Yunanistan'da bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Karolos Papulyas, yeniden cumhurbaşkanı seçildi.
Karolos Papulyas, 300 sandalyeli Yunan parlamentosunun bugünkü oturumunda yapılan oylamada 298 üyeden 266'sının "evet" oyunu aldı.
İktidardaki PASOK partisi lideri Yorgo Papandreu, anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi (YDP) lideri Andonis Samaras ve aşırı sağcı Ortodoks Birlik Partisi (LAOS) lideri Yorgo Karacaferis tarafından desteklenen Papulyas seçimlerde tek adaydı.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Sol İttifak Partisi'nin (SYN) parlamentodaki toplam 34 üyesi ise oylamada çekimser kaldı.
Yunan anayasasına göre, parlamento, 5 gün aralıklarla yapılan 3 tur oylama sonunda cumhurbaşkanını seçemezse 10 gün içinde feshediliyor ve erken genel seçimlere gidiliyor. Anayasa, bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için ilk turda 300 sandalyeli parlamentonun 200, ikinci ve üçüncü turlarda ise 180 üyesinin oyunu arıyor.
Yunanistan parlamentosunda iktidardaki PASOK'un 160, ana muhalefet YDP'nin 91, LAOS'un ise 15 milletvekili bulunuyor. Papulyas, 8 Şubat 2005 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine de tek aday olarak girmiş ve 279 oy almıştı.
Papulyas kimdir?PASOK'un kurucusu, eski başbakanlardan Andreas Papandreu'nun en yakınlarından birisi olan Papulyas, 1929 yılında
Yunanistan'ın Yanya kentinde doğdu. Atina Hukuk Fakültesi'ni bitiren Papulyas,
Almanya'nın Münih ve Köln üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora yaptı.
Yunanistan'ın
Almanya tarafından işgal edildiği 2. Dünya savaşı yıllarına denk gelen gençliğinde, işgale karşı savaşan direnişçilere katılan Papulyas, 1967-1974 yılları arasındaki "Albaylar Cuntası" dönemini
Almanya'da geçirdi.
Bu dönemde,
Almanya'da faaliyet gösteren "Sosyalist Demokrat Birliği'nin" kurucu üyesi olarak görev yaparken Andreas Papandreu ile tanışan Papulyas, cuntanın devrilmesinden sonra kurulan PASOK'un kurucu üyelerinden oldu.
Papandreu'nun 1996 yılındaki ölümüne kadar hep yakın çevresinde olan Papulyas, 1985-89 ve 1993-1996 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Ilımlı yaklaşımıyla tanınan ve diğer siyasi partilerin mensuplarıyla da iyi ilişkiler kuran Papulyas, 1977 yılından bu yana üyesi olduğu ve 2 dönem Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı yaptığı parlamentoda, 2004'te yapılan genel seçimlere katılmayarak yer almadı.
Papulyas, 1988 yılında başlayan, Davos süreci olarak anılan Türk-Yunan yakınlaşması döneminde, o dönemin Dışişleri Bakanı Mesut Yılmaz ile birlikte Ege'de güven artırıcı önlemleri içeren ve Yılmaz-Papulyas anlaşması olarak anılan mutabakata imza atmıştı. Evli ve 3 kız çocuğu sahibi olan Papulyas, Almanca ve Fransızca biliyor.