hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni Zelanda, PKK'yı terör örgütleri listesine aldı

    Yeni Zelanda, PKKyı terör örgütleri listesine aldı
    expand

    Yeni Zelanda, aralarında terör örgütü PKK'nın da bulunduğu 4 örgütü terör örgütleri listesine aldı. Türkiye, karardan "büyük memnuniyet" duyduğunu açıkladı.

    Listede terör örgütü PKK'nın yanı sıra İspanya'nın Bask bölgesinin bağımsızlığı için savaşan ETA, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ve Somali'de faaliyet gösteren aşırı dinci Eşşebab örgütünün bulunduğu belirtildi.

    Yeni Zelanda Başbakanı John Key, bu örgütleri terör listesine almanın, ülkesinin uluslararası terörle mücadele kampanyasına bağlılığını yansıttığını bildirdi.

    Key, yaptığı açıklamada, "Yeni Zelanda'nın terör faaliyetleri için destek kaynağı olmamasını sağlamaya kararlı olduklarını" ifade ederek, bu 4 örgütün, sivillerin ve siyasi liderlerin öldürülmesi de dahil çeşitli terör faaliyetlerinde bulunduğunu kaydetti.

    Yeni Zelanda yasalarına göre, listeye alınan örgütlerin ülkedeki hesapları dondurulabilecek ve bu örgütlere yardım sağlayanlar suç işlemiş sayılacak.

    Terör örgütlerine karşı sert önlemlerini ilk olarak ABD'de düzenlenen terör saldırılarının ardından Kasım 2001'de alan Yeni Zelanda, halihazırda, BM'nin de terörist olarak belirlediği 180'den fazla kişiyle yaklaşık 80 teşkilat ve oluşumu terör listesine almış bulunuyor.

    Türk Dışişleri memnun

    Türkiye, Yeni Zelanda'nın terör örgütü PKK'yı terör örgütü listesine dahil etmesinden "büyük memnuniyet" duyduğunu açıkladı.

    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, "Bu karar ülkemizde kanlı eylemler gerçekleştirmiş ve sivil halka büyük zararlar vermiş olan bu terör örgütünün terörist niteliğinin dünya çapında anlaşıldığını bir kez daha ortaya koymuştur. Yeni Zelanda'nın bu adımını PKK terör örgütünün terörle bir yere varamayacağını göstermesi bakımından da önemli buluyoruz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow