hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırgızistan'daki isyan Ahıska Türkleri'ne sıçradı

    Kırgızistandaki isyan Ahıska Türklerine sıçradı
    expand

    Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te sabah saatlerinde çıkan gerilim halen sürerken, Ahıska Türkleri'nin yoğun olarak yaşadığı Mayevka köyünde 5 kişi öldü, 10 kişi de yaralandı.

    Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Ahıska Türkleri'nin yoğun yaşadığı Mayevka köyünde olayların kontrol altına alındığı bildirildi.

    Polis tarafından gözaltına alınan 100'den fazla yandaşının serbest bırakılmasını istiyor.

    Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, yaptığı açıklamada, Mayevka köyünde durumu kontrol altına aldıklarını belirtti.

    Otunbayeva, özel hareket timlerinin Mayevka köyünü kontrol ettiklerini ve 40'tan fazla kişiyi tutukladıklarını açıkladı.

    Bu arada, köyde çıkan gerginlikte 5 kişinin öldüğü, 10'dan fazla kişinin yaralandığı bildirildi.

    Olaylar sırasında, Çuy Eyalet Valiliği görevine atanan Bakirdin Subanbekov, köye gelerek polisten bilgi aldı.

    Subanbekov, gazetecilere yaptığı açıklamada, köyde durumunun ciddi olduğunun gözlendiğini dile getirdi.

    Öte yandan, geçici hükümet, ülke genelinde vatandaşların can ve mal güvenliğini korunması için İçişleri Bakanlığının iyi koordinasyonunu sağlayacak, eski polis yöneticilerinden oluşan bir konsey kurdu.

    Mayevka köyünde, Ahıska Türkleri'ne ve burada yaşayan diğer uluslara ait ekili toprakları işgal eden binlerce genç, taşlı sopalı kavganın ardından, karanlığın çökmesiyle aralarında Ruslara ait olanlar da dahil olmak üzere Ahıska Türkleri'ne ait evleri ateşe vermeye başlamıştı.


    İçişleri Bakanı yeniden aynı göreve atandı

    Bu arada, olaylar sırasında dün İçişleri Bakanlığı görevinden alınan Bolotbek Şerniyazov, tekrar bu göreve getirildi.

    İçişleri Bakanı Şerniyazov, bugün Bişkek'te temaslarda bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanı Kazakistan'ın Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ile görüştü.

    Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, dünkü olaylardan sonra Şerniyazov'u görevinden alarak yerine Bakıt Alımbekov'u atamıştı.

    Kazakistan'dan tam destek

    Kırgızistan'da geçici yönetimi kuran kadro, Kazakistan'dan tam destek aldı. Kırgızistan'da meydana gelen protesto olayları sonrasında Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in ülkeyi terk etmesi sonrasında kurulan geçici hükümet, Kazakistan'dan ekonomik destek sözü aldı.

    Kırgızistan'daki geçici hükümetin Başkanı Roza Otunbayeva'nın ekonomik yardım talebini iletmek üzere Kazakistan'ın Başkenti Astana'ya gelen Başkan Yardımcısı Alzambek Atambayev taleplerini Kazakistan Başbakanı Karim Massimov'a iletti.

    Kırgızistan'ın bir an önce istikrara kavuşmasını istediklerini ifade eden Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, her türlü desteği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Kırgızistan'daki ekonomik yatırımların devam edeceği sözünü veren Massimov, yakıt konusunda da desteklerini açıkladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow