hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Afganistan'da Ahmedinecad-Gates atışması

    Afganistanda Ahmedinecad-Gates atışması
    expand

    ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, aynı anda Afganistan'a gidince laf dalaşı kaçınılmaz oldu. Gates, Ahmedinecad'ın ziyaretini "can sıkıcı bir durum" olarak niteledi, İran lideri ise Gates'e, "Memleketinizden 12 bin kilometre uzakta ne işiniz var?" diye seslendi.

    Gazetecilerin, Ahmedinecad'ın Afganistan ziyaretiyle ilgili sorularına karşılık Gates, "Tabii can sıkıcı bir durum. Afganistan'ın bütün komşularıyla iyi ilişkileri olmasını istiyoruz, ama Afganistan'ın tüm komşularının da Hamid Karzai hükümetine adil davranmasını istiyoruz" dedi.

    Robert Gates, Tahran yönetimini, bir yandan ABD ve NATO'nun Taliban'la mücadele çabalarını baltalayıp, bir yandan da Afgan hükümetinin desteğini almaya çalışarak bu ülkede "çift taraflı oynamakla" suçladı.

    Gates'e: "12 bin km uzakta ne işiniz var?"

    Afganistan'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ise, kendisi gibi bu ülkeyi ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Robert Gates'i alaylı bir dille eleştirdi.

    Ahmedinecad, Kabil'de bir gazetecinin, Gates'in, İran'ın Afganistan'da ikili bir rol oynadığına ilişkin sözlerini yorumlamasını istediğinde güldü ve "Soru daha çok, bu bölgede ne yapıyorsunuz olmalı" diye yanıt verdi.

    İran Cumhurbaşkanı, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Gates'e seslenerek "Memleketinizden 12 bin kilometre uzakta, dünyanın diğer ucundasınız. Burada ne arıyorsunuz? Teröristleri yakalamak için mi buradasınız? Başka bir amaçla buradaysanız, bunu itiraf etme cesaretiniz olmalı" dedi.

    Ahmedinecad, ABD'yi Taliban'a ve El Kaide'ye para vermek, istihbarat desteği sağlamakla da suçladı.

    Gates: "Bazı ABD askerleri çekilebilir"

    Bu arada, Afganistan Savunma Bakanı Abdülrahim Vardak ile ortak basın toplantısı düzenleyen Gates, ülkedeki bazı Amerikan askerlerinin, Başkan Barack Obama'nın çekilmenin başlaması için verdiği tarih olan 2011 yılının Temmuz ayından önce bu ülkeden ayrılabileceğini söyledi.

    Gates, yeni geçis sürecine 2011 Temmuz ayından önce başlayabileceklerini, ancak bunun koşullara bağlı olduğunu ifade ederek, "Aceleci olmamalıyız" dedi.

    İngiltere'den Karzai'ye çağrı gelecek

    Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'ın bugün Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'ye Taliban'la görüşme çağrısında bulunacağı belirtildi.

    Guardian gazetesi, Miliband'ın bugün ABD'de Boston'da bulunan dünyanın önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) konuşma yaparak, Afgan hükümetinden barış görüşmelerinde daha fazla çaba göstermesini isteyeceğini yazdı.

    Gazete, İngiliz yetkililerin, siyasette rol üstlenmeleri karşılığında El Kaide ile bağlarını koparıp silah bırakmalarını öngören bir çözümü müzakere etmeye hazır önemli sayıda Taliban lideri olduğuna inandığına dikkat çekerken, İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Miliband'ın MIT'te yapacağı konuşmayla ilgili açıklama yaptı.

    Miliband'ın "Afganistan'daki Savaş: Nasıl Sona Erdirilir" başlıklı konuşma yapacağı ve Boston ziyaretini, Ocak ayında Londra'da düzenlenen Afganistan Konferansının ardından yaptığına işaret edildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow