hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IMF Başkanı'na ayakkabı fırlatıldı

    IMF Başkanına ayakkabı fırlatıldı
    expand

    Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde konferans verdiği salonda dinleyiciler arasındaki bir kişi tarafından ayakkabı fırlatıldı. Kahn'a ayakkabı fırlatan Anadolu Üniversitesi öğrencisi, Birgün gazetesi editörü Selçuk Özbek, "Eylemi ÖDP gençlik muhalefeti adına yaptım. Bireysel değil" dedi. Özbek ve diğer protestocu, Kahn şikayetçi olmayınca idari para cezasıyla serbest bırakıldı.

    Olay anı (Video)

    Gözaltı anı (Video)


    İşte eylemci (Foto Galeri)


    Özbek eyleminin ardından hemen gözaltına alındı. Özbek'in yanında pankart açmaya çalışan ve gözaltına alınan kişinin de ÖDP İstanbul il örgütü üyesi olduğu belirtilen Zeynep Çatalkaya olduğu açıklandı. Her iki göstericinin de salona IMF toplantılarına giriş kartıyla girdiği belirtildi.

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinden çıkışları sırasında Selçuk Özbek eylemi, "sermayeye karşı halktan yana, yoksuldan yana olduğu için yaptığını" belirterek, "Tam bağımsız Türkiye için mücadele ediyoruz" dedi.

    Her iki protestocunun avukatı avukat Seda Gölbaşı, müvekkillerinin işlediği suçun "hakaret" olabileceğini ifade ederek, gelinen noktada adli bir sürecin işlemediğini kaydetti. Gölbaşı, "Teknik manada bir gözaltı olmadı. Fiili manada biz orada tutulduk. İstediğimiz anda ayrılamadığımıza göre bir gözlem altına alma durumu söz konusuydu" dedi.

    Olay

    Başkan Dominique Strauss-Kahn, konferans sırasında konuşmasının ardından soruları yanıtlarken, bir öğrencinin soru sormaya hazırlandığı sırada bu öğrencinin bulunduğu bölümün arka tarafında oturan bir kişi ayağa kalkarak, bağırarak ayakkabısını Kahn'ın bulunduğu sahneye fırlattı.

    Ayakkabı Dominique Strauss-Kahn'a isabet etmedi.

    Olay anına şahit olan Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Emre Gönen izlenimlerini CNN TÜRK'e anlattı(Dinlemek için tıklayın)

    "Üniversitelerde çok sürpriz olmayan görüntüler bunlar. Sorulan sorular ve IMF Başkanı'nın cevapları son derece iyiydi. Çok güzel bir konferans verdi. Ters sorular da vardı ama terbiye çerçevesindeydi, Kahn da hazımlı biçimde cevap verdi. Son soruya cevap verirken arka taraflarda bir genç çocuk pabucunu fırlattı. Pabuç kürsüye gidemedi. Gördüğüm kadarıyla pabuç Nike'tı. Globalizasyonun bizi getirdiği yer anlamında hoş! Ufak çapta da olsa protestonun şiddete dönüşme temayülü göstermesi hoş değil. Dışarı çıkarıldı. Kahn konuşmanı sürdürürdü ve teşekkür etti. Salondan büyük alkış aldı. İstanbul'da, bu güzel kentte kendisini misafir ettiğimiz için yine teşekkür etti, yine alkış aldı. O çıkınca bir grup öğrenci alkışa devam etti."

    Kahn: "Kibarlar, sonunu beklediler"

    IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Bilgi Üniversitesi'nde kendisine yönelik protestoyla ilgili bir açıklama yaptı. Kahn, Türk öğrencilerinin kibar olduğunu, şikayetlerini dile getirmek için toplantının sonuna kadar beklediklerini ifade etti.

    Benzer olay, Irak'ta eski ABD Başkanı George W. Bush'un başına gelmişti. Irak'ta basın toplantısı düzenleyen Bush'a Iraklı bir gazeteci tarafından ayakkabı fırlatılmıştı. Söz konusu gazeteci hapiste geçirdiği günlerin ardından, geçtiğimiz günlerde serbest bırakılmıştı.


    Protestocunun üzerinde İngilizce yazılar olan bir tişört ve görgü tanıklarının aktarımına göre Nike marka ayakkabı vardı

    Kız öğrenci de pankart açmak istedi

    Kahn, Bilgi Üniversitesi'nde konferans verdiği salonda bir grup tarafından da protesto edildi. Başkan Dominique Strauss-Kahn'ı, konferans sırasında konuşmasının ardından soruları yanıtlarken, ayakkabı fırlatan erkek öğrencinin salondan çıkarılması sırasında da yanında bulunan kız öğrenci pankart açmak istedi.

    Güvenlik görevlileri kız öğrencinin pankart açmasını engelleyerek, salondan çıkardı. Ayakkabı fırlatma protestosundan sonra konferans salonundaki bazı öğrenciler de alkışlarla Kahn'ı protesto etti.



    Bu sırada Kahn, son soruyu da yanıtladı ve konferansı bitirdi. Kahn'ın konferans salonundan dışarıya çıktığı sırada da, bazı öğrenciler ayağa kalkarak IMF ve AK Parti aleyhinde slogan atarak Kahn'ı protesto etti.

    Protestonun ardından, konferansın bitmesiyle salon boşaltılarak basın mensupları üniversiteden çıkarıldı.

    IMF Başkanı Kahn, olayın ardından gazetecilere el sallayarak üniversiteden ayrıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow