hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Dubai suikastında İsrail parmağı" iddiası

    Dubai suikastında İsrail parmağı iddiası
    expand

    Dubai emniyet müdürü, Dubai'de geçen ay Hamas liderinin öldürülmesinde İsrail'in rolü olduğundan yüzde 99 emin olduğunu açıkladı.

    Birleşik Arap Emirlikleri'nin The National gazetesine açıklama yapan Dubai emniyet müdürü Dahi Halfan Tamim, "Soruşturmamız, Mossad'ın (Mahmud) El Mabhuh cinayetinde rolü olduğunu ortaya koyuyor. Mossad, yüzde 100 olmasa da yüzde 99 cinayetin arkasında" dedi.

    Emniyet müdürünün açıklamasıyla ilgili haber, gazetenin internet sitesinde yer aldı.

    Dubai polisi, pazartesi günü Hamas liderlerinden Mahmud El Mabhuh suikastının zanlıları arasında 6 İngiliz ile 3 İrlandalının bulunduğu toplam 11 Avrupalının ismini ve kimlik bilgilerini açıklamış, ayrıca zanlılar hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

    İsrail'den bilgi istendi

    Fransa ve Almanya, İsrail'den Ocak ayında Dubai'de bir Hamas liderinin öldürülmesiyle ilgili bilgi istedi.

    İsrail'in Fransa ve Almanya'daki maslahatgüzarları, aşağı yukarı eş zamanlı olarak Bakanlıklara çağrıldı.

    Fransa Dışişleri Bakanlığının sözcüsü Bernard Valero, İsrail maslahatgüzarının Bakanlığa çağrıldığını ve kendisinden Hamas liderinin cinayeti çerçevesinde bir Fransız sahte pasaportunun kullanılmasıyla ilgili açıklama istendiğini kaydetti.

    Almanya Dışişleri Bakanlığından ise yazılı açıklama yapıldı ve Berlin'deki İsrail Maslahatgüzarından Hamas liderinin öldürülmesiyle ilgili açıklama istendiği belirtildi.

    İrlanda, sahte pasaportları araştırıyor

    Bu arada, İrlanda, Hamas liderlerinden Mahmud El-Mabhuh'un geçen ay Dubai'de öldürülmesi olayına karıştığı sanılan kişilerden 3'ünün sahte İrlanda pasaportu taşıdıklarının ortaya çıkması üzerine harekete geçti.

    İsrail'in Dublin Büyükelçisinin, konuyu ayrıntılarıyla görüşmek üzere, İrlanda Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı belirtildi.

    Devlet kanalı RTE'de bir radyo programına katılan Dışişleri Bakanı Micheal Martin, durumun İrlanda vatandaşlarının güvenliğini tehlikeye attığını vurgulayarak, konunun İsrail Büyükelçisiyle ciddiyetle ele alınacağını söyledi. Pasaport numaraları kullanılan 3 İrlandalıdan 2'si ile temas kurulduğunu bildiren Martin, "Numaraların 2005 öncesine ait pasaportlardan çalınmış olduğunun anlaşıldığını" belirtti.

    Bakanlıktan bir yetkili, temasa geçilen 2 İrlandalının, kendi pasaportlarının böyle bir olayda kullanılması karşısında şoke olduklarını ifade etti.

    İrlanda Dışişleri Bakanlığı dün akşam yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri makamlarından edinilen bilgiler ışığında, kendilerine bildirilen pasaport numaralarının "geçerli" olduğunun anlaşıldığını, ancak sahte pasaportlardaki kimlik bilgileri ve fotoğrafların, aynı numarayı taşıyan pasaporttakilerle uyuşmadığını bildirmişti.

    Hamas liderlerinden Mahmud el Mabhuh, 20 Ocak'ta Dubai'de öldürülmüştü.

    Suikast şüphelilerinin küçük gruplar halinde Dubai'ye geldikleri ve suikasttan sonra 24 saat içinde ülkeyi terk ettikleri açıklanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow