olan televizyon programı "İyiliğin Peşine Düşüyor", toplumda "Fark Yaratanlar"ı arıyor ve onların hikayelerini Türkiye ile buluşturuyor.

    İlk bölümü 4 Ekim 2009'da CNN Türk'te yayınlanacak olan program, hiç tanımadıkları insanların hayatlarına varlıkları ve çabaları ile katkıda bulunan, insanlara cesaret verip, onlar için fırsatlar yaratan; daha iyi yarınlar olabileceğine inanarak mücadeleden hiç vazgeçmeyen insanların hikayelerini ekrana taşıyacak.

    Sabancı: "Her alanda fark yaratanlara ihtiyacımız var…"

    Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, projenin tanıtımı için yapılan basın toplantısında yaptığı konuşmada, "35 yıl önce, insanların hayatlarında fark yaratmak üzere yola çıkan ve daha iyi yarınlara ulaşmak için çalışmalarını sürdüren Sabancı Vakfı'nın, şimdi de Türkiye'nin "Fark Yaratanlarını"  arayacağını belirtti.

    Sivil toplum çalışmalarının, insanların hayatlarına katkıda bulunmanın yanı sıra Türkiye'nin toplumsal gelişmesi için de katalizör vazifesi gördüğünü ifade eden Güler Sabancı "Bu nedenle bu tür çalışmaların desteklenmesini  önemsiyorum. Bu yönde yapılacak faaliyetlerin  toplum için iyi örnekler oluşturduğunu ve başkalarını da harekete geçirdiğini düşünüyoruz" dedi.

    Güler Sabancı, sözlerine şöyle devam etti: "Bu proje ile fark yaratan kişileri ve yaptıklarını görünür kılarak çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Herkes;  özelikle gençler toplumda fark yaratmanın önemini anlasın, örnek alsın, yarın kendisi de 'fark yaratan' olsun ümidini taşıyoruz.  Gençlere toplumsal duyarlılık bilinci kazandırma yolunda ilk adımlarımızı Sabancı Üniversitesi'ndeki zorunlu ders olan Toplumsal Duyarlılık Projeleri ile atmıştık. Şimdi bunu Vakıf çatısı altında daha da geliştirmek istiyoruz."

    Toplumsal duyarlılığı artıran, insanları gönüllü çalışmalara cesaretlendiren ve onlara ilham veren çalışmaların yaygınlaşması için bu çalışmaların görünürlüğünün artırılmasının önemine dikkat çeken Sabancı, "Görünürlük arttıkça iyi örnekler çoğalır. Türkiye'de ne kadar çok 'Fark Yaratan' olursa toplumsal gelişme o kadar hızlı olur" dedi.

    Paçacıoğlu: "Proje tamamlayıcı olacak"


    Toplantıda söz alan Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu, "Desteklediğimiz projelerle ilgili alan ziyaretleri yaparken çok ilham verici, çok etkileyici kişilerle tanışıyoruz. Bunlar, kendini toplumun gelişmesine adamış sıradışı kişiler. Bu projeyle, çok görünür olmayan ancak kendi çevrelerinde Fark Yaratanların öykülerini dinleyeceğiz, onları görünür kılacağız ve yapılan işlerin öneminin altını çizeceğiz. İyi örneklerin teşvik edilerek çoğalması, toplumsal gelişmeye de ivme kazandıracak, bizi uzun vadeli hedefimize yaklaştıracak" dedi.

    Paçacıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Fark Yaratanlar projesi kadınlar, gençler ve engellilere yönelik hibe programları yürüten Sabancı Vakfı'nın çalışmalarının tamamlayıcısı olacak."

    Halk kendi "Fark Yaratanları"nı aday gösterebilecek

    Cüneyt Özdemir'in sunacağı "Fark Yaratanlar"ın her bölümünde insanların hayatına katkıda bulunarak fark yaratan bir kişinin öyküsüne yer verilecek. Bu sıra dışı kişilerin olağanüstü etkilerini ekrana taşıyacak olan programda, izleyiciler toplumda "Fark Yaratan" olarak düşündükleri kişileri de aday olarak gösterebilecek.

    CNN Türk ekranlarında izleyiciyle buluşacak olan program 4 Ekim 2009 itibariyle her Pazar saat 18:30'da yayınlanacak. 32 hafta sürecek programda her hafta yeni bir Fark Yaratan'ın hikayesi yayınlanacak.

    "Fark Yaratan" olduğunu düşünen ya da çevresindeki kişiler arasında "Fark Yaratan" olduğuna inananlar www.farkyaratanlar.org internet adresinden adaylık başvurusu yapabilecek veya 0212 249 23 14 numaralı telefondan bilgi alabilecekler.

    "Fark Yaratanlar" programına kendisi veya çevresindeki kişiler adına başvuru yapmak için adayın aşağıdaki çalışmalardan en az birisini gerçekleştirmiş olması gerekiyor:

    - Yurttaş Katılımı: Sosyal ve toplumsal hayata katılımı teşvik etmek için yapılan çalışmalar.
    - Ekonomik Gelişme: Yoksulların, dezavantajlı kesimlerin ve/veya kalkınmada öncelikli illerin kalkınması için yapılan çalışmalar.
    - Sağlık: İnsan sağlığının korunması ve toplum sağlığı ile ilgili çalışmalar.
    - Çevre: Ekolojik dengenin korunması ve iklim değişikliği için yürütülen çalışmalar.
    - Eğitim/Öğrenim: Eğitim sorununun çözümüne katkı sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar.
    - Toplumsal Adalet: Haklara eşit erişim ve toplumun gelişimine katkı sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar.

    Projede, Ayşen Özyeğin, Korel Göymen, Osman Kavala, Temel Aksoy, Ümit Boyner, Vahap Munyar ve Zerrin Koyunsağan gibi sivil toplum yararına çalışan isimlerden oluşan 7 kişilik Danışma Kurulu adayların başvurularını değerlendirme görevini üstleniyor.

    Değerlendirme sürecinin ardından o haftanın Fark Yaratanı ekranlara taşınacak ve milyonlarca izleyiciyle öyküsünü paylaşma fırsatını bulacak.

    Sabancı Vakfı Hakkında:

    Kuruluşundan bu yana geçen 35 yılda Sabancı Vakfı, Türkiye geneline dağılmış 78 yerleşim merkezinde sayıları 120'yi aşan kalıcı eser (eğitim kurumları, öğrenci yurtları, öğretmenevleri, sağlık kurumları, kültürel ve sosyal tesisler, spor tesisleri) meydana getirmiş ve dünya çapında gurur duyulacak bir üniversite, Sabancı Üniversitesi'ni kurmuştur.

    Bugüne kadar 33 binin üzerinde burs veren Sabancı Vakfı'nın karşılıksız burslarından her yıl 1.300 öğrenci yararlanmakta, başarılı öğrenci, öğretmen, sanatçı ve sporculara Sabancı Vakfı ödülleri verilmektedir. Sabancı Vakfı ayrıca, kültürel ve sanatsal etkinliklerin ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak ve geleneksel değerlere sahip çıkmak amacıyla çeşitli festivallere ve yarışmalara destek olmaktadır.

    "Yarın Daha İyi Olmalı" ilkesini benimseyen Sabancı Vakfı, "kadınlar, gençler ve engellilere eşit fırsatların yaratılmasını ve topluma aktif katılımlarını destekleyen ortamların geliştirilmesine katkıda bulunmak" amacıyla hibe programları açmakta, bu alanlara yönelik çalışmalarını ortaklıklar, seminerler ve diğer faaliyetler ile desteklemektedir.

    1974 yılında kurulan Sabancı Vakfı, TÜSEV (Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı, Kurucu Üye), EFC (European Foundation Center, Avrupa Vakıflar Birliği, Üye) COF (Council on Foundations, ABD Vakıflar Birliği, Üye), Engellilerin İnsan Hakları Avrupa Vakıflar Konsorsiyumu (European Consortium of Foundations On Human Rights And Disability, Kurucu Üye) gibi ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara üyedir.

    Sabancı Vakfı hakkında daha detaylı bilgi için: www.sabancivakfi.org
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow