hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte hükümetin 'demokratik açılım' raporu

    İşte hükümetin demokratik açılım raporu
    expand

    AK Parti, hükümetin demokratik açılım süreci için tabanının onayını aldı. 3. Olağan Büyük Kongre'de "açılım raporu" okundu ve oylandı. Raporda "Terörün panzehiri demokrasidir" denildi. Sürecin amacı, "herkesin kendini eşit ve özgür vatandaş hissetmesini sağlamak" olarak açıklandı. Başbakan'ın danışmanı Hüseyin Çelik "Bu somut bir belge değil. Atılacak adımlar ilk olarak Meclis'e açıklanacak" dedi.

    AK Parti 3. Olağan Büyük Kongresi'nde, İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan, 1362 oyun tamamını alarak genel başkanlığa yeniden seçildi.

    Kongrede merakla beklenen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Adana Milletvekili Ömer Çelik tarafından hazınlanan demokratik açılım süreci komisyonunun hazırladığı rapor okundu.

    RAPORDAN...

    Raporda, "AK Parti olarak demokratikleşmeyi, terörün, etnik milliyetçiliğin ve her türlü ve her türden ayrımcılığın panzehiri olarak görüyoruz. Hangi kökenden olursa olsun ve toprakların hangi köşesinde yaşarsa yaşasın herkesin kendini ülkemizin eşit ve özgür vatandaşları olarak hissetmesi temel amacımızdır" denildi.

    Kongrede, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam tarafından okunan rapor şöyle:

    "Siyasi hayatımızın en güçlü grubu olan AK Parti, yıllardır üzeri örtülen, görmezden gelinen ve çözümü sürekli ertelenen meselelerin üzerine azim cesaret ve kararlılıkla gitmektedir. Hükümetimiz, milli irade tarafından kendisine yüklenen ülkeyi yönetme sorumluluğunun gereği olarak milli birlik ve beraberliğimizi üniter devlet yapımızı, cumhuriyetimizi ve demokrasimizi daha da kuvvetlendirmek amacıyla demokratik açılım süreci başlatmıştır.

    AK Parti olarak demokratikleşmeyi, terörün, etnik milliyetçiliğin ve her türlü ve her türden ayrımcılığın panzehiri olarak görüyoruz. Hangi kökenden olursa olsun ve toprakların hangi köşesinde yaşarsa yaşasın herkesin kendini ülkemizin eşit ve özgür vatandaşları olarak hissetmesi temel amacımızdır. Vatandaşlarımızın taleplerini farklılıklara saygı temelinde birliğimizi ve dirliğimizi pekiştirmek üzere yerine getirmek, demokratik açılım sürecinin özünü oluşturmaktadır.

    AK Parti farklılıklarımızı bir zaaf olarak değil, milletimizin zenginliği olarak görmektedir. Birlik ve kardeşliğimizi güçlendirmenin yolu farklılıkları yok saymaktan değil, saygı göstermekten geçiyor. Demokratik açılım sürecinin dünden bugüne bizi devlet ve millet olarak var eden değerleri daha da kuvvetlendireceğine olan inancımız tamdır. Bir milli birlik ve kardeşlik projesi olan demokratik açılım süreci demokrasimizin standartlarını yükseltecek, terörü insanımız ve devletimiz için bir tehdit olmaktan çıkaracaktır.

    Milletimizin bu sürece verdiği destek en büyük gücümüzdür. AK Parti Büyük Kongresi olarak, birliğimizi ve dirliğimizi daha da güçlendirmeye ve farklılıklara saygı temelinde kardeşliğimizi artırmaya dönük olarak hükümetimiz tarafından başlatılan demokratik açılım sürecini desteklediğimizi beyan ediyoruz."

    Ve okunan bu rapor delegenin oyuna sunuldu.

    "Somut bir belge değil"

    Başbakan'ın danışmanı Hüseyin Çelik, "Amacımız AK Parti teşkilatının ve delgelerinin açılım sürecine desteğini teyit etmek" dedi. Ama bunun somut bir belge olarak algılanmamasını istedi, somut adımların Meclis'te açıklanacağını söyledi.



    ERDOĞAN'IN AÇILIŞ KONUŞMASI


    Kongrede açılış konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

    Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan ile geldiği, AK Parti'nin 3. Olağan Büyük Kongresi'nin yapıldığı ASKİ Spor Salonu'nda bir konuşma yaptı ve ağırlıklı olarak Kürt açılımına ilişkin mesajlar verdi.

    Erdoğan, kongre salonuna girmeden önce, bahçedeki partililerin sevgi gösterisi ile karşılandı. Kısa bir selamlama konuşması yapan Erdoğan, "Sizleri selamlamadan içeri girmek istemedim. 8.5 yıl önce önce bu yola çıktığımızda, bugün geldiğimiz noktaya geldiğimizde 8.5 yıl önce Türkiye neredeydi, bugün nerede, yarın inşallah AK Parti iktidarıyla çok farklı yerde olacak. Yere sağlam basıyoruz..." dedi.

    Divan Başkanlığı'na Arınç seçildi

    Türkiye'nin 39. partisi olarak, 14 Ağustos 2001'de siyasi hayattaki yerini alan ve 3 Kasım 2002 seçimleri ile 22 Temmuz 2007 seçimlerinde tek başına iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisinin, ASKİ Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek kongresinde, yoklama ve açılışın ardından divan oluşturuldu. Delegelerin onayına sunulan önerge ile kongreyi yönetmek üzere Divan Başkanlığı'na Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç seçildi.

    Arınç, Divan Başkanlığı'na seçilmesinin kendisi için büyük bir onur olduğunu belirterek, delegelere teşekkür etti.

    Kongrenin kendisi için büyük anlam taşıdığını, TBMM Başkanlığı yaptığı dönemde gerçekleşen kongrelere katılamadığını anımsatan Arınç, "Çok başarılı olduk, 8 yıl yıl boyunca başımız hiç öne eğilmedi, hep çok şükür attığımız her adımın, söylediğimiz her sözün, yaptığımız her işin hesabını şerefle verdik. Bugün de büyük kongremizle bu onurlu, bu gururlu heyecanı hep beraber yaşıyoruz" dedi.

    Bu kongrenin, bundan sonraki büyük zaferlerin habercisi olmasını dileyen Arınç, kongrenin hayırlı olmasını diledi. Kongrede, daha sonra saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

    Kongreden notlar...

    Erdoğan, konuşmasından önce halk oyunları ekibinden bir oyuncunun verdiği Türk bayrağını öperek aldı. Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan ile kongre salonuna girdi.

    Erdoğan ve eşi, salonu dolaşarak partilileri selamladı. Bu sırada salonda, yurdun değişik yörelerine ait halk oyunları ekipleri de gösteri sundular.

    Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, AK Parti 3. Olağan Büyük Kongresi'ne mesaj göndererek, başarı diledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, kongreye gönderdiği mesajda, AK Parti Kongresi'nin hayırlı olmasını dileyerek, başarı temennilerini iletti.

    AK Parti ile CDU arasındaki dostane ilişkilerin kendisi için büyük önem arz ettiğini ifade eden Başbakan Merkel, mesajında "başarılı bir kongre geçirmenizi ve AK Parti'nin bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi.

    Kongreye ayrıca Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko da bir kutlama mesajı gönderdi.

    Kongreye, KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu'nun yanı sıra aralarında DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Avrupa'daki bazı Alevi örgütlerinin temsilcileri ile yabancı misyon temsilcileri de konuk olarak katılıyorlar.

    "Biz birlikte Türkiye'yiz"


    AK Parti 3. Olağan Kongresi'nin ana konsepti "Biz birlikte Türkiye'yiz" oldu ve kongrenin yapıldığı spor salonu kongre konsepti olarak belirlenen "Biz Birlikte Türkiye'yiz" sloganın yazıldığı afişlerle donatıldı.

    ASKİ Spor Salonu'nun dış cephesi de bu konsepte uygun bir şekilde düzenlenirken, salon da beyaz ve mavi renklerle süslendi.

    Salonda "Daima birlikte, daima ileri", "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın", "Seninleyiz her zaman Recep Tayyip Erdoğan" pankartları yer aldı.

    Arter ve Altus firmalarının organize ettiği kongre organizasyonunda, sahnenin tasarımı AK Parti Genel Merkezi'nin silueti şeklinde yapıldı.

    Kongrede, müzisyen Özhan Eren'in AK Parti 3. Büyük Olağan Kongresi için bestelediği "Işık Buradan Yükselir" adlı şarkısı çalınacak, ayrıca AK Parti'nin 7 yıllık icraatını anlatan bir film gösterilecek. Bu arada, salonun dışına partililer için ikram çadırları ve 100 civarında da seyyar tuvalet kuruldu. Teşkilattan Sorumlu genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, divanın oluşumundan önce yaptığı selamlama konuşmasında, kongrenin hayırlı olmasını diledi.

    Ayrıca AK Parti'nin 7 yıllık icraatını anlatan bir film gösterilecek. Bu arada, salonun dışına partililer için ikram çadırları ve 100 civarında da seyyar tuvalet kuruldu.

    Partililer de güvenlik kontrollerinden geçirilerek salona alındılar.



    KKTC meclisi de kongrede

    Bu arada KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP), Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) başkan ve yetkilileri, AK Parti'nin 3. Olağan Kongresi'ne konuk olarak katılmak üzere Ankara'ya gitti.

    UBP Genel Başkanı ve Başbakan Derviş Eroğlu'nun yanı sıra CTP Genel Başkanı Serdar Denktaş, ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ve berberindeki parti yetkilileri Ankara'da yapılacak kongreye katıldı.

    Kongrede neler ele alınacak?


    Kongrede Kürt açılımıyla ilgili bir de bildiri yayımlanacak. Metinle ilgili hazırlık yapmak üzere komisyon kuruldu.

    Komisyonda, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Başbakan'ın Danışmanı Ömer Çelik yer alıyor.

    Komisyon, açılım konusundaki ilkeleri, partinin yakalaşımını kaleme alacak. Bu metin, kongre çalışması sırasında delegelere sunulacak. Böylece parti tabanından da açılıma destek alınmış olacak.

    AK Parti'nin açılıma yaklaşımı, kongrede ana slogan olarak seçilen "Biz birlikte Türkiye'yiz" ifadesi ile de ortaya konacak.

    CNN TÜRK yayınına katılan Grup Başkanvekili Suat Kılıç, "Açılım sürecinin muhatabı millet. Tabanımız da milletin bir parçası. İstiyoruz ki bu süreci millet ile içselleştirelim" dedi.

    Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından Faaliyet Raporu ile Gelir-Gider ve Kesin Hesap Raporları okunarak bunların müzakeresi yapılacak.

    Gelecek dönem tahmini bütçesinin okunup, müzakere edilip, oylanmasının ardından Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun (MKYK) ibrasının oylanması gerçekleştirilecek. Daha sonra Tüzük Değişikliği Komisyonu raporunun okunması, müzakeresi ve oylanması yapılacak. Kongrede, dilek ve temennilerin okunmasının ardından da seçimlere geçilecek.

    Bu bölümünde Genel başkan, MKYK, Merkez Disiplin Kurulu ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Kurulu üyeleri seçilecek. Başbakan Erdoğan'ın, kongreye tek genel başkan adayı olarak katılması bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow