hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eskişehir'de 1500 yıllık ayakkabı bulundu

    Eskişehirde 1500 yıllık ayakkabı bulundu
    expand

    Eskişehir'in Han ilçesindeki "Yeraltı Şehri Kazısı"nda 1500 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen bir çift deri ayakkabı gün yüzüne çıkartıldı.

    Kazı çalışmalarını yürüten Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Alp, Han'daki kazılara 2004'ten beri devam ettiklerini belirterek, buradan farklı dönemlere ait eşya ile çeşitli buluntuları ortaya çıkarttıklarını kaydetti.

    Kazılar sırasında bazen kendilerini bile şaşırtan eşyalar bulduklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Alp, şöyle konuştu:

    "Kazılarda açılmamış mezarlara rastlıyoruz. Bu yılki kazılarda bir mezardan yaklaşık 1500 yıllık olduğunu düşündüğümüz deriden yapılmış bir çift ayakkabıya rastladık. Ayakkabı kalıntılarına ülkedeki arkeolojik kazılarda pek rastlanmıyor. Çünkü, ayakkabı deriden yapıldığı için çabuk bozuluyor. Bu ayakkabılar o dönemin günlük yaşamına ve giyim tarzına ışık tutacak. Ayakkabıları parçalı bir şekilde bulduk. Ülkemizde deri konservasyonu konusunda yetişen bir uzman olmadığı için şimdilik çıkarıldığı gibi muhafaza ediyoruz. Ülkemizde Roma ve Bizans dönemine ait kumaş ve deri parçaları çok iyi bilinmiyor."

    Yrd. Doç. Dr. Alp, deri ayakkabıların havayla çok fazla temas etmediğinde günümüze kadar iyi korunduğunu anlatarak, "ayakkabı bir yetişkine ait olmalı. Günümüze göre yaklaşık 42 numara bir ayakkabı. Dikişleri ve bağcık delikleri belirli bir şekilde görülüyor" dedi.

    Yrd. Doç. Dr. Alp, söz konusu ayakkabıları bir süre muhafaza ettikten sonra, inşaatı tamamlanıp hizmete yeniden açılacak olan Arkeoloji Müzesine sergilenmesi için vereceklerini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow