hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özkök'ün darbe iddialarıyla ilgili o ifadeleri...

    Özkökün darbe iddialarıyla ilgili o ifadeleri...
    expand

    Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, darbe günlükleriyle ilgili ifade vermişti. Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan 3. iddianamenin en önemli bölümünde bu ifadeler alıyordu. Özkök ifadesinde, Sarıkız ve Ayışığı darbe girişimlerinden 2004'ün bahar aylarında haberi olduğunu ve Şener Eruygur'u uyardığını söylüyordu. İşte Özkök'ün ifadeleri...

    Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök 3. iddianamede tanık sıfatıyla yer aldı. Özkök'e darbe  girişimleri karşısında ne yaptığı soruldu.

    "Sadece Ayışığı ve Yakamoz kod isimli darbe planlarından 2004 yılı bahar aylarında haberim oldu. Bu bilgiler slayt sunumu şeklinde geldi. Geldiği zaman, söylentilerin azaldığı zamandı. Eldiven kod isimli darbeyi ve Cumhuriyet Çalışma Grubu'nu duymadım. Gelen bilgileri kimseyle paylaşmadım. Çünkü bazı şeylerin şuyuu vukuundan beterdir."

    "Bana genç subaylar başlığı altında da herhangi bir mektup gelmedi. Ancak bu dönemde bazı basın yayın organlarına bu yönde mektuplar gönderildiği yönünde duyumlar aldım."

    "Ayışığı ve yakamoz duyumunu aldığım dönemde Şener Eruygur'a Genelkurmay'da makamında olduğu bir sırada bu yönde plan ve çalışma olup olmadığını sordum. 'Yok' dedi. Buna rağmen sık sık rektörlerin, gazetecilerin jandarma genel komutanlığı'na çağrılarak görüşülmesinin yanlış anlaşılacağını söyleyerek kendisini uyardım."


    Özkök, Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklerdeki bilgilere ilişkin soruları da yanıtladı.

    Özkök'ün günlüklerde yer alan ancak bilgisinin bulunmadığı konular şöyle:

    * Özkök'e çekilmesi yönünde baskı yapılması kararı
    * AK Parti hükümeti aleyhine "şeriat getireceği" iddiasıyla hazırlanan çalışma
    * Kuvvet komutanlarının kendi aralarında yaptıkları toplantılar
    * Cumhuriyet çalışma grubu

    Özkök'ün biliyorum dediği konular çarpıcı... Hilmi Özkök, Özden Örnek'in kendisine gelip Şener Eruygur'un darbe taleplerini ve karargahta Meclis Başkanı ve rektörlerle yaptığı toplantıyı anlattığını üstü kapalı da olsa doğruladı:

    "Şener Eruygur'un, Meclis Başkanı ile Ordu Karargahı'nda bir toplantı yaptıklarını bilmiyordum. Daha önce de belirttiğim gibi Eruygur'u uyardım. Zira benim o dönem en önemli görev ve prensiplerimden biri bazı muhtemel olayları vuku bulmadan önlemekti."

    Özkök, günlüklerde geçen Yaşar Büyükanıt'ın  zehirlenmesi konusunu ise Ayışığı ve Yakamoz darbe planlarında gördüğünü doğruladı.

    Ve yine günlüklerde yer alan ve çok tartışılan ankara Ticaret Odasın'daki Hilafetin İlgası toplantısı.

    Özkök soruları, "Yurtdışındaydım, AB karşıtı söylemlerin olduğu bu toplantıdan üzüntü duydum" diye cevapladı;  "Vekilim Kara Kuvvetleri komutanıydı, bu konu onun tasarrufu" dedi.

    Özkök, gazeteci Mustafa Balbay'ın günlüklerindeki iddiaları da değerlendirdi. ''İrtica ile mücadele eden özel bir birim var mı?'' sorusunu cevapladı:

    "Balbay ile irtibatım yok. Gazeteciler vasıtasıyla hükümete haber göndermeyi hoş karşılamam, yüzyüze görüşmeyi tercih ederim. İrtica ile mücadele birimlerinin uygulanması bazılarına gerek kalmadığı gerekçesiyle terk edildi. Ben bu düşünce ile bu tür uygulamaların sonlandırılması gerektiğini düşünerek bazılarını uygulamadan kaldırttım."

    Özkök'ün ifadesinde Hurşit Tolon'dan ele geçirilen belgelerde yer alan, Özkök'ün istifa ettirilmesi ve AK Parti iktidarının düşürülmesi yönündeki stratejiye ilişkin yanıtlar da yer aldı.

    Özkök'e, "İstifaya zorlandınız mı" diye soruldu. Özkök, "Bilgim yok" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow