hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'a göre Darfur'da soykırım yok!

    Erdoğana göre Darfurda soykırım yok
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, soykırım suçlusu olarak hakkında tutuklama kararı çıkarılan Sudan lideri Ömer El Beşir'in Türkiye ziyaretini çok çarpıcı ifadelerle savundu. Darfur'a gittiğini ve orada soykırım tespitini yapamadığını söyleyen Erdoğan, "Bir Müslüman soykırım yapamaz" dedi.

    AK Parti'nin Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen İstanbul İl Danışma Meclisi'nde bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Sudan lideri El Beşir'in Türkiye'ye gelme durumuyla ilgili yorum yapanların ve bu durumu Türkiye aleyhine kullanmak, kara siyaset yapmak isteyenlerin bulunduğunu söyledi ve insan hakları ihlalleri konusunda hassas olduklarını belirtti.

    Kendisinin Darfur'a gitmiş ve sıkıntıları içinde hissetmiş bir başbakan olduğunu belirten Erdoğan, kaç devlet başkanı ya da başbakanın Darfur'a gidip orada yaşananları gördüğünü sordu.

    Başbakan Erdoğan, sadece Darfur'a gitmekle kalmadıklarını, o bölgeye hizmet de götürdüklerini belirterek, El Beşir'e söylenmesi gerekenleri kendilerinin söyleyebileceğini kaydetti.

    Erdoğan, "Bizim mensubu olduğumuz İslam dinine mensup birinin soykırım yapması asla mümkün değildir" diye konuştu.

    Yıllardır tüm uyarı ve baskılara rağmen terör örgütlerine kaynak yaratanların şimdi Türkiye'ye suçlamada bulunmalarının hakkaniyete sığmadığına da vurgu yapan Başbakan Erdoğan, bu konuda hukukun dışına asla çıkmayacaklarını bildirdi.

    TRT'deki açıklaması

    Başbakan, TRT 1'de yayınlanan Politik Açılım programında da konuya değinmişti.

    "Türkiye'nin İsrail'in insanlık suçu, savaş suçu işlemesi konusunda takipçi olduğu, benzer isnatlarla karşı karşıya olan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ile ilgili AB ve dünya kamuoyunun Türkiye'nin tutumundan rahatsız olduğu" yönündeki hatırlatma ve ardından "İkisi arasında bir çelişki var mı? Nasıl bakıyorsunuz bu konuya?" şeklindeki bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, burada davet sahibinin Türkiye değil, İKÖ olduğunu söyledi.

    "Soykırım tespitini yapamadık"

    Erdoğan, Gazze olayı ile Darfur'u birbirine karıştırmamak gerektiğini, kendisinin Başbakan olarak Darfur'a gittiğini, orada ifade edildiği gibi soykırım tespitini kendilerinin yapamadıklarını söyledi.

    Afrika ülkelerinin de böyle bir görüşe katılmadıklarını ifade eden Erdoğan, "Şu anda BM'nin de Türkiye'ye yönelik bir yazısı, tavrı da olmuş değil. Bunlar medyada çok farklı şekilde yer alıyor. Ama İsrail olayına gelince Gazze'nin durumu çok farklı" dedi.

    Erdoğan, dünyanın değişik bölgelerinde bu tür sıkıntılar olduğunda aynı hassasiyetle yaklaştıklarını ve buradaki yaklaşımlarının sebebinin insani olduğunu söyledi.

    Erdoğan, "Yani Müslüman olup olmaması meselesi değil. Sharm-el Şeyh'te yapılan toplantıdan bu yana 9 ay geçti. Hala Gazze'ye yardım yapılmamaktadır. İnşaatlar, okullar, hastaneler, ye altı yer üstü bütün oradaki yıkımlar hala aynı şekilde durmakta. Ve vatandaş orada çadırdadır. Hala gıda ve ilaç noktasında içeriye çok zor yardımlar girebilmekte. Maalesef durum içler acısı olarak devam ediyor. Bir iyileşme emaresi yok" diye konuştu.

    "Ben Netanyahu ile o kadar rahat konuşamam"

    Ömer El Beşir ile kendisinin çok rahat konuştuğunu dile getiren Erdoğan, "Ben Netanyahu ile o kadar rahat konuşamam ama Beşir ile rahatlıkla konuşurum. Rahatlıkla 'bu yaptığınız yanlıştır' derim. Ve yüzüne derim. Niye? Bir Müslüman böyle bir şey yapamaz ki. Bir Müslüman soykırım yapamaz. Varsa böyle bir şey bunu rahat söyleriz. Türkiye'nin böyle bir rahatlığı var. Öz güveni var en azından. Bu konudaki rahatlığımızı ben Ban Ki-mun'a da açıkladım" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow