hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Altılar" İran için yeniden bir arada

    Altılar İran için yeniden bir arada
    expand

    BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve Rusya ile Almanya'nın büyükelçileri, İran'a karşı yeni BM yaptırımlarını görüşmek üzere, New York'ta yeniden bir araya geldi.

    İsminin açıklanmasını istemeyen, katılımcılara yakın bir kaynak, 5 daimi üye ile Almanya'nın BM daimi temsilcilerinin görüşmelerinin ritmini arttırmayı ve müzakereleri medyanın dikkatini çekmeden yapmayı kararlaştırdıklarını belirtti.

    "Altılar", dün ABD'nin BM daimi temsilciliğinde 3 saati aşkın bir toplantı yaptı.

    Büyükelçiler görüşmenin sonunda, toplantıyı "yapıcı" diye nitelediler. İran'a yeni yaptırımlara sıcak bakmayan Çin'in Büyükelçisi Li Baodong, "Şimdi herkes birbirinin tutumunu daha iyi biliyor. Danışmaları ve görüşmeleri sürdüreceğiz" dedi.

    Katılımcılar, ABD ve batılı müttefiklerinin sivil kullanım örtüsü altında nükleer silah geliştirmekle suçladıkları İran'a dördüncü müeyyideleri öngören bir Amerikan karar tasarısı üzerinde çalışıyorlar. Yaptırımlar, özellikle İran Devrim Muhafızları'nı hedefliyor.

    Dosyaya yakın bir kaynak, silah, enerji, deniz seferleri ve maliye alanlarında yeni yaptırımların hedeflendiğini belirtti. BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyeleri Türkiye, Brezilya ve Lübnan yaptırımlara karşı çıkarken, daimi üyelerden, yaptırımlara sıcak bakmayan tek ülke Çin'in son haftalarda, diğer daimi üyelere yakın bir tutum sergilemeye başladığı bildiriliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow