hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB Müsteşarı Poupeau: 'Türkiye'de insan haklarına saygı duyulmuyor'

    AB Müsteşarı Poupeau: Türkiyede insan haklarına saygı duyulmuyor
    expand
    KAYNAK DHA

    Avrupa Birliği Türkiye Büyükelçiliği Siyasi İşler Bölüm Başkanı Müsteşar Vincent Guillaume Poupeau, "Türkiye'de de hukukun üstünlüğüne, şeffaflığa ve insan haklarına saygı duyulmuyor. Bunlar raporlarda dile getirildi" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Birliği Türkiye Büyükelçiliği Siyasi İşler Bölüm Başkanı Müsteşar Vincent Guillaume Poupeau, 2016 yılının çok zor geçtiğini; savaş ve çatışmalarda binlerce insanın hayatını kaybettiğini, insan hakları ihlallerinin de yaygınlaştığı bir yıl olduğunu söyledi. Müsteşar Poupeau, Türkiye'de de hukukun üstünlüğüne, şeffaflığa ve insan haklarına saygı duyulmadığını belirterek bunların da raporlarda dile getirildiğini anlattı.

    Giresun'da düzenlenecek olan 6'ncı. Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri etkinliği ile ilgili olarak Giresun'un CHP'li Belediye Başkanı Kerim Aksu ile birlikte açıklama yapan Müsteşar Poupeau, insan hakları konulu belgesel filmlerin Ankara ve İstanbul’dan sonra 8-11 Aralık tarihleri arasında Giresun’da da izlenebileceğini belirterek, “Giresun’un da bu filmlere ev sahipliği yapmasından dolayı mutluyuz. AB Birliği dünyada farklı yerlerde bu tür etkinlikler düzenliyor. Türkiye’de bunlardan biri. Çünkü AB için Türkiye önemli” dedi.

    Diyarbakır Barosu çocuklara yönelik hak ihlallerini açıkladı

    'İnsan hakları ihlalleri çok yaygınlaştı'

    2016 yılının çok zor geçtiğini vurgulayan ve insan hakları ihlallerinin çok yaygınlaştığını kaydeden müsteşar Poupeau, “Binlerce insan savaş ve çatışmalarda hayatını kaybetti. Bunlardan çoğu Afrika ve Suriye’de yaşandı. Binlerce çocuk, kadın eğer öldürülmediyse engelli olarak kaldı. Pek çok insan evinden oldu. Mülteci sayısında büyük artış yaşandı. Bununla birlikte insan hakları için mücadele de arttı. AB bu mücadeleye çok önem veriyor. Bu filmler bizlere ders olacaktır. Kimlik, sevgi, saygı en temel değerlerdir ve insan hakları evrenseldir” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Binali Yıldırım: 'Demokrasi ve insan haklarında önemli mesafeler aldık, kıskanıyorlar'

    'Şeffaflığa ve insan haklarına saygı duyulmuyor'

    Türkiye’de yaşananlarla ilgili görüşlerini de açıklayan Müsteşar Vincent Guillaume Poupeau, “Endişelerimiz var. Öncelikle hukukun üstünlüğüne, şeffaflığa ve insan haklarına pek çok alanda saygı duyulmuyor. Bunu pek çok raporda dile getirdik. Gazeteciler, insan hakları savunucuları tam yargılanmadan cezaevlerinde tutuluyor” ifadesini kullandı.

    Müsteşar Poupeau, Türkiye-AB ilişkileri konusunda da, “Türkiye ve AB üzerlerine düşeni yapmalı. Brüksel’de Türkiye’nin üyeliği için çalışan önemli insanlar var. Türkiye kadınlara seçme ve seçilme hakkını birçok Avrupa ülkesinden önce vermiş bir ülke. AB’nin Türkiye’den, Türkiye’nin de AB’den alacağı çok şey var. Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum. Başlıklara bakıp süreci hızlandırmalıyız” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Film günlerinin Avrupa Birliği’nin barış projesi olduğunu kaydeden Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu da, “Avrupa Birliği’nin kuruluş ilkelerini destekliyoruz. İnsan hakları, insanlığın en temel değeridir. Bu gün 5 Aralık, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği gündür. Birçok Avrupa ülkesinden önce Türk kadını bu hakkı elde etmiştir. Biz bu tarihte insana eşitlik sağlayan milletin çocuklarıyız. Dünya savaşlarla dram yaşamaktadır. 2. Dünya savaşından sonra en ciddi göç hareketi yaşanmaktadır. 3 milyon Suriyeli savaştan kaçarak ülkemize sığınmıştır. İnsan hakları dramlarını bir nebze duyurmak, dile getirmek için yapılacak 6. İnsan Hakları Film Günleri’nin etkili olmasını bekliyorum. Sorunların üstesinden insan hakları çerçevesinde gelebiliriz. Bu hakların ihlallerini her şekilde dile getirmeliyiz. 8- 11 Aralık tarihlerinde yapılacak 6. İnsan Hakları Film Günleri etkinliğine herkesi bekliyoruz” diye konuştu. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow