hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Terör örgütü ETA ateşkes ilan etti

    Terör örgütü ETA ateşkes ilan etti
    expand

    BBC, ayrılıkçı Bask örgütü ETA'nın ateşkes ilan eden bir video kaset yayımladığını duyurdu. Haber, İspanyol hükümeti tarafından "temkinli" karşılandı. BASK hükümeti de terör örgütünün kendisini feshetmesini istedi.

    BBC, video kasette maskeli üç militanın görüldüğünü ve ETA'nın silahlı saldırılar yapmamaya karar verdiğini açıkladığını bildirdi.

    Ancak haberde, ateşkesin daimi olup olmadığına ve barış görüşmeleri yapılıp yapılmayacağına açıklık getirilmediği yazıldı.

    Bask dilinde yayınlanan Gara gazetesi de ETA'nın artık silahlı saldırı yapmamaya karar verdiğini yazdı.

    ETA, İspanya'nın kuzeyiyle Fransa'nın güneybatısında bağımsızlık için mücadele ediyor.

    ETA'nın siyasi kolu olan ve kapatılan Batasuna partisi ile Bask milliyetçiliğini savunan bazı kesimler, uzun zamandır örgüte ateşkes ilan etmesi yolunda çağrılar yapıyordu.

    Hükümet temkinli

    İspanya'da iktidarda bulunan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) tarafından yapılan ilk değerlendirmelerde, ETA'nın geçmişte ilan ettiği birçok ateşkese uymadığı hatırlatılarak, temkinli olunması gerektiği vurgulandı.

    PSOE yetkilileri "İleri bir adım, ancak her zaman temkinli olunmalı" derken, PP'den de "ETA'nın ilan ettiği ateşkesler maalesef hep aynı sonuçlanmıştır ve İspanyol halkı için kötü tecrübeler olmuştur. Biz, ETA'dan ateşkes değil tamamen silah bırakmasını istiyoruz" şeklinde bir açıklama geldi.

    BASK hükümeti beğenmedi

    İspanya'daki Bask bölgesel hükümeti, bölgenin bağımsızlığı için mücadele eden ayrılıkçı ETA örgütünün bugün ilan ettiği ettiği ateşkesin, yetersiz olduğunu bildirdi.

    Bask İçişleri Bakanı Rodolfo Ares, ateşkesin kesinlikle yetersiz olduğunu, çünkü grubun şiddetten vazgeçmediğini ve kendisini feshetmediğini söyledi.

    Ares, ETA'nın taahhüdünün, örgütten terörist faaliyetlerini kesinlikle terketmesini isteyen Bask toplumunun büyük çoğunluğunun taleplerini dikkate almadığını kaydetti.

    ETA örgütü

    İlk saldırısını 1960 yılında düzenleyen ve bu zamana kadar toplam 829 kişiyi öldüren ETA, tarihinde 4 kez ateşkes ilan etmişti.

    En son 2006 mart ayında ateşkes ilan eden ETA, bundan 10 ay sonra Madrid'de Barajas havaalanının otoparkına koyduğu bombayla 2 kişinin ölümüne yol açmış ve 2007 temmuz ayında da resmen ateşkesin bittiğini duyurmuştu.

    Açılımı, Euskadi ta Askatasuna (Bask Ülkesi ve Özgürlük) olan ETA, İspanya'nın kuzeyiyle Fransa'nın güneybatısında bağımsızlık için mücadele ediyor.

    ETA, Bask dilinin kullanılmasını yasaklayan General Francisco Franco'nun diktatörlüğü döneminde 1959'da kurulan yarım yüzyıllık geçmişe sahip bir örgüt.

    Örgütün ilk ölümlü eylemini yaptığı 1968'den beri, ETA'nın eylemlerinde 850'den fazla kişi hayatını kaybetti.

    İspanya, ABD ve Avrupa Birliği, ETA'yı terörist örgüt olarak kabul ediyor.

    İspanya'nın sosyalist hükümeti ETA ile barış görüşmelerini 2006 Aralık ayında Madrid havalimanına bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıdan sonra kesti.
    ETA'nın son can kayıplı eylemi, bu yılın mart ayında Paris yakınlarında bir polisin öldürülmesiyle oldu.

    Hükümet son yıllardaki tutuklamalarla ETA'nın ciddi şekilde zayıfladığını düşünüyor.

    İspanya İçişleri Bakanlığı, bu yılın ilk altı ayında İspanya, Fransa ve diğer ülkelerde 62 ETA üyesinin tutuklandığını bildiriyor.

    İspanya Kralı Juan Carlos'u 1997'de öldürmeye çalışmaktan aranan örgüt lideri, iki üst düzey ETA üyesiyle birlikte şubatta kuzey Fransa'da yakalandı.

    ETA'nın askeri lideri olduğu belirtilen "Ata" da, mayısta Fransa'da tutuklandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow