hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soğuğa ve kara meydan okuyan Kangallar

    Soğuğa ve kara meydan okuyan Kangallar
    expand

    Soğuğa karşı dayanıklılıklarıyla bilinen dünyaca ünlü Kangal köpekleri, Sivas'ta kar kalınlığının zaman zaman 1 metreyi geçtiği tepede bulunan üretim tesislerinde, doğal ortamda yetiştiriliyor.

    Sivas'ta yaklaşık bin 600 metre yükseklikteki Meraküm'de kurulan Sivas Valiliği İl Özel İdaresi'ne ait Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezi'nde çok sayıda Kangal köpeği bulunuyor.

    Yoğun kar yağışı ve soğuk havanın etkili olduğu, kar kalınlığının zaman zaman 1 metreyi geçtiği tepedeki merkezde üretilen Kangal köpekleri, özellikleri gereği soğuk hava ve kardan olumsuz yönde etkilenmeden yaşamlarını sürdürüyor.

    Soğuğa karşı dayanıklılıklarıyla bilinen, adeta soğuğa ve kara meydan okuyan Kangallar, yılın büyük bölümünde karla kaplı olan tepede yetiştiriliyor.

    Üretim merkezinin sorumlusu Hüseyin Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezlerinin bulunduğu tepede kış şartlarının son derece ağır olduğunu belirterek, "Şu anda burada yoğun bir kar var. Kangallarımız karda çok keyifliler. Özellikle kar onların hayatı diyebilirim" dedi.

    Kangal köpeklerinin en sevdikleri iklimin de kış olduğunu söyleyen Yıldız, "Çünkü Kangalların kara ve soğuğa karşı olan dayanıklılığı dünyaca bilinir. Kangal köpeklerinin boş arazilerde gezebilecekleri ortamda olmaları gerekiyor" diye konuştu.

    Yıldız, Kangal köpeklerinin zor şartlara alışık olduğunu ifade etti.

    Kangal köpekleri

    Anadolu insanının yüzyıllar boyu yanında olan ve küçümsenemeyecek derecede zekaları, çok alıngan ve hassas bir ruh yapıları bulunan Kangal köpekleri, özgürlüklerine düşkünlükleriyle biliniyor.

    Ana vatanı olan Sivas ile özdeşleşen ve ünü zamanla Türkiye sınırlarını da aşan Kangal köpekleri, iri vücut yapılarıyla da tanınıyor. Kangal köpeklerinin, vücut ağırlığı erkeklerde 50-60 kilogram, dişilerde 41-59 kilogram, yüksekliği ise erkeklerde 74-81 santimetre, dişilerde 71-79 santimetre arasında değişiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow