hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    M.S. 300'lerde de vergiden şikayet ediliyormuş

    M.S. 300lerde de vergiden şikayet ediliyormuş
    expand

    Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Rhodiapolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında, antik kentte yaşayan insanların yüksek vergilerden şikayetçi olduğuna dair yazıtlar bulundu.

    Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik tarafından başlatılan ve bu yıl aynı üniversiteden Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında, antik kent ve kent yaşamıyla ilgili ilginç bulgular gün ışığına çıkarıldı.

    İsa Kızgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki kazılarda Rhodiapolis halkının sosyal yaşamıyla ilgili bulgulara rastlandığını söyledi.

    Bunlar arasında bir yazıtın dikkati çektiğini belirten Kızgut, şöyle konuştu:

    "Rhodiapolis Antik Kenti kazılarında birçok tarihi buluntunun yanı sıra sosyal yaşama ilişkin bazı buluntular ortaya çıkardık. Bunlar arasında en ilginç olan, halkın yüksek vergiden sıkıntı çektiği ve bunun çözümü olarak imparatora elçi göndererek indirim istediği, indirim sözünü alarak dönen elçinin yazdırdığı yazıt. Bunu taş üzerine yazdırarak stel şeklinde agoraya diktirdiği bir yazıt var elimizde. O günlerde KDV ve gelir gerisi oranlarının düşürülmesinin istendiğini düşündüğümüzde, antik kentte MS 3'üncü yüzyıl ortalarına doğru Rhodiapolislilerin vergileri ödeyemediğini anlıyoruz."

    Rhodiapolislilerin Roma İmparatoru Septimius Severus'tan vergilerin düşürülmesini istediğini ifade eden Kızgut, "İmparator buna yeşil ışık yakıyor ve elçiye söz veriyor. Gelen elçi sevinç içinde Rhodiapolis'e döndüğünde yöneticisine bildiriyor. Onun onuruna da bu yazıt stel olarak agoraya dikiliyor" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow