hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enfeksiyon riski az olan Yağcıbedir halıları

    Enfeksiyon riski az olan Yağcıbedir halıları
    expand

    Marmara Üniversitesi Nişantaşı Yerleşkesi Erdal İnönü Bilim ve Kültür Merkezi’nde 14 – 21 Aralık tarihleri arasında el dokuması “Yağcıbedir Halıları” sergileniyor.

    Balıkesir’in Sındırgı ilçesi ve merkezi köylerinde Yağcıbedir Yörükleri tarafından yaklaşık 10 bin tezgâhta yılda 300 bin adet dokunan halı ve kilimler, yöre insanının örf, adet ve geçmişlerini yansıtıyor.

    Yağcıbedir halılarının çok ince yün iplikten dokunduğunu belirten sergi sorumlusu Fehim Çanlı,  “Atkısı ve çözüğünde yün ipliği kullanılır. İpi kök boyalarla boyanır. Halılarda 4 ana renk hâkimdir. Lacivert (gök), kırmızı (al), Koyu Kırmızı (Nariç), Beyaz (ak)’dır. Halıların 150 – 200 yıl ömrü bulunuyor” diyerek anlatıyor halıların dokuma özelliklerini.

     “Bu halıların diğer halılardan farkı, halıların yüne yün olarak dokunmasıdır. Bu nedenle enfeksiyon riski bizim halılarımızda diğer halılara oranla daha az. Yağcıbedir Yörüklerinin dokudukları halıların motifleri üzerinde herhangi bir oynama ve değişiklik yapılamaz. Yapılırsa o halılar, Yağcıbedir halısı olma özelliğini yitirir. Orijinalliği bozulur.”

    Daha önce çeşitli alışveriş merkezlerinin dışında; ODTÜ, İTÜ,  TOBB, Yeditepe, Gazi ve Hacettepe Üniversiteleri’nde sergilenen Sındırgı Yağcıbedir el dokuma halı ve kilimleri kültürel tarihimizden önemli izler taşıyor. 

    Yağcıbedir halısı isteyenlerin halıları bulabileceği iki adres var; Balıkesir’n Sındırgı ilçesi ve İstanbul-Kapalıçarşı.


    Fotoğraf: Hatice Deniz / MİHA

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow