hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yumurtayla karşılanan Büyükelçi Levy konuştu

    Yumurtayla karşılanan Büyükelçi Levy konuştu
    expand

    Trabzon'da öğrencilerin yumurtalı saldırısına uğrayan İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde protesto edilmesiyle ilgili soruya "Türkiye'deki 2 yıllık görev sürem içinde ilk kez böyle bir protesto ile karşılaştım" şeklinde yanıt verdi. Levy'nin ay yıldızlı kravat iğnesi taktığı gözlemlendi.

    Levy ilk olarak Karadeniz Teknik Üniversitesini (KTÜ) ziyareti sırasında öğrencilerin yumurtalı protestosu nedeniyle Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasını (TSO) planlanandan yaklaşık 30 dakika geç ziyaret ederek, oda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

    İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy,  Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda yaptığı konuşmada Türkiye-İsrail ilişkileri ile ilgili olarak, "Sıkıntılı dönemlerden geçiyoruz. Bunu inkar etmem mümkün değil ama ben bu konuda iyimserim. Çünkü iki ülke arasında çok sağlam temellere dayanan ilişkiler var" dedi.

    Kahraman, Levy'e oda ve Trabzon hakkında çeşitli bilgiler aktararak, Trabzon'un son birkaç yıldır İsrailli turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir şehir olduğunu belirtti.

    Büyükelçi Levy, ziyarete beklenmeyen bir durum nedeniyle geciktiklerini ifade ederek, ziyareti kalabalık bir gazeteci topluluğunun izlediğini görmesi üzerine, "Şaşırmıyorum, bugün çok popüleriz" dedi.

    Türkçe konuşmasının beklendiğini, ancak Bergama'da doğmasına rağmen 4 yaşında İsrail'e döndüğü için Türkçe konuşamadığını ifade eden Levy, "Aldığım raporlara göre, AB büyükelçileri 2 hafta kadar önce buradaydı. Amerikan büyükelçisiyle de görüştüm. Onlar da bu bölgede gelecekte yapılacak olan planlarla ve potansiyelle ilgili bilgiler verdiler. Bu bizim de ilgimizi çekiyor" diye konuştu.

    Levy, İsrail ve Türkiye arasında çok sayıda ticari anlaşma bulunduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

    "Geçen yıl 3-4 milyar dolar arasında ticari para giriş çıkışı oldu iki ülke arasında. Bu Türkiye için çok fazla olmayabilir ama bizim için çok önemli. Bizim en büyük 8. ticari ortağımız Türkiye. Ne yazık ki ticari konularda küresel krizden kaynaklanan düşüşler oluyor. Kriz nedeniyle Türkiye'de ihracatta yüzde 30 düşüş olduğunu biliyorum. Bizim de aynı şekilde. Dünyada da bu durum yaşanıyor. Ama ilişkiler normale döndüğü zaman geliştireceğiz."

    TOBB'un Barış İçin Sanayi Projesi bulunduğunu, bunun çok orijinal ve farklı olduğunu ifade eden Büyükelçi Levy, "TOBB bu proje ile barış sürecine katkıda bulunuyor bizim bölgemizde, Filistin ve bizim açımızdan. Bu doğrultuda ticari alanda bizimle Filistin arasında Ankara Forumu kuruldu. Tabii bu çalışmaları takdir ediyoruz. Filistin'e bir şekilde bir bağış yapılıyor. Bazen nerelere gittiği belli olmuyor bunların ama yeni işlerin yaratılması için yatırılan paralar vahşetin azalması konusunda çok fayda sağlayacaktır" diye konuştu.

    "İsrailli turistler masum"


    Levy, İsrail'de bu bölgeyi ziyarete artan bir ilgi olduğunu, rakamların çok fazla olmadığını ama artış açısından potansiyel gördüğünü belirterek, şöyle konuştu:

    "İsrailli tur operatörleriyle görüşmelerimiz oluyor. Bize de soruyorlar, 'gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz' diye. Biz tabii ki destekliyoruz. Siyasi konulara girmek istemiyorum ama Rize Belediye Başkanıyla görüştüğüm zaman turistlerin buraya gelmeleri için çok cesaretlendirilmediklerini gördüm. İsraillilerin doğaya bir şeyler yaptıkları konusunda şüpheleri olduğunu gördüm. Sanki biz doğaya zarar veriyoruz şeklinde. Belki de halkın düşüncelerini bize yansıtmaya çalışıyor bilemiyorum, ama ben diyorum ki, İsrailli turistler masumdur, sadece doğa güzelliklerini görmek için buraya gelmektedirler.

    Tarihin de bir parçası olmak istiyorlar. Yani Trabzon'da çok rahat bir gün geçirebilirler. Bence insanlar arasındaki ilişki kuvvetlenmelidir. Bu tür görüşmeleri yapmak için bundan daha iyi bir zaman göremiyorum. Sıkıntılı dönemlerden geçiyoruz. Bunu inkar etmem mümkün değil ama ben bu konuda iyimserim. Çünkü iki ülke arasında çok sağlam temellere dayanan ilişkiler var. Zamanla bu problemlerin üstünden geleceğimize inanıyorum. Bu konuda şüphem yoktur. Türkiye'den herhangi biri İsrail'i ziyaret ettiğinde ülkelerimizin ne kadar yakın olduğunu fark edecektir. Bu siyasi konuların dışında bir konu. O yüzden ilişkilerin düzeleceği konusunda çok iyimserim. Türkiye'de bazı sıkıntıları bizlerde yaşıyoruz tabii ki. Türkiye'deki insanların, ilişkilerimizin ne kadar önemli olduğunu bildiğine inanıyorum."

    Gazeteciler Cemiyeti'nde de konuştu

    Levy, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaretinde yaptığı açıklamada, Trabzon'a artan bir ilgi olduğunu, meslektaşlarının ve Ankara'daki diğer büyükelçilerin kente ziyaretlerde bulunduğunu belirterek, kendisinin de Trabzon'a gelip bilgi sahibi olmak istediğini kaydetti.

    İsrail Büyükelçisi Gaby Levy, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde protesto edilmesiyle ilgili bir soruya "Türkiye'deki 2 yıllık görev sürem içinde ilk kez böyle bir protesto ile karşılaştım. Protestolarla ilgili bir sıkıntım olmaz. Ben demokratik bir ülkeden geliyorum. Eğer protestolar bir süre sonra taşkınlığa ve arbedeye dönüşürse bu kabul edilebilir bir şey değildir" şeklinde yanıt verdi.

    İsrailli turistlerin bu bölgeye ilgisini fark ettiklerini söyleyen Levy, şöyle konuştu:

    "İsrailli tur operatörleriyle görüşmelerimiz oldu. Buradaki turistik yapının neler olduğunu görüştük. Son günlerde bazı siyasi gerginlikler oldu. Bazı İsraillilerin, Türkiye'ye geldiklerinde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşıp karşılaşmayacağı yönünde korkuları oldu. Ama benim onlara söylediğim: Türkiye'nin bir çok yerinde bulundum. Burası da bunlardan birisidir. Bugün üniversitede olan bir istisnadır. Bana söylenen zaten bu grubun siyasi amaçlı olduğu. Bunun dışında çok güzel karşılandım."

    Levy, bir spor hayranı olduğunu ve Trabzonspor'un başarılarını yakından takip ettiğini de söyledi.

    İsraillilerin, Türkiye'den gayrimenkul aldığı yönündeki bir soruya karşılık da Levy, "İsraillerin, Türkiye'den özellikle toprak aldığını düşünmüyorum" dedi.

    Bir basın mensubunun, İsrailli turistlerin Türkiye'yi ve Trabzon'u tercih etmelerinin nedenini sorması üzerine Levy, şu yanıtı verdi:

    "Geçen yıl İsrail'den 560 bin turist geldi. Bu sayı küçük gözükebilir ama bu sayı İsrail nüfusunun yüzde 7-8'i kadar. Başka bir ülkeye bu kadar turist gitmiyor. Yazın tatil yöresi olarak ilk sırada Türkiye gelmektedir. İsrailliler sadece Antalya'nın güneşi, denizi, mükemmel oteller için Türkiye'ye gelmiyorlar. İki ülke arasında güzel bir bağ var. Burada kendilerini rahat ve iyi ağırlanmış hissediyorlar. İsrailliler için yeni yerler keşfetmek, vazgeçilmez bir şeydir. Özellikle genç İsrailler daha çok geziyorlar. Bunlar dağcılık yapıyorlar, kanolara biniyorlar, kayak yapıyorlar. Doğal güzellikleri geziyorlar."

    Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri

    Levy, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinin meşru olmadığı yönündeki açıklamasını nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine de şunları kaydetti:

    "Amerika bu yerleşim yerlerinin meşru olmadığını her zaman ifade ediyor. Bizim söylediğimiz çok açık bir şey var. Yerleşim konusu, her diğer konu gibi, bizim ile Filistin arasında yapılacak barış görüşmelerinde ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Bir gün barış masasına oturduğumuz zaman, müzakereler sırasında bunları görüşebileceğiz."

    Levy, intifada çatışmaları çıktığını, ancak bunların sonucunda barışın sağlanamadığını ifade ederek, "Üçüncü bir yaklaşım bizi daha kötüye getirecektir. İsrail ve Filistin'in masaya oturmasıyla bir şekilde anlaşmaya varılacağına ve daha sonra da barışa ulaşılacağına inanıyorum" diye konuştu.

    Koruma önlemleri artırıldı

    Bu arada, ay yıldızlı kravat iğnesi taktığı gözlenen Büyükelçi Levy'in koruma sayısının, KTÜ öğrencilerinin protestosunun ardından artırıldığı öğrenildi.

    Büyükelçi Levy'i koruyan resmi ve sivil görevlilerin sayısı, protesto gösterisinin ardından iki katına çıkartıldı.

    Ziyaret öncesinde Trabzon TSO önünde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekiplerinin önlem alırken, park halindeki araçlar kaldırıldı. Öte yandan, yumurtalı protesto nedeniyle Levy'nin ceketinde, temizlenmesine rağmen izler kaldığı gözlendi.

    Yumurta atılan Levy'nin aracı ise Trabzon TSO binası önünde görevliler tarafından yıkandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow