hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Japonya'da Greenpeace eylemcilerine hapis

    Japonyada Greenpeace eylemcilerine hapis
    expand

    Japonya'da yasadışı balina eti satışını protesto için balina eti çalan iki Greenpeace militanına birer yıl hapis cezası verildi ve ardından ceza tecil edildi.

    Greenpeace sözcüsü Greg McNevin yaptığı açıklamada, tecilli olsa da hapis cezasının çok ağır olduğunu, iki eylemcinin kişisel kazanç için değil, toplumun çıkarı adına hareket ettiklerini kaydetti.

    Sözcü McNevin, bu kararın, Japonya'da benzer eylemleri planlayan protestocular için caydırıcı etkisi olacağını söyledi.

    Greenpeace militanları 33 yaşındaki Junichi Sato ve 43 yaşındaki Toru Suzuki, Nisan 2008'de bir şirketin deposundan 23,5 kilo balina eti çalıp basın mensuplarına teşhir etmişlerdi.

    Çalınan balina etinin, Japon hükümetinin desteğindeki tartışmalı araştırmalar için avlanan balinaların eti olduğu belirtildi.

    Hırsızlık suçu işlemediklerini söyleyen ancak başkasının mülküne izinsiz girme suçunu kabul eden eylemcilerin hapis cezaları tecil edildi.

    Greenpeace, avlanan balina etinin normalde yetkililer tarafından satış fiyatının denetlendiği perakendecilere verilmesi gerekirken, kaçak ve fahiş şekilde satıldığının da altını çiziyor.

    Çevreci örgütün, militanlara verilen cezayı protesto için dünya çapında eylemler düzenlemesi bekleniyor.

    Ankara büyükelçiliği önünde eylem


    Bu arada Greenpeace, Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği önünde protesto eylemi gerçekleştirdi.

    Grup sözcüsü ve Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası sorumlusu Banu Dökmecibaşı, Japonya'da iki üyelerinin Güney Okyanusu'nda balina avcılığına ilişkin yolsuzluğu ortaya çıkarmak için yasadışı yollardan elde edilen balina etlerini satıldıkları dükkandan alarak savcılığa teslim ettiklerini söyledi.

    Japonya'nın eylemcileri "hırsızlık" suçlamasıyla yargıladığını ve 3 yıla kadar ertelenmiş 1 yıl hapis cezası verdiğini ifade eden Dökmecibaşı, bu kararın kamu yararına bireysel, barışçıl eylem yapma hakkının ihlali olduğunu savundu.

    Hüküm ertelenmiş olsa da verilen cezanın ve eylemcilerin "hırsızlık" suçlamasıyla yargılanmasının onur kırıcı olduğunu dile getiren Dökmecibaşı, konuya ilişkin hazırladıkları mektupları çeşitli ülkelerin adalet bakanlıklarına gönderdiklerini bildirdi.

    Japonya'da ceza alan iki aktivistin fotoğrafları ile "aktivizm suç değildir" yazılı pankartlar taşıyan Greenpeace üyeleri, açıklamalarının ardından üzerinde adaletin terazisinin bulunduğu siyah kumaşları elçiliğin kapısına bırakarak ayrıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow