hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ilısu Baraj Gölü'nden ne kurtarılırsa...

    Ilısu Baraj Gölünden ne kurtarılırsa...
    expand

    Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülriz Kozbe, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak tarihi eserlerin kurtarılması amacıyla yürütülen kazıların daha fazla kültür varlığının kurtarılması amacıyla genişletildiğini söyledi.

    Prof. Dr. Kozbe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki Kavuşan Höyüğü'nde yürüttükleri kazılarda Asur uygarlığı dönemine ait sandık mezar, çanak-çömlek fırını, cam süs eşyası yapma fırını, küp mezar ve değerli eşyalarıyla birlikte gömülen insanlara ait mezarların ortaya çıktığını söyledi.

    Kavuşan Höyüğü'nde haziran ayından bu yana 25 öğrenci ve 100 işçi olmak üzere 125 kişiyle yapılan kazılarda önemli bulgulara ulaştıklarına dikkati çeken Kozbe, Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan tarihi eserlerin kurtarılması amacıyla Bismil'de 2001 yılından bu yana kazı çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.

    Kozbe, kazılarla ilgili şu bilgileri verdi: "Ilısu Baraj Gölü havzasında Diyarbakır, Bismil ilçesi, Siirt, Batman'da 2000 yılında başlatılan kazı çalışmaları bu yıl da sürecek. 2000 yılında başlatılan kazılar Daha fazla kültür varlığının kurtarılması amacıyla bu yıl daha da genişletildi. Bu kapsamda Diyarbakır, Bismil ilçesi, Batman, Siirt ve Mardin Dargeçit'te de kazı çalışmaları yapılacak. Kazı çalışmaları barajın yapımı tamamlanıncaya kadar devam edecek. Ilısu Barajı alanı Diyarbakır, Siirt ve Batman ile Mardin olarak üç bölgeye ayrıldı. Çalışmalar her üç bölgede de 'Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Miras Çalışmaları' kapsamında devam ediyor."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow