hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran: "Kitle imha silahları yok edilmeli"

    İran: Kitle imha silahları yok edilmeli
    expand

    Tahran'da, Washington'a alternatif nükleer zirve son buldu. Konferansın sonuç metni yayımlandı. Metinde "nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve imhası" genel başlığı üzerinde ortak kararlılığın sergilenmesi vurgulandı.

    Başkent Tahran'daki zirveye 60 kadar ülkeden temsilciler katıldı.

    Zirvede dünya için öncelikli konuların başında kitle imha silahlarının yok edilmesinin geldiği vurgulandı.

    Diğer kitle imha silahlarından kimyasal ve biyolojik silahların yok edilmesiyle ilgili taahhütlere uymanın gerekliliğinin hatırlatıldığı sonuç metninde, İsrail'in nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşması katılması ve nükleer programını Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetimine açmasının zorunlu olduğu belirtildi.

    Konferansın hedefine ulaşması için yapılacak çalışmalar kapsamında ikinci toplantının da gelecek yıl nisan ayında Tahran'da yapılmasına karar verildi.

    İran'la ilgili sık sık açıklamalarda bulunan abd yönetiminden, son açıklama Genelkurmay Başkanı ABD Oramiral Mike Mullen'dan geldi.

    Mullen, İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemeye çalışmak için askeri seçeneklerin bulunduğunu, ancak şu anda izlenecek en iyi yolun, diplomatik çabalar olduğunu söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow