hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    D-Day... Normandiya Çıkarması

    D-Day... Normandiya Çıkarması
    expand

    D-day denilen 6 Haziran 1944 tarihindeki Normandiya çıkarması, 2'nci Dünya Savaşı'nın sonunu getiren sürecin ilk adımı olarak tarihe geçmişti. Böylece Avrupa'nın kurtuluşu, Alman güçlerin Fransa'dan çıkarılmasının yolu açılmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikalı, İngiliz, Kanadalı ve Fransız liderler, bugün Normandiya çıkarmasının 65'inci yıl dönümü törenleri için bir araya geliyor.

    Amerikan askeri yaklaşımına göre, bu büyük harekatın hangi gün olacağını gizleyen "D" harfi kullanılarak, Normandiya çıkarmasına D-day adı verilmişti.

    Normandiya çıkarması ile ilgili bazı bilgiler şöyle:

    -Çıkarmadan önce, Operation Fortitude adı verilen bir planla, Almanlar müttefik güçlerin Normandiya yerine Pas-de-Calais'e çıkacağına inandırılarak şaşırtma verildi.

    -D-day, 6 Haziran 1944'de başladı. Müttefik güçlerin komutanı Amerikalı General Dwight Eisenhower'dı.

    -Normandiya kıyılarına 75 bin 215 İngiliz ve Kanadalı asker ile 57 bin 500 Amerikan askeri çıktı. Normandiya sahillerine Utah, Omaha, Gold, Juno ve Sword gibi kod adları verildi.

    -4 bin 500 İngiliz ve Kanadalı, 6 bin Amerikan askeri kaybının olduğu çıkarmadaki Alman askeri kayıpları bilinmiyor, ancak 4 bin ila 9 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -Normandiya çıkarmasına katılan askerler ABD, İngiltere, Kanada, Belçika, Norveç, Polonya, Lüksemburg, Yunanistan, Çekoslovakya, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan gelirken, 117 Fransız komando da saldırıda yer aldı.

    -Çıkarma ve paralelindeki Neptün Operasyonu'nun amacı, Fransa'nın kuzeydoğusunda güvenli bir mevzinin oluşturulmasına yardımcı olmaktı.

    -Neptün, 30 Haziran 1944'te resmen sona erdi. O zaman kadar 850 bin 279 asker, 148 bin 803 araç ve 570 bin 505 ton ikmal malzemesi karaya çıkarılmıştı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow