hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Astana görüşmelerinin perde arkası

    Astana görüşmelerinin perde arkası
    expand

    İngiliz Financial Times (FT) gazetesi birinci sayfasından Astana'daki Suriye görüşmelerinin perde arkasına dair ayrıntıları paylaştı. Rus haber ajansları ise, Suriye'deki Kürtlerle ilgili 'özerklik' planının metnini yayınladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ve Rusya'dan 'güvenli bölge' açıklaması

    Trump, BM fonlarını da kesecek

    İngiliz Financial Times (FT) gazetesi birinci sayfasında Astana'daki Suriye görüşmelerinin perde arkasına dair ayrıntılara yer verdi. 

    Gazetenin Orta Doğu muhabiri Erika Solomon imzasını taşıyan haberde, Astana'da tüm gözler Suriye hükümeti ile silahlı muhalif grupların bir araya geldiği Rixos Otel'deki görüşmelere odaklanmış olsa da, esas müzakerelerin gözlerden uzak, başka bir otelde yapıldığı öne sürülüyor.

    Haberde, "Esas iş, yolun karşısında bulunan Marriot Otel'de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a destek veren Rusya ve İran ile isyancıların en büyük destekçisi Türkiye'nin gizlice yürüttüğü müzakerelerde yapıldı. Bu görüşmelerin olmasını sağlayan ve ABD'yi saf dışı bırakan ise Ankara ile Moskova arasındaki yakınlaşma süreci oldu. Sonunda da isyancılar ile rejimin imzalamasına bile gerek kalmayan bir ateşkes izleme anlaşmasına varıldığını ilan eden ortak bir açıklama yapıldı" deniliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2011'den bu yana ilk kez

    Rusya, İran ve Türkiye'nin desteğiyle Suriye hükümeti ve silahlı muhalif grupların temsilcileri, savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Astana'da ilk kez aynı çatı altında buluştu.

    İki gün süren görüşmelerin ardından Türkiye, İran ve Rusya, Suriye genelinde ilan edilen ateşkesin izlenmesi ve provokasyonların önlenmesi için üçlü bir mekanizma kurmaya karar verdi.

    Aynı haberde, yürütülen bu üçlü mekanizma nedeniyle ABD'nin sürecin dışında kaldığına ve görüşmeleri takip eden Batılı temsilcilerin zamanlarını Rixos Oteli'nde bulunan İrlanda pubında gazetecilerle sohbet ederek geçirdikleri vurgulanıyor.

    FT'ye konuşan Batılı bir diplomat, "Davet edilmediğimiz partiye zorla gelmişiz gibi... Sürecin tamamen dışındayız" diyor.

    Rus Interfax ajansının taslağı gören Suriyeli muhaliflerden bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Rusya Kürtlere özerklik verilmesi ve yetkileri kısıtlanmış cumhurbaşkanının görev süresinin tek seferlik yedi yıllık dönemle sınırlandırılmasını istiyor.  

    Kritik sekiz nokta

    İşte taslakta olduğu iddia edilen 8 kritik nokta:

    - Mevcut Suriye anayasasının 1’inci maddesi, ülkenin resmi adını “Suriye Arap Cumhuriyeti” olarak belirtirken, taslakta ülkenin adı “Suriye Cumhuriyeti” olarak değiştiriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Anayasanın 3’üncü maddesi, Suriye cumhurbaşkanının Müslüman olmak zorunda olduğunu belirtirken taslakta böyle bir zorunluluk bulunmuyor.

    - Anayasanın 3’üncü maddesinde, İslam hukuku, yasamanın temeli olarak gösterilirken, taslakta bu ifadeye yer verilmiyor.

    - Suriye anayasasının birinci maddesi, ülkenin üniterliğine vurgu yaparken, bu vurgu taslakta da korunuyor. Ancak taslak metin, Kürtlere ‘özerklik’ verilmesini içeriyor.

    - Belgede, idari bölgelerin bölgesel esasa dayanarak, kendi dillerini seçme hakkı da tanınıyor. Bu da Kürtçe’nin özerk bölgede Arapçanın yanısıra resmi dil olmasının önünü açıyor.

    - Taslakta dikkat çeken bir diğer madde ise cumhurbaşkanının görev süresinin, bir seferlik yedi yıllık dönemle sınırlandırılması. Bu da mevcut Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın yedi yıl sonra görevinden ayrılması anlamına geliyor.

    - Cumhurbaşkanı aynı zamanda genelkurmay başkanı olmayı sürdürse de yetkileri, oluşturulacak olan “Bölgeler Meclisi” tarafından kısıtlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Taslağa göre, anayasa mahkemesinin başkanını cumhurbaşkanı değil, meclis seçecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow