hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antiokhea Antik Kenti kazıları sürüyor

    Antiokhea Antik Kenti kazıları sürüyor
    expand

    Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia Antiokheia Antik Kenti'nde kazılar sürüyor. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Özhanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte bu yılın kazılarının 10 Haziran'da başladığını belirterek, kazılara 30 kişilik öğrenci ve bilim grubunun katıldığını bildirdi.

    Roma döneminde Pisidia bölgesine başkentlik yapacak kadar önemli olan antik kentteki kazıların, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi gözetiminde sürdüğüne işaret eden Özhanlı, tamamı surlarla çevrili 46 hektarlık alan üzerine kurulu kentin en parlak çağını Roma döneminde yaşadığı vurguladı.

    İlk kez geçen yıl başlanan kazılarda bu yılki sezona Nympheum yani anıtsal çeşme önünde bulunan kuzey-güney caddesinden başlandığına işaret eden Özhanlı, caddenin kuzey ucundan başlanan kazıyla, anıtsal çeşme önünde bulunan meydanın ortaya çıkarılmasının amaçlandığını kaydetti.

    Bunun yanında geçen sezon çizimleri tamamlanan tiyatroda, orkestra ve sahne binasının düzenlenmesi çalışmaları, St. Paul Kilisesi kazı ve çevre düzenlemeleri, hamam ve doğu-batı caddesi üzerinde tiyatrodan sonra güneye ayrılan caddede mozaiklerin konservasyonu gibi birçok çalışma yapılmasının da planlandığını anlatan Özhanlı, ekibin, kent meclisi binası olan Bouleterion'da ve kentin güneyinde olduğu tahmin edilen, şehrin ikinci giriş kapısının yerini tespit etmek için sondaj çalışmaları da gerçekleştireceğini söyledi.

    "Antik kentin ancak yüzde beşi toprak üzerinde" diyen Mehmet Özhanlı, amaçlarının yıl kentin bir başka önemli yapısının gün yüzüne çıkarmak ve bunun yanında mevcut yapıları da koruyarak gelecek nesillere aktarmak olduğunu bildirdi.

    Doç. Dr. Özhanlı, "Bu sezon daha kazının ikinci haftasına girmemize rağmen, anıtsal çeşme önünde mermer heykel ve kabartma parçalarıyla çeşmeye ait önemli mimari parçalar çıkardık" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow