hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB, Türkiye'yi atlayıp Gürcistan'a göz kırptı!

    AB, Türkiyeyi atlayıp Gürcistana göz kırptı
    expand

    Gürcistan ile Avrupa Birliği arasında ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin artırılmasını öngören müzakerelerin ilk aşaması, Batum'da başladı.

    Birkaç aşamada tamamlanması planlanan müzakerelerin ilk aşaması için Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti Batum'da bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, burada Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile biraraya geldi. Ashton ile Saakaşvili, ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

    Ashton, başta Kafkasya olmak üzere Doğu'daki komşularla sıkı işbirliği kurmak niyetinde olduklarını ifade ederek, AB'nin "Doğu Ortaklık" programına katılan Gürcistan'ın bu çerçevedeki istikametine büyük önem verdiklerini söyledi.

    Ashton, AB'ye entegrasyon sürecinde Gürcistan'ın başarılı çalışmalar yaptığını, ancak yapılacak birçok çalışmanın daha bulunduğunu belirtti.

    Gürcistan'ın demokratik açıdan gelişmesi için gereken her türlü desteği sürdüreceklerini bildiren Ashton, Gürcistan'ın bu konuda büyük potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, AB ile Gürcistan arasındaki "ortaklık anlaşması" çerçevesindeki görüşmeleri başlamak için Gürcistan'a geldiğini kaydetti.

    Sırada Azerbaycan ve Ermenistan var

    Kafkasya'nın hızla geliştiğini ve dolayısıyla AB'nin bu bölgeyle işbirliğini daha da geliştirmek niyetinde olduğunu söyleyen Ashton, benzeri müzakereleri, Azerbaycan ve Ermenistan ile de yapacaklarını açıkladı.

    Gürcistan ile Rusya arasındaki soruna da değinen Ashton, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ve tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile Güney Osetya'nın tanınmasını desteklemediklerini bildirdi.

    Ashton, Gürcistan ile Rusya arasında 2008 yılı Ağustos ayında çıkan savaşın ardından imzalanan ateşkes anlaşmasıyla üstlendiği sorumlulukları yerine getirmesi için AB'nin sürekli Moskova'ya çağrıda bulunduğunu kaydetti.

    Söz konusu sorunun barışçıl yollarla çözülmesinden yana olduklarını ifade eden Ashton, dolayısıyla Gürcistan hükümetinin hazırladığı devlet stratejisini takdirle karşıladığını söyledi.

    Mihail Saakaşvili de Gürcistan'da önemli reformların yapıldığını belirterek, "Amacımız bu reformlarla Kafkasya'da ilk Avrupalı ülkeyi kurmaktır"dedi.

    Saakaşvili, Gürcistan ile AB arasında bugün başlayan müzakerelerin, ülkeler arasında serbest ticaret ilişkilerinin kurulmasına ve vize uygulamasının kaldırılmasına katkı sağlayacağını belirtti.

    Bu arada, söz konusu müzakereler, AB ile Gürcistan arasındaki siyaset, ekonomi, kültür, sosyal ve güvenlik başta olmak üzere diğer alanlarda da ilişkilerin geliştirilmesini ve artırılmasını amaçlıyor.

    Bu müzakerelerin başarılı bir şekilde tamamlanması durumunda, AB ile Gürcistan arasında daha sonra imzalanması planlanan "ortaklık anlaşmasının" alt yapısını oluşturacak.

    Catherine Ashton'un, Gürcistan'daki temaslarını tamamladıktan sonra yarın Azerbaycan'a geçmesi bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow