hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunan cunta lideri: "Amerikalılar bizi kandırdı"

    Yunan cunta lideri: Amerikalılar bizi kandırdı
    expand

    Kıbrıs'ta 1974 darbesini gerçekleştirerek, Türkiye'nin Ada'ya müdahalesine yol açan Yunan cunta lideri 35 yıllık sessizliğini bozdu. Yunan cuntasının lideri Dimitri Yuannides, Amerikalıların kendisini kandırdığını, silah arkadaşlarının da ihanet ettiğini söyledi. Yuannides, 1974 şartlarında Yunanistan'ın savaşta Türkiye'yi yenebileceğini de öne sürdü.

    Kıbrıs'ta 1974'teki Yunan albaylar cuntası darbesi...  Sonra Türkiye'nin Barış Harekatı... Ve ardından yaşanan süreç.

    Olaylar 35 yıl sonra yeniden gündemde. Gündeme getirense, dikkat çeken bir isim. Kıbrıs darbesini  gerçekleştiren Yunan cuntasının lideri 89 yaşındaki Dimitri Yuannides.

    Pire'deki Koridalos cezaevinden ilk kez konuşan Yuannides kendi açısından Kıbrıs olaylarını anlattı. Cunta lideri Yuanides, Amerikalıların kendisini kandırdığını söylüyor:

    "Yumruğumu masaya vurarak Amerikalılara, 'Türk çıkarma harekatını engellemek amacıyla Mersin açıklarında devriye gezeceğini vaat ederek bizi aldattınız' dedim. Türkler derhal çekilmezse Yunanistan NATO'dan çıkacak ve Ankara'ya savaş ilan edecek uyarısında bulunduk. ABD Dışişleri Bakanlığı Yardımcısı Joseph Sisco ise, Türkiye'yi 1500 asker bırakarak Kıbrıs'tan çıkmaya ikna edecekleri vaadinde bulundu. Sisco bizden her türlü savaş faaliyetinden kaçınmamızı istedi".

    Yuanides, silah arkadaşlarının da kendisine ihanet ettiği iddiaasında:

    "Kıbrıs'a Türk çıkarması sonrası Deniz Kuvvetleri Komutanı'na Girne limanı açıklarındaki bütün Türk gemilerini batırmasını, Hava Kuvvetleri Komutanı'na ise, 6 fantom uçağını Kıbrıs'ta Türklerin olduğu yerleri  bombalamak üzere Girit'ten kaldırmasını söyledim.

    Ancak, üç kuvvet komutanı Devlet Başkanı Fedon Gizikis ve Genelkurmay Başkanı Grigorios Bonanos  aralarında gizlice görüşüp Türkiye ile çatışmaya girmemek için anlaştılar. Bana ihanet ettiler."

    Yuannides, 2009 Haziran'ında verdiği ve 13 ay gecikmeyle Yunan Adesmeftos Tipos gazetesinde yayınlanan demecinde 1974 şartlarına göre, "Yunanistan'ın olası savaşta Türkiye'yi yeneceğini" de öne sürdü, "Özellikle deniz ve hava kuvvetlerinde üstündük" dedi.

    Yuanides, 1975 yılındaki "cuntacılar davası"nda müebbet hapse mahkum edilmişti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow