hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte dünyanın en yüksek binası

    İşte dünyanın en yüksek binası
    expand

    Dünyanın Dubai'de inşa edilen en yüksek binası törenle açıldı. Finansal krizin ve çöllerin ortasında yükselen 200 katlı dev bina, Tayvan'daki Taipei 101 binasının rekorunu da elinden aldı. Uzmanlara göre, Burj Dubai'nin yükseklik rekoru en az 10 yıl boyunca kırılamayacak.

    Dubai Şeyhi Muhammed Bin Raşid El Mahdum'un açılışı yapmasıyla birlikte geleneksel Arap dansları ve Birleşik Arap Emirlikleri bayrağının renklerinden oluşan paraşütçülerin gösterilerinin de yer aldığı şenlikler başladı.

    Havai fişek gösterilerinin de yapıldığı açılışı binlerce Dubaili ve turist izledi.

    BAE haber ajansı, binaya BAE Emiri Halife Bin Zaid El Nahyan'ın isminden esinlenerek Halife Kulesi (Burc Halife) adı verildiğini duyurdu.

    Açılışta aralarında keskin nişancılarla sivil polislerin bulunduğu 1000'den fazla polis görev yaptı.



    818 metre yüksekliğindeki Dubai Kulesi'nin açılışı Dubai Emirliği'nin mali sıkıntılar içinde olduğu bir döneme denk geldi.

    Dubai Kulesi en yakın rakibi Taipei 101'den 300 metre daha yüksek.

    Binanın yapı mühendisi Bill Baker, açılış töreni için bulunduğu Dubai'de yaptığı açıklamada, inşaat sürecinde ne kadar yükseğe çıkabileceklerinden emin olmadıklarını, nihai yüksekliğin kendileri için bir keşif ve öğrenme deneyimi olduğunu söyledi.

    Baker, Dubai Kulesi'nin ilk tasarımlarında binanın 508 metre yüksekliğindeki Taipei 101'den 10 metre daha yüksek olmasının planlandığını da vurguladı.

    Yapımında 12 bin işçinin çalıştığı 160 katlı Dubai Kulesi'nin yapımına 2004'te başlandı ve ortalama 3 günde bir kat bitirildi. Dünyanın en yüksek binası 4,1 milyar dolara mal oldu.

    Dubai emirinin şirketi Emaar Properties'in en iddialı projesi Dubai Kulesi'nin 150. katından sonrası çelik konstrüksiyon. Bu da gökdelene, betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğini kazandırıyor.

    Anten kulesiyle 818 metreye ulaşan Dubai Kulesi'nin en dikkat çeken özellikleri ise şöyle: - 95 kilometreden bile görülüyor.

    - Gökdelenin 124. katı, dünyanın halka açık, en yüksek ve dışarıda terası bulunan gözlem katı.
    - 160 lüks otel odası ve suite sahip.
    - Binada 57 asansör, 1044 daire, 3000 araçlık yer altı park yeri var.
    - Dış cephesini ve iki kanadını oluşturan cepheyi kaplayan cam panellerin sayısı 28 bin 261.
    - Dubai Kulesi için 330 bin ton metre küp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı, 22 milyon saat çalışıldı.

    Gökdeleni yapan şirket Emaar Emlak, maliyetin kat kat çıkarılacağından emin. Zira bu dev binanın yüzde 90'ı satılmış bile; hem de 10 metrekaresi ortalama 1500-2000 dolardan.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow