hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'daki kiliselerden kaçış

    Almanyadaki kiliselerden kaçış
    expand

    Almanya'da Katolik ve Protestan Kilisesi'nde, çocuklara cinsel taciz skandalı ardından üyelikten çıkışların hızlandığı belirtildi.

    Almanya'daki Katolik ve Protestan kiliselerinin yıllardan bu yana küçüldüğü ve bu iki kuruluşun her dört yılda ortalama 1 milyon üye kaybettiği belirlendi.

    Deutche Welle, Katolik Kilisesi'ndeki çocuklara cinsel taciz skandalı ardından üyeliğini feshedenlerin sayısı 3'e katlandığını bildirdi.

    Çocuk taciz skandalının yanı sıra kilisenin çağın gerisinde kalması ve yapılması gereken reformların bir türlü uygulanmaması nedeniyle Hıristiyanlar'ın kiliseden uzaklaşmasında önemli etken olduğu öne sürüldü.

    Kilisede üst düzey yetkililerin de karıştığı çocuklara cinsel taciz skandalının Katolikler için bardağı taşıran son damla olduğu, binlerce Katoliğin, kilisedeki üyeliğini iptal ettirdiği ifade edildi. Münster Üniversitesi'nde görevli din sosyoloğu Detlef Pollack, kiliseden ayrılmanın, uzun süren hoşnutsuzlukların ardından verilen bir karar olduğunu söyledi.

    Pollack, “Özellikle Katolik Kilisesi'nde, Kilise'den hoşnut olmamakla kalmayıp, aynı zamanda Kilise'nin cinsel etik gibi konulardaki tutumuna çok eleştirel yaklaşan çok sayıda kişi var. Taciz gibi diğer dış etkenler de üstüne geldiğinde insanlar bir kez daha düşünmeye yöneliyor ve kiliseden uzaklaşma yönünde karar verebiliyor" dedi.

    Kiliselerden üyelerin yanı sıra aktif görev alan gönüllülerin de uzaklaşması sonucu, günlük projeleri devam ettirmede sıkıntı çeken kilisenin zor durumda kaldığı açıklandı.

    Alman Katolikleri Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Karin Kortmann, alarm zillerinin çaldığını anlatırken, son aylarda, “Artık bu kilisede çalışmak istemiyoruz, gidiyoruz" diyenler arasında geçmişte kendileri ile canla başla çalışan üyeler bulunduğunu söyledi.

    Kortmann, “Bu durum, bizim köklü personelimize kadar ulaştı. Olup bitenleri hazmedemiyorlar" dedi.

    Kortmann, özellikle kendilerini aşağılanmış hisseden kadınların ayrıldığını bildirirken, "Takdis merasimlerinin hazırlığında büyük sorumluluk üstlenen, gönüllü işlerde canla başla Kilise için çalışan kadınlar, iş takdis edilmeye gelince, ikinci, üçüncü sıraya itiliyor. Günümüzde özellikle de genç kadınlar artık bunu öyle kolay kabul edemiyor" diye devam etti.

    Münih'teki Ludwig Maximilians Üniversitesi'nden Uygulamalı Teoloji Profesörü Ulrich Schwab, Kilise'den çıkanların dini değil, bir kurum olarak Kilise'yi terk ettiklerini anlattı. Katolik Kilisesi'nden ayrılanların bir bölümünün 'rakip' olarak değerlendirilen, Protestan Kilisesi'ne geçtiği bildirildi.

    Vatikan'ın, özellikle sanayi ülkelerindeki üye kaybını önlemek ve kaybettiği üyeleri kazanabilmek için yeni bir kurum oluşturdu. Almanya'da Alman Piskoposlar Konferansı ile Alman Katolikleri Merkez Komitesi ortak komisyon oluşturarak krizden çıkış yolu aramaya başladı. Ancak kadınların konumu, boşanmışların ya da ikinci evliliğini yapmış olanların durumu gibi konuların açıklığa kavuşturulmasının gerektiği bildirildi.

    Alman Katolikleri Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Karin Kortmann, “Rakamlar dehşet verici. Bu yılın sonuna kadar muhtemelen 400 bin Katolik daha kiliseden ayrılacak" derken bütün Katolikler'in kilisenin yıkılıp gitmemesi için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow