hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya genelinde İsrail'e protesto gösterileri

    Dünya genelinde İsraile protesto gösterileri
    expand

    İsrail'in Filistin'e yardım götüren yardım konvoyuna yağtığı müdahaleye tüm dünyada gösterilerle proteston ediliyor.

    İSVEÇ:
    İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere müdahale ettiğinin duyulmasının ardından Stockholm'deki İsrail Büyükelçiliği önünde bir grup protesto gösterisi düzenledi.

    Büyükelçilik önünde toplananlar arasında İsveç'ten Gazze'ye yardım götüren gemide bulunan İsrailli ressam, müzisyen ve İsrail Filistin halkının özgürlüğü için çalışan Dror Feiler'in oğlu Tigran Feilr de yer aldı.

    Tigran Feilr, babası ile son kez sabaha karşı 05.30'da konuşabildiğini, babasının İsrailli askerlerin Türk gemilerine müdahale edip saldırmaya başladıklarını ve helikopterlerin havada uçtuğunu haber verdiğini ve telefonun kapandığını söyledi. Tigran Feilr, babası için endişe ettiğini sözlerine ekledi.

    Öte yandan İsveç'te yaşayan Türkler ile birlikte bazı insan hakları örgütleri, internet ve cep telefonlarından gönderdikleri mesajlarla, herkesi bu akşam Stockholm, Malmö ve Göteborg gibi büyük kentler başta olmak üzere çeşitli yerlerde düzenlenecek olan İsrail'i protesto eylemlerine katılmaya çağırdı.

    LÜBNAN:
    Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yüzlerce kişi, İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasını protesto etti.

    Lübnanlı, Filistinli ve Türklerden oluşan grup, BM binası önünde düzenlediği gösteride İsrail'i lanetledi, Türkiye'yi öven sloganlar attı.

    Yaklaşık bir saat süren protesto gösterinde dev Türk bayrağı açıldı. Bu arada konvoydaki Lübnan sorumlusunun yaralılar arasında olduğu belirtiliyor.

    ÜRDÜN
    Ürdün'ün başkenti Amman'da 2 binden fazla gösterici Ürdün ve Filistin bayrakları taşıyarak, "İsrail'e ölüm", "Teslim olmayacağız" ve "Gazze'ye ablukaya son" diye slogan attılar. Ürdünlü göstericiler, İsrail'in Amman büyükelçiliğinin kapatılmasını ve büyükelçisinin sınır dışı edilmesini de istedi.

    MISIR
    Mısır'ın başkenti Kahire'de de dışişleri bakanlığı binası önünde toplanan ve Filistin bayrakları taşıyan 70 kadar gösterici, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini ve İsrail büyükelçisinin sınır dışı edilmesini istedi.

    İRAN
    İran'ın başkenti Tahran'da da BM temsilciliği önünde toplanan 100 kadar kişi, saldırıyı protesto etti ve "İsrail'e ölüm" sloganları attı. Göstericiler, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın fotoğraflarını yırttı.

    İNGİLTERE:
    İngiltere'nin başkenti Londra'da Başbakanlık konutunun önünde yüzlerce kişi İsrail karşıtı protesto gösterisi düzenliyor.

    İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından öğle saatlerinden itibaren Başbakanlık ve Bakanlıkların bulunduğu "Whitehall"da toplanmaya başlayan grup, ellerinde "Filistin'e özgürlük" ve "Filistin'deki ablukaya son verin" yazılı pankartlar taşıyor. İsrail karşıtı sloganlar atan yüzlerce kişi arasında Türk vatandaşları da bulunuyor.

    Protesto gösterisi düzenleyenlerin arasında, çok sayıda sivil toplum kuruluşları ve insan hakları derneklerden üyeler ile Londra'da yaşayan Filistinliler de bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow