hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nazi casusu Rus balerin

    Nazi casusu Rus balerin
    expand

    İngiliz-Fransız kuvvetlerinin Nisan 1940'ta Alman işgali altındaki Norveç'e düzenledikleri askeri operasyonun başarısız olmasından Nazi casusu bir Rus balerinin sorumlu olduğu ortaya çıktı.

    Marina Lee adlı balerinin, Norveç'i Almanlardan kurtarmak için düzenlenecek müttefik kuvvetler saldırı planlarını karargahtan çalarak, Almanlara verdiği belirtilen belgelerde, bu sayede Almanların müttefiklerin planlarını bozduğu ifade edildi.

    MI5'in İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Rus balerini aradığı, ancak bulamadığı, dolayısıyla hakkındaki suçlamaların doğrulanamadığı kaydedilen belgelerde, müttefiklerin başarısızlığında Lee'nin sorumluluğunun bulunduğunun olaydan iki yıl sonra, Alman ajanı Von Finckenstein'ın bir başka Nazi casusu Gerth Van Wijk'e anlattıkları sayesinde ortaya çıktığı bildirildi.

    Her ikisi de Londra'da bir cezaevinde sorgulanan Alman casuslarından Von Finckenstein'ın Ocak 1942'de Van Wijk'e Alman gizli servisinin bir kadını, Norveç'e saldırı başlatmaya hazırlanan İngiliz General Claude Auchinleck'in yanına gönderdiğini anlattığını ortaya koyan belgelerde, kadının müttefiklerin planlarını ele geçirip, Narvik limanının Alman komutanı General Eduard Dietl'a verdiği ve Alman Generalin savunma planını yeniden düzenleyerek, General Auchinleck'i yendiği belirtildi.

    Belgelerde, Finckenstein'ın Rusya doğumlu Marina Aleksiyevna adlı kadının evli bir balerin olduğunu, Marina Lee adını alan kadının daha sonra Oslo'da bir dans okulunu yönettiğini anlattığı kaydedildi.

    Finckenstein'ın açıklamalarının, Kasım 1942'de yakalanan bir başka Alman casusu K. C. Hansen'in anlattıklarıyla uyuştuğu da belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow