hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    South Park'ta Hz. Muhammed krizi

    South Parkta Hz. Muhammed krizi
    expand

    Amerika'nın aykırı çizgi filmi South Park'ın bu hafta yayınlanan bölümüne Hz. Muhammed damgasını vurdu. Tepkilere neden olmaktan çekinmeyen dizi yapımcılarına Müslüman kesimin nasıl tepki vereceği şimdiden merak konusu oldu.

    Her bölümünde politik ve sosyal olaylarla ilgili sert eleştirilerde bulunan çizgi dizi South Park, son bölümünde Müslümanları kızdıracak bir olaya yer verdi.

    Hz. Muhammed konulu bölüm Hz. İsa, Hz. Musa, Buda, Krishna gibi çok sayıda dini karakterin de resmedildiği çizgi dizinin 14. sezon 5. bölümünde (toplamda South Park'ın 200'üncü bölümü) yer aldı.

    Konu şöyle gelişiyor:

    South Park İlkokulu öğrencileri bir şekerleme fabrikasını ziyarete gider. Karakterlerden Kyle fabrikada Tom Cruise'u şekerleme paketlerken görür ve neden bu işi yaptığını sorar. Buna çok sinirlenen Tom Cruise durumu inkar eder ve kendisine şekerleme paketleyicisi denilmesini kaldıramaz.

    Diğer 200 ünlü isimle işbirliğine giden Cruise, South Park'a dev bir tazminat davası açar. Davayı kaybetmekten korkan South Park eşrafı Tom Cruise'dan özür diler. Ancak Tom Cruise özrü bir şartla kabul edeceğini söyler.

    İşte çizgi karakter Tom Cruise'un bu şartı Müslümanların tepkisi çekecek cinsten. Cruise, Hz. Muhammed'in South Park'ta görünmesi ister, aksi halde davayı geri çekmeyeceğini belirtir.

    Tom Cruise rolündeki çizgi karakter asıl amacını diğer 200 ünlüye şöyle açıklar: "Dünyada dalga geçilemeyecek tek kişi Hz. Muhammed. Onun, bu gücünü elinden almalıyız."

    Ne yapacaklarını şaşıran South Park yetkilileri bir araya gelip Hz. Muhammed'i dizide nasıl gösterecekleri konusunda tartışırlar.

    En sonunda halk Hz. Muhammed’i kasabaya getirir. Ancak kasabalılar, Hz. Muhammed’in yüzünün görünmemesi gerektiğini, aksi halde bombalanacaklarını iddia eder.

    Halk, Hz. İsa'ya Hz. Muhammed'in yüzünü göstermeyeceklerine dair söz verir. Bu nedenle Hz. Muhammed, oyuncak ayı kostümü içinde tasvir edilir yani yüzü gösterilmez.

    Ancak olaylar iyice karışır Hz. Muhammed'in bu gücüne sahip olmak isteyen tek grup ünlüler değildir. Kızıllar da Hz. Muhammed'in gücünü istemektedir. İzleyicilerin merakını uyandıran bir başka konu ise annesinin aynı zamanda babası olduğunu sanan Eric Cartman'ın asıl babasının kim olduğu...

    Tüm bu sorular ve konunun nasıl bağlanacağı önümüzdeki hafta yayınlanacak bölümde belli olacak.

    Daha önce de olmuştu

    Danimarka’yı sarsan ‘karikatür krizi’nin benzeri 2006’da bu çizgi dizide yaşanmış; Hz. Musa, Hz. İsa ve Hz. Muhammed karakterleri özellikle Müslüman seyircilerin tepkisini çekmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow